- Дата и час: 24 Ное 2024, 20:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус за узаконяване на къща.
|
|
45 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Казус за узаконяване на къща.
Здравейте на всички, обръщам се с молба за съвет по следният казус.Става дума за къща закупена от дядо ми през 1964-та година от частно лице чрез договор за покупко - продажба който не е нотариално заверен.В договора са описани 1 стая и селскостопанска постройка.Постройките са върху общинска земя.През 1968-ма дядо ми пристроява незаконно още три стаи.През 1989-та заради проект за изграждане на мост къщата се отчуждава с правото да получим 2 апартамента тристаен и гарсониера.През 1994-та получаваме двустаен за част от къщата който заплащаме по цени от 1989-та защото и оценката на къщата е оттогава.Интересува ме какви са начините за узаконяване на цялата къща четох за такъв по давност и по обстоятелствена проверка.Имотът е владян добросъвестно повече от 40 години и ще издържи обстоятелствена проверка.Има ли вариянт да се узакони и земята?
- acankov
- Нов потребител
Re: Казус за узаконяване на къща.
Няма какво да и узаконявате.
ЗУТ- § 16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
А удостоверения издават от общините. И с него - КНА.
А за процедурата по чл.100 - не зная.
ЗУТ- § 16. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Строежи, изградени до 7 април 1987 г., за които няма строителни книжа, но са били допустими по действащите подробни градоустройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно този закон, са търпими строежи и не подлежат на премахване и забрана за ползване. Те могат да бъдат предмет на прехвърлителна сделка след представяне на удостоверение от органите, които са овластени да одобряват съответните инвестиционни проекти, че строежите са търпими.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Няма какво да и узаконявате.
Що се изказваш неподготвен? Търпимостта на строежа няма нищо общо с правото на собственост, защото питащият е казал:
acankov написа:Става дума за къща закупена от дядо ми през 1964-та година от частно лице чрез договор за покупко - продажба който не е нотариално заверен.В договора са описани 1 стая и селскостопанска постройка. Постройките са върху общинска земя.
Това пък откъде следва?
acankov написа: Имотът е владян добросъвестно повече от 40 години и ще издържи обстоятелствена проверка.
Този форум се превърна в кръжок на самодейци, това е ....
-
Melly - Старши потребител
Дали ще е проблем че сме получили частично обезщетение за къщата поради отчуждаване?За справка проекта за моста е замразен от идването на демокрацията.Другият казус собственик се води дядо ми който е починал наследници са майка ми и сестра и , като на сестра и и е изплатен дела от къщата и няма претенции към имота.Има ли пречки да се извади нотариален акт направо на името на майка ми?Благодаря в аванс!
- acankov
- Нов потребител
acankov написа:Дали ще е проблем че сме получили частично обезщетение за къщата поради отчуждаване?За справка проекта за моста е замразен от идването на демокрацията.Другият казус собственик се води дядо ми който е починал наследници са майка ми и сестра и , като на сестра и и е изплатен дела от къщата и няма претенции към имота.Има ли пречки да се извади нотариален акт направо на името на майка ми?Благодаря в аванс!
Сериозните въпроси не са за форум. Хайде сега, ведно с наличните документи, бегом при адвокат! Че тук става страшничко като гледам и чета самодейни съвети.
-
Melly написа:... Що се изказваш неподготвен? Търпимостта на строежа няма нищо общо с правото на собственост...
Melly, Melly, Melly , първо на първо, честит празник
Абсолютно права си, то това казах и аз. Само за постройката, и то по отношение търпимостта и и необходимостта от узаконяване. По отношение собствеността въобще не вземам отношение, както съм и написал
Директно си е за адвокат.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Земята си е изначално законна, само че не е .....Ваша! Анадън му acankov? А?Има ли вариянт да се узакони и земята?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
emilgrigorov написа:Melly написа:... Що се изказваш неподготвен? Търпимостта на строежа няма нищо общо с правото на собственост...
Melly, Melly, Melly , първо на първо, честит празник
Благодаря! Да си жив и здрав и ти!
emilgrigorov написа:.............., то това казах и аз.
Не съвсем, защото има едни правила за собствеността, съгласно които всичко трайно прикрепено към земята е собственост на титуляра й по приращение.
emilgrigorov написа:Само за постройката, и то по отношение търпимостта и и необходимостта от узаконяване.
Е и ?
Като как ще бъде проведена тази процедура (при наличие на други пречки ....), та питащият/а да се сдобие със заветния КНА, който все пак да не се окаже от категорията на "мечешката услуга" ?
-
Melly написа:...
Не съвсем, защото има едни правила за собствеността, съгласно които всичко трайно прикрепено към земята е собственост на титуляра й по приращение.
...
Пффф, конкретика. Загледах се в рождената дата на незаконното приращение. И на ОПС-то. Зависи... Трябва да се прочете от печен адвокат , и да се прерови цялата история.
При режим на търпимост на постройката, въпрос на състезание е кой на какво е собственик в нея. Според мен. Има законно приращение, незаконно такова (при неизяснено ОПС в количествено отношение), отчуждаване по чл.100 (със или без признаване на собствеността на незаконното). Трябва си адвокат, от ония с пишещите машини, изтърканите кожени чанти и бомбетата ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Ходих при двама адвоката преди да пиша тук и двамата не пожелаха да поемат случая, не се намира в София имота и изборът не е голям.Ходих и до общината оттам казаха че ни били оставили на доизживяване,обезщетението което сме получили никъде не излиза след като проверих, съседите бяха в подобна позиция и извадиха нотариален акт само за къщата.
