начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дознателите в новия ЗМВР - юристи, икономисти и техници!?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Мнениеот прокурор » 14 Фев 2006, 20:26

ludi написа:Колега прокурор,въпреки интелигентните мнения ,който даваш във форума мисля ,че вече започна да злоупотребяваш с тази статистика за дознанията.Не вярвам да не знаеш за какво става дума/ако се съди по дългият стаж ,който имаш и по това ,че си умен човек/.Но така само даваш хляб на тези ,който не са много наясно с темата и единствената им работа е да плюят дознателите.Съгласно действащите инструкции в МВР и по точно тази за заявителският материал,всеки един сигнал за извършено престъпление се регистрира.След регистрацията се пристъпва към разпит на свидетел , оглед и т.н.Тоест започва се дознание.Над 60 процента от тези дознания в големите градове касаят случаи на деяния с причинени минимални материални щети/дребни кражби на стойност 40-50 лева,увреждния на същата стойност и др./,извършени от малолетни/обикновенно счупени стъкла/или пък въобще липсват признаците на съставомерно деяние по смисъла на НПК/възникнал скандал с размяна на ругатни или на няколко шамара,приключил доста бързо/.Обяснявал съм на колегите даващи дежурства като "дежурен офицер",че в такива случай по-добре да снемат едно обяснения и да направят един констативен протокол за да не започнат дознание,но те предпочитат да разпитват и да правят огледи/донякъде може би са прави,защото в противен случай рискуват да бъдат наказани от някой компетентен началник/Всички тези материали се отчитат като започнати дознания/не се водят от щатен дознател/и съответно биват изпращани в РП с мнение за прекратяване.От тук и големият процент прекратени дела за ,който говорите.На второ място идват делата ,който се водят срещу НИ и остават такива до края /те също не се водят от щатен дознател/.Тези дела биват съответно спирани и също подсилват вашата негативна статистика.Дотук не говорим изобщо за работат на дознателският апарат а за съвсем рутинна полицейска работа.
Ако искате да дадете реална оценка за работата на дознателите покажете статистика на приключилите дела срещу известен извършител/само те се водят от щатни дознатели/.Такава обаче не можете да покажете защото просто нямате необходимата информация.Казвам това защото знам калко малко хора имат подобна статистика и са наясно за какво става дума.Аз разполагам с такива данни ,но касаещи единствено РПУ-то където работя .Нещата не са толкова черни ,колкото ги описвате а точно обратното .Няма да споменавам конкретни цифри за да не звучи като самохвалство/ако някой все пак изяви желание мога и да посоча/.Съвета ми към Прокурора е да не навлиза в теми ,който не са му много ясни .

Съвета,който ми даваш е съвсем уместен по принцип,защото е глупаво да се правят коментари по проблеми,по които човек не е наясно с материята. Позволявам си да смятам,обаче,че съм детайлно запознат с коментираната проблематика и поради тази причина си позволявам да излагам становища. Казваш,че негативната статистика се подсилва от спрените дела срещу неизвестен извършител! Ами,подсилва се,разбира се! Всяка година биват спрени около 55.000 дознания,поради неразкриване на извършителя. Това добър атестат ли е за работата на МВР? Мисля,че не! А,ти как мислиш? Да не би да искаш тези дела да не се отчетат при изготвянето на анализи? Спирането на толкова много дела /почти половината от образуваните за една година/ говори за лошо качество на работата на МВР! Надявам,се не мислиш,че при тези данни можем да приемем,че МВР работи добре!
Поздрави! Без лоши чувства към теб и колегите ти!
прокурор

