- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
може ли наемател да придобие собственост върху апартамента
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
може ли наемател да придобие собственост върху апартамента
Здравейте!Една позната ми каза ,че имало такъва случай и реших да попитам тук знаещите.Може ли наемател да придобие собственост върху апартамента ,който е наел над 10г,под предлог ,че се е грижил за собсвеността над 10г?Ако може някой да ми обясни,ще му бъда благодарен.
- garfild35
- Нов потребител
Re: може ли наемател да придобие собственост върху апартамента
Не може.Собствеността се придобива по давност , чрез владение върху веща , продължило 10 год. или ако е добросъвестно-5 години.Наемателят обаче не владее веща , а я държи за собственика. Малко може странно да ви звучат термините , но.....Разбира се при евентуален спор , наемодателят трябва да докаже , че е предоставил ползването(фактическата власт) на веща , като представи договор за наем или ако последния е сключен в устна форма-разписки за платен наем , или поне свидетели.Наемателят от своя страна , може да започне да владее веща , като се превърне от държател във владелец , но трябва да манефестира това пред 3л.-например да заяви на наемодателя , че няма да плаща наем , защото счита веща за своя.От този момент , който също подлежи на доказване , започват да текат и сроковете , в последния пример-10 год.
Това накратко , ако има конкретен казус , се обърнете към колега адвокат!
Това накратко , ако има конкретен казус , се обърнете към колега адвокат!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря за бързия отговор!Няма конкретен казус.Просто една позната ми каза ,че имало такива случай,а аз имам един дългогодишен наемател.За това изпаднах в ужас.То в нашата страна какво ли не може да се случи....Поздрави!
- garfild35
- Нов потребител
що бе може - ако например си го купи ....
- dino6506
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|