- acankov
- Нов потребител
acankov написа:Ходих при двама адвоката преди да пиша тук и двамата не пожелаха да поемат случая, не се намира в София имота и изборът не е голям.Ходих и до общината оттам казаха че ни били оставили на доизживяване,обезщетението което сме получили никъде не излиза след като проверих, съседите бяха в подобна позиция и извадиха нотариален акт само за къщата.
То е ясно, че само за къщата, след като земята е общинска собственост.
- nk7702n
- Старши потребител
приращението си е приращение, но след това човекът е придобил по давност тр. му само КНА /но и без него е собственик/. Мисля, че няма нужда да обясняваам защо! Но е по-добре да си изкара, защото като виждам какви теоретици на правото вече има, не е лошо да се извади!
emilgrigorov, пар. 16 /1/ може и да е неприложим, тъй като не ни е ясно какво и как е построено. При един обстоен анализ може да се окаже, че строежът не е търпим. Това вероятно няма да се случи, тъй като в Общината не знаят за какво иде реч!
emilgrigorov, пар. 16 /1/ може и да е неприложим, тъй като не ни е ясно какво и как е построено. При един обстоен анализ може да се окаже, че строежът не е търпим. Това вероятно няма да се случи, тъй като в Общината не знаят за какво иде реч!
- rourke
- Потребител
Някой по-горе отвори моабет за давност - дори да става въпрос за частна общинска собственост, върху земята не е възможна, поради серия от мораториуми наложени от НС последния от които започна да тече от 01.01.2012г.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
rourke написа:... но след това човекът е придобил по давност тр. му само КНА /но и без него е собственик/. Мисля, че няма нужда да обясняваам защо! Но е по-добре да си изкара, защото като виждам какви теоретици на правото вече има, не е лошо да се извади!
Чакай малко. Говоря, че запознати с ОПС-тата стари адвокати знаят някои неща. Все пак това са 3-4 строителни закона и нам си колко си норматива с вещно правен характер в годините. Може и да си е собственик. Но твърдението "по давност" някак си ми изглежда смешно, при положение, че земята е общинска.
Относно ЗУТ- § 16. (1) , едва ли има проблеми. Това са толкова акции по незаконно строителство от тогава, едва ли се е промъкнал. А 1987 г. имаше гоооляма амнистия. И при различните нормативни толеранси в годините ...
Адвокати в тази материя бол, не само в конкретния град. Дори се сещам за дело, спечелено в Бургаски ОС в тази насока. Ако се поразровите, че намерите и защитника. Не го помня, в интерес на истината.
А на добронамереността на общината и на данайците не вярвам, ше знаеш .
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
rourke написа:приращението си е приращение, но след това човекът е придобил по давност тр. му само КНА /но и без него е собственик/. Мисля, че няма нужда да обясняваам защо! Но е по-добре да си изкара, защото като виждам какви теоретици на правото вече има, не е лошо да се извади!
Я пак. Май и ти се оказваш неподготвен. Жалко, много жалко......
П.П. То в тази криза, а и дефицит на юридически познания, ще има да те "шамаросват" в случай, че си практикуващ юрист.... Остави другото, за теб не ми е жал, ама главните потърпевши ще са клиентите...
-
nk7702n написа:acankov написа:Ходих при двама адвоката преди да пиша тук и двамата не пожелаха да поемат случая, не се намира в София имота и изборът не е голям.Ходих и до общината оттам казаха че ни били оставили на доизживяване,обезщетението което сме получили никъде не излиза след като проверих, съседите бяха в подобна позиция и извадиха нотариален акт само за къщата.
То е ясно, че само за къщата, след като земята е общинска собственост.
С оглед конкретиката на казуса става ясно, че за някои е толкова ясно , като в гъста мъгла...
-
Melly, и да взема да Ви обяснявам няма да ме разберете. Затова няма да се захващам!
julyanvonemona, точно това за което Вие говорите е абсолютно противоконституционно. Факт е наистина. То е една полит. репресия срещу едно ФЛ. За щастие няма да продължава още дълго! Въпросният мораториум е едно от най-възмутителните неща в съвременното ни частно право!
julyanvonemona, точно това за което Вие говорите е абсолютно противоконституционно. Факт е наистина. То е една полит. репресия срещу едно ФЛ. За щастие няма да продължава още дълго! Въпросният мораториум е едно от най-възмутителните неща в съвременното ни частно право!
- rourke
- Потребител
rourke написа:Melly, и да взема да Ви обяснявам няма да ме разберете. Затова няма да се захващам!
Не се мъчи, rourke, няма никакъв смисъл.
-
julyanvonemona,сега като прочетох първия пост виждам, че положението на питащия е идентично с това на НВ. Предполагам ме разбрахте! няколко месеца не стигат .... мъка голяма мъка наистина. Но вече има дела в ЕСПЧ.
Последна промяна rourke на 09 Мар 2012, 13:18, променена общо 1 път
- rourke
- Потребител
rourke написа:Melly, и да взема да Ви обяснявам няма да ме разберете. Затова няма да се захващам!
Ясно е, че следва въпросът " А ти мене уважаваш ли ме?" и калабалъка след това.
Ми, отиди при нотариуса, който е издал КНА на съседите, той да те насочи към адвокат.
Като идея, виж и за консултация от някой от юристите на общината по ония времена (пенсионер).
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
45 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|