Мнениеот ludi » 14 Фев 2006, 20:56

Колега Прокурор,в предишният ти постинг статистиката която ни предостави я свърза с лошата работа на дознателите.Аз се опитах да ти докажа ,че дознателите са хората ,който имат най-малко отношение към въпросната статистика,тя е по-скоро въпрос на другите служби в МВР-тези занимаващи се с регистрирането и разкриването на престъпленията.Сега виждам,че и ти си го разбрал.Тази тема е доста обширна и мога да кажа много неща по нея,но сега обсъждаме дознателите , техният статут и работата им.Някъде да съм казал ,че нещата в МВР са идеални и всичко е наред,напротив смятам ,че това изобщо не е така.Ако има подходяща тема във форума,можем да обсъдим там тези проблеми.Не ми се иска дознателите да обират всички негативи на институцията в която работят.Ние сме само едно малко звено в системата на МВР и засега сме оставени на заден план и твърде малко зависи от нас.
ludi
Потребител

Мнениеот обикновен дознател » 14 Фев 2006, 21:16

Колежке Круела приемам извиненията ви и съм съгласен,че е излишно да спорим кой е по-велик.Но всичко идва оттам,че следователите гледат на дознателите като на хора втора ръка и едва ли не като на пълни тъпаци.А това,че прокурорите гледали да образуват предварителни производства е пълна глупост-когато има дело с участие на непълнолетен прокурорите в нашия съдебен район/в 99% от случайте,стига непълнолетният да не е някой закоравял престъпник/отказват да образуват дело срещу него или правят частично прекратяване поради лекомислие или увлечение поради факта,че ако образуват предварително производство има риск това дело никога да не влезе в съда.Ще ви дам и друг пример -слведователите масово отказват да извършват разпити пред съдия ,защото и те били магистрати и това било под достойнството им.Е аз не смятам,че това е унизително,защото доста свидетели или уличени после се отмятат от показанията и обясненията си.Ще ви кажа,че не ме срам да ходя няколко пъти на ден в прокуратурата,за да съгласувам действията си с прокурора,защото той е човекът ,който ще го води в съдебното заседание и в такъв случай знам,че трудът ми не е отишъл напразно.Обаче не знам защо много рядко или почти никога не виждам следователи там.Колкото до твърденията на Прокурора,че следователите водели много тежки дела,а дознателите само кокошкарски/много хубав термин,много ще се радвам когато ще водя дело за кражба на кокошки,но още съм нямал такова/може много да се спори.АКО г-н Прокурор имате предвид делата за банковите фалити аз бих ви опонирал с това,че действително може да е извършена много работа,но колоко хора има с влязла в сила присъда.Защото за мен делото не е приключено,когато го дадеш с мнение да съд ,а когато има влязла в сила присъда
обикновен дознател

Мнениеот обикновен дознател » 14 Фев 2006, 21:16

Колежке Круела приемам извиненията ви и съм съгласен,че е излишно да спорим кой е по-велик.Но всичко идва оттам,че следователите гледат на дознателите като на хора втора ръка и едва ли не като на пълни тъпаци.А това,че прокурорите гледали да образуват предварителни производства е пълна глупост-когато има дело с участие на непълнолетен прокурорите в нашия съдебен район/в 99% от случайте,стига непълнолетният да не е някой закоравял престъпник/отказват да образуват дело срещу него или правят частично прекратяване поради лекомислие или увлечение поради факта,че ако образуват предварително производство има риск това дело никога да не влезе в съда.Ще ви дам и друг пример -слведователите масово отказват да извършват разпити пред съдия ,защото и те били магистрати и това било под достойнството им.Е аз не смятам,че това е унизително,защото доста свидетели или уличени после се отмятат от показанията и обясненията си.Ще ви кажа,че не ме срам да ходя няколко пъти на ден в прокуратурата,за да съгласувам действията си с прокурора,защото той е човекът ,който ще го води в съдебното заседание и в такъв случай знам,че трудът ми не е отишъл напразно.Обаче не знам защо много рядко или почти никога не виждам следователи там.Колкото до твърденията на Прокурора,че следователите водели много тежки дела,а дознателите само кокошкарски/много хубав термин,много ще се радвам когато ще водя дело за кражба на кокошки,но още съм нямал такова/може много да се спори.АКО г-н Прокурор имате предвид делата за банковите фалити аз бих ви опонирал с това,че действително може да е извършена много работа,но колко хора има с влязла в сила присъда.Защото за мен делото не е приключено,когато го дадеш с мнение да съд ,а когато има влязла в сила присъда
обикновен дознател

