- Дата и час: 03 Дек 2024, 00:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
нищожен ли е договор, който..
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
52 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
нищожен ли е договор, който..
Един мои приятел наскоро беше привлечен от хора от станалата известна финансова пирамида Проксима. Там обещават срещу сумата от 2500 евро, които внесеш да си върнеш още първия месец сумата и да печелиш. Той не е бил запопознат с какво се захваща и е подписал някакъв договор за дарение, където е поместил личните си данни, но евнесъл само 300лв. Копие от договора не е получил. Моля кажете ми легитимен ли е договорът, при положение, че той няма копие от него, и на подписването не е присъствал адвокат. Много съм притеснена за него, моля посъветвайте ме.
- милеенка
Re: нищожен ли е договор, който..
Ами валиден си е договора за съжалениел Това , че отсъства адвокат или не е получит екземпляр от него по никакъв начин не опорочава договора. Кажете на Вашия познат друг път да не прави така и толкоз. То ако имаше адвокат можеше да няма договор , ама късно. Обикновенно адвокатите все след като стане белята ги търсят.
- Христозов
Благодаря за отговора, а този мой познат ако не внесе останалата сума на този етап те могат ли да му търсят съдебна отговорност, все пак дарението би трябвало да е доброволен акт и може би има някакъв начин да се откажеш.
Мерси за отделеното време.
Мерси за отделеното време.
- милеенка
дай колкото можеш повече подробности по случая и ще ти отговоря
- viv 76
Ами подписал е договор за дарение на стоиност 2500 евро. В договорът има и личните му данни и подписът му- на познатичт ми. Обаче той е платил само 300 лв засега и след като проверих в интернет се оказа, че фирмата е пирамида, от най-лошите( Проксима се казва и се оказа, че има много ощипани хора в цялата страна) му казах да не дава никакви пари повече. Той се притеснява, че ще го търсят за останалата сума, но той не иска да участва, след като разбра за какво става дума. Чудя се може ли да се анулира този договор, как става, и изобщо ще го търсят ли по законов начин да плати останалата сума... опасявам се да не го търсят и физически, което обаче е една друга тема.
Тази фирма доколкото разбрах се разледва от икономическа полиция, но май не са успяли да докажат нищо.
Доста съм уплашена, и може би не ви давам нужната информация, но това е което аз знам.
Мерси отново.
Тази фирма доколкото разбрах се разледва от икономическа полиция, но май не са успяли да докажат нищо.
Доста съм уплашена, и може би не ви давам нужната информация, но това е което аз знам.
Мерси отново.
- милеенка
ами направете това което са направили другите ущипани предполагам че са се жалвали , ако имате официална жалба смятате ли че някой ще ви "набие" най просто казано
в тая държава някой каза ли НЕ на страха
в тая държава някой каза ли НЕ на страха
- donna
- Старши потребител
На практика има обещание за дарение, за окончателното изпълнение на което не виждам на какво основание може да се иска -виж чл.226 ЗЗД. Така, че няма страшно.
Колкото до унищожаването му ,с оглед това което казах не виждам защо трябва да се прави.
Колкото до унищожаването му ,с оглед това което казах не виждам защо трябва да се прави.
- stavrev
- Потребител
И срещу какво ще се жалва,ако не е тайна?При положение,че не е доказано нищо нередно,т.е. че става въпрос за пирамида.Момичето пита какво да прави с договора ,а нашата "умница" какво я съветва....ама че професионалист
- petко
ти да не си от пирамидата "професионалист" такъв ,според тебе да се мамят хора е нормално така ли , и прочети какво да се пише договор има само у пирамидата взели му пари, обещанието за дарение както казва Ставрев е нищожно ,но измамата драги е престъпление под каквато и да е форма да я облечеш ,тия договори сигурно някой отдавна ги унищожил за да не остават следи ,а някой друг си търси парите или се страхува да не го пребият
Браво на тебе , ГОЛЕМИЯ ЮРИСТ
Браво на тебе , ГОЛЕМИЯ ЮРИСТ
- donna2
- Потребител
аз не съм юрист,ако бях щях да дам компетентно мнение.А ти си пълна излагация,не само,че не знаеш какво да отговориш на момичето ,а и шикалкавиш с празни думи.Да не говорим колко си неграмотна,срам и позор за адвокатската гилдия.Като си некомпетентна да отговоряш на поставени въпроси по-добре не се обаждай.
- petко
да пуснеш жалба,че си дарил на някой пари безвъзмездно-това било ЮРИСТ,резил си ти,нищо друго!
- petко
НЕЩАСТНИК ТАКЪВ ДАРЕНИЕТО Е БЕЗВЪЗМЕЗДНА СДЕЛКА
след като направи дарение дарителя не очаква да печели ,кой знае какво е подписал човека , а договорите са били в един екземпляр за да не остават доказателства
МАЙ ТИ ПАРИ ПОД КРАКАТА ЩОМ РЕАГИРАШ ТАКА
ТУК НЯМА НИКАКВО ДАРЕНИЕ ТУК ИМА ИЗМАМА КОЯТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
след като направи дарение дарителя не очаква да печели ,кой знае какво е подписал човека , а договорите са били в един екземпляр за да не остават доказателства
МАЙ ТИ ПАРИ ПОД КРАКАТА ЩОМ РЕАГИРАШ ТАКА
ТУК НЯМА НИКАКВО ДАРЕНИЕ ТУК ИМА ИЗМАМА КОЯТО Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
- donna2
- Потребител
Абсолютно Донна 2 - при дарението имаме безвъзмездна сделка. Как ще дари сума и после ще му се върне и то с лихва. Може би Проксима ще му направи "обратно " дарение. А дали договора е именно за дарение - това не е сигурно. Затова каквото дал дал, за останалото - да си мълчи. Ако го притискат - тогава вече е задължително да се обади на някой колега за помощ. Колкото до физическа разправа - сезира полицията и пак някой колега.
