ludi написа:Колега прокурор,въпреки интелигентните мнения ,който даваш във форума мисля ,че вече започна да злоупотребяваш с тази статистика за дознанията.Не вярвам да не знаеш за какво става дума/ако се съди по дългият стаж ,който имаш и по това ,че си умен човек/.Но така само даваш хляб на тези ,който не са много наясно с темата и единствената им работа е да плюят дознателите.Съгласно действащите инструкции в МВР и по точно тази за заявителският материал,всеки един сигнал за извършено престъпление се регистрира.След регистрацията се пристъпва към разпит на свидетел , оглед и т.н.Тоест започва се дознание.Над 60 процента от тези дознания в големите градове касаят случаи на деяния с причинени минимални материални щети/дребни кражби на стойност 40-50 лева,увреждния на същата стойност и др./,извършени от малолетни/обикновенно счупени стъкла/или пък въобще липсват признаците на съставомерно деяние по смисъла на НПК/възникнал скандал с размяна на ругатни или на няколко шамара,приключил доста бързо/.Обяснявал съм на колегите даващи дежурства като "дежурен офицер",че в такива случай по-добре да снемат едно обяснения и да направят един констативен протокол за да не започнат дознание,но те предпочитат да разпитват и да правят огледи/донякъде може би са прави,защото в противен случай рискуват да бъдат наказани от някой компетентен началник/Всички тези материали се отчитат като започнати дознания/не се водят от щатен дознател/и съответно биват изпращани в РП с мнение за прекратяване.От тук и големият процент прекратени дела за ,който говорите.На второ място идват делата ,който се водят срещу НИ и остават такива до края /те също не се водят от щатен дознател/.Тези дела биват съответно спирани и също подсилват вашата негативна статистика.Дотук не говорим изобщо за работат на дознателският апарат а за съвсем рутинна полицейска работа.
Ако искате да дадете реална оценка за работата на дознателите покажете статистика на приключилите дела срещу известен извършител/само те се водят от щатни дознатели/.Такава обаче не можете да покажете защото просто нямате необходимата информация.Казвам това защото знам калко малко хора имат подобна статистика и са наясно за какво става дума.Аз разполагам с такива данни ,но касаещи единствено РПУ-то където работя .Нещата не са толкова черни ,колкото ги описвате а точно обратното .Няма да споменавам конкретни цифри за да не звучи като самохвалство/ако някой все пак изяви желание мога и да посоча/.Съвета ми към Прокурора е да не навлиза в теми ,който не са му много ясни .
Съвета,който ми даваш е съвсем уместен по принцип,защото е глупаво да се правят коментари по проблеми,по които човек не е наясно с материята. Позволявам си да смятам,обаче,че съм детайлно запознат с коментираната проблематика и поради тази причина си позволявам да излагам становища. Казваш,че негативната статистика се подсилва от спрените дела срещу неизвестен извършител! Ами,подсилва се,разбира се! Всяка година биват спрени около 55.000 дознания,поради неразкриване на извършителя. Това добър атестат ли е за работата на МВР? Мисля,че не! А,ти как мислиш? Да не би да искаш тези дела да не се отчетат при изготвянето на анализи? Спирането на толкова много дела /почти половината от образуваните за една година/ говори за лошо качество на работата на МВР! Надявам,се не мислиш,че при тези данни можем да приемем,че МВР работи добре!
Поздрави! Без лоши чувства към теб и колегите ти!