За Следователя

Мнениеот Колегата » 14 Фев 2006, 21:17

[quote="следователя /по - стария"]
И утре до десети февруари ще бъда в групата за семинара по новия НПК, който ще се проведе във Велико Търново. С италианските магистрати. Ха дано да научим нещо ново, което с удоволствие ще го споделим тук във форума - поне аз ще го направя. Екатерина Трендафилова от СУ също ще бъде на семинара. С интерес ще слушам обосновката й, за разпитите пред съдия, за другите недомислици в НПК, които ще затлачат разследващите.......защото тя е от групата прокарала новия НПК в пленарна зала - поне такава информация имам и най - ревностнен защитник на измененията в него които блокират разследването.......................................
Както и да е - утре с удоволствие ще взема участие във величествения брифинг.......... :lol: :lol: :lol:

Моля, колега кога ще изпълните обещаното? Нямаме търпение да научим новините от величествения брифинг!
Колегата

???

Мнениеот юрист » 15 Фев 2006, 10:55

Здравейте,
завърших право съсвем скоро и реших да започна работа като дознател.Явих се на тест за интелигентност миналата седмица и ми казаха да се обадя след две седмици.Искам да попитам колеги които знаят как протичат следващите изпити - юридически и психологически.Юридическият тест ли е и само върху НПК и НК ли е?А за психологическият може ли да се подготви кандидата или няма сисъл?И последен въпрос - колко време ще отнеме цялата процедура по изпитите,чувал сам че е около 5-6 месеца?Благодаря !!!
юрист

Re: ???

Мнениеот Гост » 15 Фев 2006, 11:04

юрист написа:Здравейте,
завърших право съсвем скоро и реших да започна работа като дознател.Явих се на тест за интелигентност миналата седмица и ми казаха да се обадя след две седмици.Искам да попитам колеги които знаят как протичат следващите изпити - юридически и психологически.Юридическият тест ли е и само върху НПК и НК ли е?А за психологическият може ли да се подготви кандидата или няма сисъл?И последен въпрос - колко време ще отнеме цялата процедура по изпитите,чувал сам че е около 5-6 месеца?Благодаря !!!

Потърсете в старите има - има писано много. Процедурата е около 1 год.
Гост

Мнениеот Гост » 15 Фев 2006, 21:07

ggg
Гост

Мнениеот юрист » 16 Фев 2006, 12:30

Колеги притеснявам се за предстоящият юридически изпит за дознатели,защото от това което чета излиза, че независимо колкото и да си подготвен ако нямаш връзки - нямаш и шанс, тъй като там случайни хора не попадат!!!
юрист

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 12:39

юрист написа: от това което чета излиза, че независимо колкото и да си подготвен ако нямаш връзки - нямаш и шанс, тъй като там случайни хора не попадат!!!

То за всеки конкурс (ако ще за чистачки да е) така се пише. Не бой се. Ако си подготвен и не блокираш на изпита - всичко ще ти е наред. :D
Гост

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 12:39

Минахме семинара в Търново. Има какво да се каже, има и какво да се обсъди, аз не съм отсъствал, станах свидетел на всичко......но днес /понеделник/ имам призовани хора нямам време, но след 17.00 часа или утре ще направя обстоенс коментар, като ще ползувам и лекциите на италианските и испанските колеги, които раздадоха на всеки от нас. Ако някой проявява личен интерес към тях мога да направя така, че да му бъдат изпратени /все пак касаят едно...ново начало/. До утре.....