- 8873
И Донна 2 - не се ядосвай. Мисля важното е, че във форум Лекс те познават и разчитат на твойто мнение, както и са уверени , че си компетентна по коментираните от теб въпроси. Лично за мен е така.
- 8873
Колеги, а какво ще кажете за едни други членове в ЗЗД:
27. Унищожаеми са договорите, сключени от недееспособни или сключени от техен представител без спазване изискванията, установени за тях, както и договорите, сключени при грешка, измама, заплашване или крайна нужда.
...........................
29. Измамата е основание за унищожение на договора, когато едната страна е била подведена от другата да го сключи чрез умишлено въвеждане в заблуждение.
Когато измамата изхожда от трето лице, измамената страна може да иска унищожението на договора само ако при сключването му другата страна е знаела или не е могла да не знае за нея.
27. Унищожаеми са договорите, сключени от недееспособни или сключени от техен представител без спазване изискванията, установени за тях, както и договорите, сключени при грешка, измама, заплашване или крайна нужда.
...........................
29. Измамата е основание за унищожение на договора, когато едната страна е била подведена от другата да го сключи чрез умишлено въвеждане в заблуждение.
Когато измамата изхожда от трето лице, измамената страна може да иска унищожението на договора само ако при сключването му другата страна е знаела или не е могла да не знае за нея.
- boba
хубав текст договора наистина може да се обяви за нищожен ,но той е в един екземпляр , "дарителя" няма екземпляр и сигурно единствения екземпляр вече е унищожен за да не остават доказателства ,ще е много трудно да се докаже предполагам ,че и свидетели няма
- donna2
- Потребител
Така е, дарението е едностранна сделка, а не договор , така че ОБЕЩАНИЕТО ЗА ДАРЕНИЕ- ПИСМЕННО ИЛИ УСТНО Е НИЩОЖНО!!! тоест- няма сила, валидност. не виждам никакъв повод за притеснение- поне юридически погледнато е така. А ако потърсят други начини- заплаха- обадеете се в полицията веднага
ВИВ
ВИВ
- viv 76
За Boba- Колега аз също съм мислила по този въпрос и моето мнение е, че наистина може да се разсъждава в тази посока. За съжаление добре познавам тази пирамида, но под различни имена сега на скоро разбрах, че се казва Проксима или нещо подобно, за съжаление няколко от мои познати изгоряха.Няколко пъти мислех по този въпрос.Това което със сигурност знам е, че зад тази пирамида стоят много силни хора, най-вероятно никому неизвестни.Ако си спомняте за тази същата пирамида имаше предаване по Канал 1 преди 2 години/само че в Бургас или Варна/ не си спомням точно града нещо да сте чули повече? Тази пирамида щом съществува повече от 3-4 години не смятате ли че има нещо гнило? Ако имате някакви идеи да се направи нещо аз съм с Вас. Смятам, че икономическа полиция нищо няма да направи. Просто не вярвам на полицията имам доста причини/открадната кола, телефон и т.н./
- vas
Благодаря на всички, които задълбаха в проблема . Познатият ми е прекратил всякакви връзки с тези хора и предполагам и се надявам да не го тормозят повече.
Мерси за отзивчивостта и ако се наложи намеса на адвокат ще ползвам услугите на някой от вас.
Желая хубав и успешен ден на всички.
Мерси за отзивчивостта и ако се наложи намеса на адвокат ще ползвам услугите на някой от вас.
Желая хубав и успешен ден на всички.
- милеенка
За тези, които се интересуват- тази организация е от 5г в България, като преди се е подвизавала под името Power net и таксите за влизане са били по-малки, но явно начина, по който хората дават парите като дарение е такъв, че икономическа полиция не може нищо да докаже.
Потърпевшите са предимно в провцинцията- предимно Варна и Пловдив, където хората са по-наивни.
Миналата година, ноември месец е имало предаване по BTV на Любомира Бенатова, като след предаването е направена и страничка, където има информация за организацията и форум към нея, където потърпевшите могат да напишат за техния случай.
http://powernet.hit.bg/
Един от собствениците на "Пауър нет" ("Проксима") Николай Тодоров бе застрелян ноември месец в София на Околовръстното шосе.
Наистина не мога да повярвам, че за толкова време и след толкова медийно внимание към нея тази организация продължава да действа.
Потърпевшите са предимно в провцинцията- предимно Варна и Пловдив, където хората са по-наивни.
Миналата година, ноември месец е имало предаване по BTV на Любомира Бенатова, като след предаването е направена и страничка, където има информация за организацията и форум към нея, където потърпевшите могат да напишат за техния случай.
http://powernet.hit.bg/
Един от собствениците на "Пауър нет" ("Проксима") Николай Тодоров бе застрелян ноември месец в София на Околовръстното шосе.
Наистина не мога да повярвам, че за толкова време и след толкова медийно внимание към нея тази организация продължава да действа.
- милеенка
52 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|