начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Нотариус

Казуси за недвижими имоти

Нотариус

Мнениеот kjosev » 18 Юни 2011, 13:23

Здравейте,
Имам наследствена земеделска земя в района на Благоевград. Искам да я прехвърля на мое име, извадил съм си данъчна оценка (имотите са три със съответните данъчни оценки, 515,63 лв. ; 8.76 лв. ; 36.23 лв. ).
Интересува ме колко пари ще ми струва прехвърлянето при нотариус.
Благодаря Ви предварително!
kjosev
Младши потребител

Re: Нотариус

Мнениеот nk7702n » 18 Юни 2011, 13:28

Вие единствен наследник ли сте и избрали ли сте разпоредителната сделка, ако има и други наследници, чрез която да станете собственик ? За подготовката на документите за нотариус имате ли си адвокат? Има доста въпроси, докато стигнете до нотариус, още документи, които трябва да се подготвят, а таксите се определят в зависимост от отговорите Ви на поставените въпроси.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kjosev » 19 Юни 2011, 21:28

Наследници на имота сме трима, съответно Аз, майка ми и сестра ми. Желаем за да мине по лесно процедурата (предполагам) имота да се прехвърли и на тримата тоест и тримата да сме собственици на съответният имот. Имаме Удостоверения за наследници, които(които не са изтекли, в смисъл нали важат шест месеца след издаването им).
Не сме наемали адвокат за тази процедура ходих и питах Нотариус, какво е необходимо и ми казаха, че трябва да имам заверени скици, решение от поземлена комисия което да е влязло в сила, както и удостоверенията за наследници и данъчната оценка на имота. С тези документи трябва да се явим всичките наследници при нотариуса за да се извърши прехвърлянето.
Може би е по добре да си наема адвокат за да се подготвят добре нещата от една страна, а и от друга страна ще се избегнат, ако въобще е възможно някакви злоупотреби от страна на нотариуса ако е от „не коректните личности”. Поради тази причина реших да пиша в този форум за да разбера освен колко ще ми струва самото прехвърляне на имота и по какъв начин протича самото прехвърляне в смисъл трябва ли да се оставят оригиналните скици на имота при нотариуса за да извършва някакви процедури с тях в съда и тн.
Ще съм Ви много благодарен ако ми обясните как точно протича самият процес по прехвърлянето, разбира се искам да се извиня за моята некомпетентност по този въпрос. Ако описвам и си представям по грешно нещата.

Благодаря ви предварително!
kjosev
Младши потребител

Мнениеот chandra » 19 Юни 2011, 21:32

Ако в действителност сте наследили, няма какво да прехвърляте - вече е ваша собственост по силата на наследствените Ви права. Нотариусът може да издаде констативен нотариален акт, но за мен е излишно даване на пари! :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Юни 2011, 22:14

Всъщност, ако сте само тримата наследници и искате да получите дялове, съответстващи на правата Ви на наследяване по закон, без някакви допълнителни уговорки помежду Ви, или придобиване на по - голям дял от някой от Вас, съответно отказ на някого от дял, тогава не би имало смисъл да посещавате нотариус, освен ако не държите всеки от Вас да разполага с Констативен НА за собственост.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kjosev » 20 Юни 2011, 11:24

Да, бих се съгласил със вас че след като сме наследници не е от голяма необходимост да притежаваме Констативен НА за собственост, още повече че нямаме желание всеки да притежава по отделно такъв, и в такъв случаи това ще е излишен разход .
Но от друга страна винаги когато трябва да доказваме в някоя институция или където и да било, че см собственици на имота трябва да представяме Удостоверение за наследници, което да е издадено преди не повече от шест месеца. Поради тази причина искаме да го прехвърлим на наше име в смисъл и на тримата собственици да се води, за да не се налага изваждането на Удостоверение за наследници, което не е проблем разбира се.
Поради тази причина реших да пиша в този форум за да се информирам колко ще ми струва като пари този вид прехвърляне и ако е една поносима сума за нас да го прехвърлим. А разбира се, тъй като не сме наясно как протича самата процедура при нотариуса, бих искал ако имате възможност да ми я разясните и съответно да посочите каква сума ще ми струва, разбира се ако имате представа.

Благодаря Ви предварително!
kjosev
Младши потребител

Назад към Имотни казуси