Колега стар следовател, не ни мъчете, моля дайте малко инфо. При нас ходи шефа, но дума не обелва.
Гост

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 13:35

Здравейте !
Кандидат - дознател съм и това , на което не мога да намеря категоричен отговор е тече ли на дознателя юридически стаж ? Моля ви да ми отговорите и ако може да посочите в кои нормативен акт е споменато . Благодаря ви предварително
Гост

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 13:51

Тече юридически стаж.Виж Закона за съдебната власт.Заплатата е над 500 лева засега...,но тя няма да остане така....
За психотеста вижте подробности в сайта на Института по психология на МВР.Може и да се поподготвите,но не е задължително,важното е да сте естествени и спокойни.Не сте длъжни да отговаряте на въпроси за личния живот.Юридическият изпит е лек-тест и устен изпит върху грешките от теста.Четете НПК, НК-обща част-легални определения и
малко криминалистика.
Не е вярно,че става само с връзки.Аз съм без връзки и ми казаха другия месец да чакам назначение.Зависи къде кандидатствате,там където аз отивам има три свободни бройки и сме само двама кандидати. :D
Гост

Мнениеот круела » 16 Фев 2006, 14:10

обикновен дознател написа:Колежке Круела приемам извиненията ви и съм съгласен,че е излишно да спорим кой е по-велик.Но всичко идва оттам,че следователите гледат на дознателите като на хора втора ръка и едва ли не като на пълни тъпаци.А това,че прокурорите гледали да образуват предварителни производства е пълна глупост-когато има дело с участие на непълнолетен прокурорите в нашия съдебен район/в 99% от случайте,стига непълнолетният да не е някой закоравял престъпник/отказват да образуват дело срещу него или правят частично прекратяване поради лекомислие или увлечение поради факта,че ако образуват предварително производство има риск това дело никога да не влезе в съда.Ще ви дам и друг пример -слведователите масово отказват да извършват разпити пред съдия ,защото и те били магистрати и това било под достойнството им.Е аз не смятам,че това е унизително,защото доста свидетели или уличени после се отмятат от показанията и обясненията си.Ще ви кажа,че не ме срам да ходя няколко пъти на ден в прокуратурата,за да съгласувам действията си с прокурора,защото той е човекът ,който ще го води в съдебното заседание и в такъв случай знам,че трудът ми не е отишъл напразно.Обаче не знам защо много рядко или почти никога не виждам следователи там.Колкото до твърденията на Прокурора,че следователите водели много тежки дела,а дознателите само кокошкарски/много хубав термин,много ще се радвам когато ще водя дело за кражба на кокошки,но още съм нямал такова/може много да се спори.АКО г-н Прокурор имате предвид делата за банковите фалити аз бих ви опонирал с това,че действително може да е извършена много работа,но колоко хора има с влязла в сила присъда.Защото за мен делото не е приключено,когато го дадеш с мнение да съд ,а когато има влязла в сила присъда

