начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нотариус

Казуси за недвижими имоти

Нотариус

Мнениеот kjosev » 18 Юни 2011, 13:23

Здравейте,
Имам наследствена земеделска земя в района на Благоевград. Искам да я прехвърля на мое име, извадил съм си данъчна оценка (имотите са три със съответните данъчни оценки, 515,63 лв. ; 8.76 лв. ; 36.23 лв. ).
Интересува ме колко пари ще ми струва прехвърлянето при нотариус.
Благодаря Ви предварително!
kjosev
Младши потребител

Re: Нотариус

Мнениеот nk7702n » 18 Юни 2011, 13:28

Вие единствен наследник ли сте и избрали ли сте разпоредителната сделка, ако има и други наследници, чрез която да станете собственик ? За подготовката на документите за нотариус имате ли си адвокат? Има доста въпроси, докато стигнете до нотариус, още документи, които трябва да се подготвят, а таксите се определят в зависимост от отговорите Ви на поставените въпроси.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kjosev » 19 Юни 2011, 21:28

Наследници на имота сме трима, съответно Аз, майка ми и сестра ми. Желаем за да мине по лесно процедурата (предполагам) имота да се прехвърли и на тримата тоест и тримата да сме собственици на съответният имот. Имаме Удостоверения за наследници, които(които не са изтекли, в смисъл нали важат шест месеца след издаването им).
Не сме наемали адвокат за тази процедура ходих и питах Нотариус, какво е необходимо и ми казаха, че трябва да имам заверени скици, решение от поземлена комисия което да е влязло в сила, както и удостоверенията за наследници и данъчната оценка на имота. С тези документи трябва да се явим всичките наследници при нотариуса за да се извърши прехвърлянето.
Може би е по добре да си наема адвокат за да се подготвят добре нещата от една страна, а и от друга страна ще се избегнат, ако въобще е възможно някакви злоупотреби от страна на нотариуса ако е от „не коректните личности”. Поради тази причина реших да пиша в този форум за да разбера освен колко ще ми струва самото прехвърляне на имота и по какъв начин протича самото прехвърляне в смисъл трябва ли да се оставят оригиналните скици на имота при нотариуса за да извършва някакви процедури с тях в съда и тн.
Ще съм Ви много благодарен ако ми обясните как точно протича самият процес по прехвърлянето, разбира се искам да се извиня за моята некомпетентност по този въпрос. Ако описвам и си представям по грешно нещата.

Благодаря ви предварително!
kjosev
Младши потребител

Мнениеот chandra » 19 Юни 2011, 21:32

Ако в действителност сте наследили, няма какво да прехвърляте - вече е ваша собственост по силата на наследствените Ви права. Нотариусът може да издаде констативен нотариален акт, но за мен е излишно даване на пари! :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Юни 2011, 22:14

Всъщност, ако сте само тримата наследници и искате да получите дялове, съответстващи на правата Ви на наследяване по закон, без някакви допълнителни уговорки помежду Ви, или придобиване на по - голям дял от някой от Вас, съответно отказ на някого от дял, тогава не би имало смисъл да посещавате нотариус, освен ако не държите всеки от Вас да разполага с Констативен НА за собственост.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kjosev » 20 Юни 2011, 11:24

Да, бих се съгласил със вас че след като сме наследници не е от голяма необходимост да притежаваме Констативен НА за собственост, още повече че нямаме желание всеки да притежава по отделно такъв, и в такъв случаи това ще е излишен разход .
Но от друга страна винаги когато трябва да доказваме в някоя институция или където и да било, че см собственици на имота трябва да представяме Удостоверение за наследници, което да е издадено преди не повече от шест месеца. Поради тази причина искаме да го прехвърлим на наше име в смисъл и на тримата собственици да се води, за да не се налага изваждането на Удостоверение за наследници, което не е проблем разбира се.
Поради тази причина реших да пиша в този форум за да се информирам колко ще ми струва като пари този вид прехвърляне и ако е една поносима сума за нас да го прехвърлим. А разбира се, тъй като не сме наясно как протича самата процедура при нотариуса, бих искал ако имате възможност да ми я разясните и съответно да посочите каква сума ще ми струва, разбира се ако имате представа.

Благодаря Ви предварително!
kjosev
Младши потребител

Назад към Имотни казуси