Колега Обикновен дознател. Дано не те разочаровам, но съвсем не ми е минавало през ум да се извинявам, защото няма за какво. Както неведнъж съм подчертала, аз избягвам обобщенията- кадърни - некадърни. Навсякъде има и от едните, и от другите.Напротив, точно на това се дразня. Доста от вас имат залитания в тази посока.Не можеш да отречеш значението на професия, която съществува от години, нито компетентността на хора, които я вършат от години- така обобщено и с лека ръка, дори ако си ентусиаст и по твое мнение - новатор. Глупости са това, че следователите се отнасят към дознателите като "втора ръка" юристи. По-скоро - всички останали - прокуратура и съд - се опитват да се отнасят и към нас, и към вас така.В нашия съдебен район помагахме на дознателите в началото, помагаме им и сега, защото научен никой не се е родил. Тях не ги е срам да ни питат, ние пък се допитваме един до друг, ако е необходимо. Ако си с впечатление, че по места текат "пунически войни" - не е вярно. Самата истина е и това, че при нас, незабавно след получаване на съобщение за извършено престъпление, прокуратурата изпраща на мястото следовател, който отпочва разследването. Същото е и в случаите, когато се образува от прокуратурата. Образуват се предварителни производства, дори ако следва да са дознания. Прокуратурата масово използува това свое правомощие, защото според тях, дознателите в нашия район не са готиви да се справят. напоследък обаче има нови тенденции. Служителите на РПУ-та започнаха да правят планове кой къде ще бъде в кабинетите, като "ни закрият", изказват се злоради мнения, че "нашето време било свършило", все едно ние сме виновни, че работят при такива условия, и за такива пари.А не разбират, че нищо не е свършило. голяма част от хората си стават съдии и прокурори, останалите - остават на работа. Така, че-който е ентусиаст да работи и да се доказва, има пълната възможност. Не си прав също така, че израз на "нашето високомерие" е това, че ни е срам да тичаме до прокурорите за указания, както и да разпитваме пред съдия. Аз лично смятам, че ми плащат да знам, и няма необходимост да тичам за всяко нещо до прокурора. Законът ми е дал оперативна самостоятелност. Разпитът пред съдия е едно от най-големите безумия на проф.Трендафилова. В крайна сметка-нито ние сме, нито вие сте машинописки. След като държавата ни е дала правомощия да разследваме, нищо ли не струва това, което вършим, та да следва да се закрепва. Без да говорим колко трудна е организацията на такова нещо- съдът да насрочи час, да успееш да призовеш хората / откъдето са/, да пазиш като пазвантин да не се срещнат пред залата / на мен така са ми отивали по дяволите проведени разпознавания, както и категорични свидетелски показания- станали несигурни - от страх пред обвиняемия, който е в залата със защитника си/. Каква полза от тази каша?За едно ще призная, че си напълно прав, беше го писал в предишен постинг- скъсана е пъпната връв между разследващия и оперативните работници. не бе отдавна времето, когато следователят събираше гласните, а те - под негово ръководство-негласните доказателства, и за всяко приключено за съд дело / не като измислените статистики сега/ им подписваше картон. Обаче- въпрос на време е това да се случи и при вас. Единственият позитив е, че можете по-бързо да бръкнете в информационни масиви, и сте на едно място с оперативните. Но сте и на една заплата...Това ще доведе скоро до борби. Вие ще се почувствате недооценени, а ако ви повишат възнагражденията, те ще започнат да ви правят "контра", както често се случва и сега. В същото време, не мога да приема за нормално, че познатите ми дознатели не са занимават само с разследване, а с всички други функции-като редови полицаи. Това пречи на работата им. И за пореден път казвам- направиха така, че нито при вас, нито при нас да може да се работи нормално и организирано.
круела

Мнениеот прокурор » 16 Фев 2006, 15:42

круела написа:
обикновен дознател написа:Колежке Круела приемам извиненията ви и съм съгласен,че е излишно да спорим кой е по-велик.Но всичко идва оттам,че следователите гледат на дознателите като на хора втора ръка и едва ли не като на пълни тъпаци.А това,че прокурорите гледали да образуват предварителни производства е пълна глупост-когато има дело с участие на непълнолетен прокурорите в нашия съдебен район/в 99% от случайте,стига непълнолетният да не е някой закоравял престъпник/отказват да образуват дело срещу него или правят частично прекратяване поради лекомислие или увлечение поради факта,че ако образуват предварително производство има риск това дело никога да не влезе в съда.Ще ви дам и друг пример -слведователите масово отказват да извършват разпити пред съдия ,защото и те били магистрати и това било под достойнството им.Е аз не смятам,че това е унизително,защото доста свидетели или уличени после се отмятат от показанията и обясненията си.Ще ви кажа,че не ме срам да ходя няколко пъти на ден в прокуратурата,за да съгласувам действията си с прокурора,защото той е човекът ,който ще го води в съдебното заседание и в такъв случай знам,че трудът ми не е отишъл напразно.Обаче не знам защо много рядко или почти никога не виждам следователи там.Колкото до твърденията на Прокурора,че следователите водели много тежки дела,а дознателите само кокошкарски/много хубав термин,много ще се радвам когато ще водя дело за кражба на кокошки,но още съм нямал такова/може много да се спори.АКО г-н Прокурор имате предвид делата за банковите фалити аз бих ви опонирал с това,че действително може да е извършена много работа,но колоко хора има с влязла в сила присъда.Защото за мен делото не е приключено,когато го дадеш с мнение да съд ,а когато има влязла в сила присъда

Колега Обикновен дознател. Дано не те разочаровам, но съвсем не ми е минавало през ум да се извинявам, защото няма за какво. Както неведнъж съм подчертала, аз избягвам обобщенията- кадърни - некадърни. Навсякъде има и от едните, и от другите.Напротив, точно на това се дразня. Доста от вас имат залитания в тази посока.Не можеш да отречеш значението на професия, която съществува от години, нито компетентността на хора, които я вършат от години- така обобщено и с лека ръка, дори ако си ентусиаст и по твое мнение - новатор. Глупости са това, че следователите се отнасят към дознателите като "втора ръка" юристи. По-скоро - всички останали - прокуратура и съд - се опитват да се отнасят и към нас, и към вас така.В нашия съдебен район помагахме на дознателите в началото, помагаме им и сега, защото научен никой не се е родил. Тях не ги е срам да ни питат, ние пък се допитваме един до друг, ако е необходимо. Ако си с впечатление, че по места текат "пунически войни" - не е вярно. Самата истина е и това, че при нас, незабавно след получаване на съобщение за извършено престъпление, прокуратурата изпраща на мястото следовател, който отпочва разследването. Същото е и в случаите, когато се образува от прокуратурата. Образуват се предварителни производства, дори ако следва да са дознания. Прокуратурата масово използува това свое правомощие, защото според тях, дознателите в нашия район не са готиви да се справят. напоследък обаче има нови тенденции. Служителите на РПУ-та започнаха да правят планове кой къде ще бъде в кабинетите, като "ни закрият", изказват се злоради мнения, че "нашето време било свършило", все едно ние сме виновни, че работят при такива условия, и за такива пари.А не разбират, че нищо не е свършило. голяма част от хората си стават съдии и прокурори, останалите - остават на работа. Така, че-който е ентусиаст да работи и да се доказва, има пълната възможност. Не си прав също така, че израз на "нашето високомерие" е това, че ни е срам да тичаме до прокурорите за указания, както и да разпитваме пред съдия. Аз лично смятам, че ми плащат да знам, и няма необходимост да тичам за всяко нещо до прокурора. Законът ми е дал оперативна самостоятелност. Разпитът пред съдия е едно от най-големите безумия на проф.Трендафилова. В крайна сметка-нито ние сме, нито вие сте машинописки. След като държавата ни е дала правомощия да разследваме, нищо ли не струва това, което вършим, та да следва да се закрепва. Без да говорим колко трудна е организацията на такова нещо- съдът да насрочи час, да успееш да призовеш хората / откъдето са/, да пазиш като пазвантин да не се срещнат пред залата / на мен така са ми отивали по дяволите проведени разпознавания, както и категорични свидетелски показания- станали несигурни - от страх пред обвиняемия, който е в залата със защитника си/. Каква полза от тази каша?За едно ще призная, че си напълно прав, беше го писал в предишен постинг- скъсана е пъпната връв между разследващия и оперативните работници. не бе отдавна времето, когато следователят събираше гласните, а те - под негово ръководство-негласните доказателства, и за всяко приключено за съд дело / не като измислените статистики сега/ им подписваше картон. Обаче- въпрос на време е това да се случи и при вас. Единственият позитив е, че можете по-бързо да бръкнете в информационни масиви, и сте на едно място с оперативните. Но сте и на една заплата...Това ще доведе скоро до борби. Вие ще се почувствате недооценени, а ако ви повишат възнагражденията, те ще започнат да ви правят "контра", както често се случва и сега. В същото време, не мога да приема за нормално, че познатите ми дознатели не са занимават само с разследване, а с всички други функции-като редови полицаи. Това пречи на работата им. И за пореден път казвам- направиха така, че нито при вас, нито при нас да може да се работи нормално и организирано.

И точно,и вярно,и съвсем на място! Круела,надявам се,че написаното от Вас ще бъде прочетено от хората,които се упражняват на наш гръб и правят "реформи"!
прокурор

novia NPK

Мнениеот zheleva » 16 Фев 2006, 16:34

Kolegi,znae li niakoi kakvi promeni se predvijdat v novia NPK,koga vliza v sila i kade moga da otkria novite tekstove?
zheleva
Потребител

Re: novia NPK

Мнениеот Гост » 16 Фев 2006, 17:03

zheleva написа:Kolegi,znae li niakoi kakvi promeni se predvijdat v novia NPK,koga vliza v sila i kade moga da otkria novite tekstove?

Няма как да откриете новите промени, защото те още не са направени, дори не са и предложени :D
Гост

Мнениеот случаен » 16 Фев 2006, 17:05

Ура - Круела се завърна и пак ни засипа със слова! :) :)
случаен

Мнениеот обикновен дознател » 16 Фев 2006, 19:29

Круела недейте да си мислите,че дознателите злорадстват от това,че на следствието на практика му изземват функацията на разследваща институция.И аз съм чувал от следователи,че едва ли не дознателите вече сме си разпределяли техните кабинети-е това за мен е пълна глупост.Какво ме грее мен в кой кабинет ще съм?Виж ако ни направят заплатите като следователските е друг въпрос.Казваш,че при вас прокурорите образували предварителни производства,дори когато става въпрос за дознания-е аз не знам в нашия съдебен район нито един такъв случай.Напротив както ти казах вече ако деецът е непълнолетен в съучастие с пълнолетен в 90% от случайте непълнолетния се освобождава от нак.отговорност поради лекомислие или увлечение.Това се прави с цел делото да не стане някое от стотиците на производство ,държани в шкафа на следователя.Казваш,че сте давали съвети на дознателите-хубаво макар че досега не съм искал съвет от следовател,а ако не ми е ясно нещо питам наблюдаващия прокурор.Смяташ че е под достойнството ти да ходиш при прокурора,защото ти плащали за да мислиш.Е аз мисля не по-малко от теб,но прокурора трябва да знае за какво става въпрос във всеки момент,защото той има последната дума в досъдебното производство.Едно от малкото хубави неща в новия НПК е фигурата на наблюдаващия прокурор,а не един да образува производството,друг да осъществява контрол над разследването,а трети да го защитава в съда.И ще ти кажа че за разлика от следователите-дознателите минават през толкова изпити и проучвания,че разпоредбата в новия ЗМВР че следователите могат да станат дознатели без конкурс и дори без да отговярят на условията,че не знам защо гледате ехидно на това,вместо да се радвате,че няма да минете през психотестове ,проучвания по ЗЗККИ и други такива.
обикновен дознател

Мнениеот ! » 16 Фев 2006, 19:57

Anonymous написа:Тече юридически стаж.Виж Закона за съдебната власт.Заплатата е над 500 лева засега...,но тя няма да остане така....
За психотеста вижте подробности в сайта на Института по психология на МВР.Може и да се поподготвите,но не е задължително,важното е да сте естествени и спокойни.Не сте длъжни да отговаряте на въпроси за личния живот.Юридическият изпит е лек-тест и устен изпит върху грешките от теста.Четете НПК, НК-обща част-легални определения и
малко криминалистика.
Не е вярно,че става само с връзки.Аз съм без връзки и ми казаха другия месец да чакам назначение.Зависи къде кандидатствате,там където аз отивам има три свободни бройки и сме само двама кандидати. :D

A moje li da znaem kade e tova kolega, za6toto i az sam kandidat-doznatel
!

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт