- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ ! Кайсиите ми ...
|
|
68 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Помощ ! Кайсиите ми ...
Здравейте, уважаеми колеги ! Предварително се извинявам за крясъка "помощ", той е с цел привличане на внимание. Също бързам да уточня, че проблемът не е в други ... хм ... кайсии, а в две кайсиеви дървета. във връзка с тях, ще ми бъ де полезно мнението Ви за тълкуване на текста на мисля че чл. 51 от Закона за собствеността. За улеснение пействам текста на този член.
"Не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските. Съседът може да иска разрешение от кмета на общината, района или кметството да бъдат отсечени клоните на дърветата, които се простират над неговия имот, и корените, които преминават в неговия имот. По същия ред той може да иска да бъдат преместени дърветата, които са посадени на по-близки разстояния от посочените по-горе."
В дворното ни място в моето село, на границата със съседния имот имаме три кайсиеви дъррвета. Дърветата са високи и са на по-близко от 3 метра от границата. Съседът поиска да отсека клоните над мястото му. Отсякох ги, макар че направо сърцето ми се скъса. Сега съседът иска да отсека и дърветата. на пръв поглед нищо - дърво като дърво, но ми е жал, защото са много хубави дървета .
Както и да е. Аз зная как да му правя "въртели" - ще му кажа да си вземе заповед от кмета, ако я вземе, ще я обжалвам и така ще спася дърветата за още година - две.
Но ми е интересно мнението Ви за казуса от неговата материалноправна гледна точка. Добавям само един факт - кайсиите са посадени, преди оградата да се озове до тях (дърветата са много стари).
Сега въпрносите ми:
1. Фактът, че границата между имотите се е променила след засаждането и порастването на дърветата, изключва ли правото на съседа да иска тяхното преместване ?
2. Ако дърветата не могат да бъдат "преместени" (а това е очевидно при 30-годишни дървета), може ли съседът да поиска отсичането на самите дървета ? Илии след като нормата уточнява, че той може да иска само отсичането на клоните и преместването на дърветата, по арг. на противното съседът не може да иска отсичането на дървета, които не могат да бъдат преместени ?
Какво е Вашето мнение по тези въпроси ? пак казвам, на пръв поглед някакви си дървета, но все пак ... а и такава кайсиева ракия става от плодовете, че няма да преживея, ако трябва да ударя брадвата на дърветата .
"Не се позволява да се посаждат дървета до имота на съседа на по-малко разстояние от 3 метра за високите дървета, 1,5 метра за средните и 1 метър за ниските. Съседът може да иска разрешение от кмета на общината, района или кметството да бъдат отсечени клоните на дърветата, които се простират над неговия имот, и корените, които преминават в неговия имот. По същия ред той може да иска да бъдат преместени дърветата, които са посадени на по-близки разстояния от посочените по-горе."
В дворното ни място в моето село, на границата със съседния имот имаме три кайсиеви дъррвета. Дърветата са високи и са на по-близко от 3 метра от границата. Съседът поиска да отсека клоните над мястото му. Отсякох ги, макар че направо сърцето ми се скъса. Сега съседът иска да отсека и дърветата. на пръв поглед нищо - дърво като дърво, но ми е жал, защото са много хубави дървета .
Както и да е. Аз зная как да му правя "въртели" - ще му кажа да си вземе заповед от кмета, ако я вземе, ще я обжалвам и така ще спася дърветата за още година - две.
Но ми е интересно мнението Ви за казуса от неговата материалноправна гледна точка. Добавям само един факт - кайсиите са посадени, преди оградата да се озове до тях (дърветата са много стари).
Сега въпрносите ми:
1. Фактът, че границата между имотите се е променила след засаждането и порастването на дърветата, изключва ли правото на съседа да иска тяхното преместване ?
2. Ако дърветата не могат да бъдат "преместени" (а това е очевидно при 30-годишни дървета), може ли съседът да поиска отсичането на самите дървета ? Илии след като нормата уточнява, че той може да иска само отсичането на клоните и преместването на дърветата, по арг. на противното съседът не може да иска отсичането на дървета, които не могат да бъдат преместени ?
Какво е Вашето мнение по тези въпроси ? пак казвам, на пръв поглед някакви си дървета, но все пак ... а и такава кайсиева ракия става от плодовете, че няма да преживея, ако трябва да ударя брадвата на дърветата .
- system
- Активен потребител
Re: Помощ ! Кайсиите ми ...
Мислех си че този член от ЗС е мъртъв ,но
Решение № 111 от 15.II.1980 г. по гр. д. № 954/79 г., III г. о.
чл. 52 ЗС ,чл. 51, ал. 4 ЗТСУ ,чл. 165 ППЗТСУ ,чл. 34 ЗОСИ
Исковете за изкореняване или отсичане на дървета, намиращи се на отстояние от съседен имот, по-малко от допустимото от закона, се разглеждат от съда. Изпълнителният комитет на общинския народен съвет разглежда такива спорове само ако се касае до искане за отсичане на клони или корени, преминаващи в съседния имот, или за преместване на дърветата. Ако исковете се отнасят до дървесни видове, за които има установени режим на особена закрила, те могат да бъдат уважени само ако е дадено писмено разрешение за премахването им от изпълнителния комитет на общинския народен съвет.
Решение № 459 от 19.II.1968 г. по гр. д. № 2378/67 г., I г. о.
чл. 6 ГПК, чл. 52 ЗС
Споровете за изсичане на стари високостъблени дървета (тополови, орехови и пр.), засадени на разстояние, по-малко от три метра, до съседи, са подведомствени на съдилищата.
С две думи да ви съди ,това обаче едва ли ще стане
Решение № 111 от 15.II.1980 г. по гр. д. № 954/79 г., III г. о.
чл. 52 ЗС ,чл. 51, ал. 4 ЗТСУ ,чл. 165 ППЗТСУ ,чл. 34 ЗОСИ
Исковете за изкореняване или отсичане на дървета, намиращи се на отстояние от съседен имот, по-малко от допустимото от закона, се разглеждат от съда. Изпълнителният комитет на общинския народен съвет разглежда такива спорове само ако се касае до искане за отсичане на клони или корени, преминаващи в съседния имот, или за преместване на дърветата. Ако исковете се отнасят до дървесни видове, за които има установени режим на особена закрила, те могат да бъдат уважени само ако е дадено писмено разрешение за премахването им от изпълнителния комитет на общинския народен съвет.
Решение № 459 от 19.II.1968 г. по гр. д. № 2378/67 г., I г. о.
чл. 6 ГПК, чл. 52 ЗС
Споровете за изсичане на стари високостъблени дървета (тополови, орехови и пр.), засадени на разстояние, по-малко от три метра, до съседи, са подведомствени на съдилищата.
С две думи да ви съди ,това обаче едва ли ще стане
- donna
- Старши потребител
Ама направо си е тъжно... да се резнат дръвчетата СЕГА.
Веднага ми е стрелва въпрос: Има ли предходна регулация, и ако ДА (от поста добивам това впечатление) тогава дърветата са били на нужното ЗАКОНОВО отстояние от вътрешната рег. линия.
Считам, че сте в хипотеза на заварено положение, защото тези 30-годишни дървета са БИЛИ посадени на отстояние съгласно текста на закона.
Би било смешно при последвала промяна на границите в кадастралната основа и нова регулация да подлежат на събаряне съществуващи сгради с отстояния, ВЕЧЕ неотговарящи спрямо новия градоустройствен план (ПУП).
Правя тази асоциация, тъй като дърветата, като трайно закрепени към земята са си особен вид недвижима вещ - чл.110 ЗС.
Дори и много да иска, съседът не би постигнал търсения от него резултат
ДА СПАСИМ КАЙСИИТЕ!
Веднага ми е стрелва въпрос: Има ли предходна регулация, и ако ДА (от поста добивам това впечатление) тогава дърветата са били на нужното ЗАКОНОВО отстояние от вътрешната рег. линия.
Считам, че сте в хипотеза на заварено положение, защото тези 30-годишни дървета са БИЛИ посадени на отстояние съгласно текста на закона.
Би било смешно при последвала промяна на границите в кадастралната основа и нова регулация да подлежат на събаряне съществуващи сгради с отстояния, ВЕЧЕ неотговарящи спрямо новия градоустройствен план (ПУП).
Правя тази асоциация, тъй като дърветата, като трайно закрепени към земята са си особен вид недвижима вещ - чл.110 ЗС.
Дори и много да иска, съседът не би постигнал търсения от него резултат
ДА СПАСИМ КАЙСИИТЕ!
-
Melly - Старши потребител
Благодаря на дона и Мели за мненията. Мели, действително дърветата са посадени при действието на стара регулация, която след това се изменя и границата се оказва до тях. при старата регулация отстоянията са били спазени - не че тогава някой е гледал за това, но си бяха на достатъчно разстояние от границата на имота.
Дона, голямо мерси за практиката на ВС.
Дона, голямо мерси за практиката на ВС.
- system
- Активен потребител
"Добавям само един факт - кайсиите са посадени, преди оградата да се озове до тях (дърветата са много стари). " Да попитав тая ограда законно ли е "построена" ако е зидана или е 3 кола и опъната мрежа.
Пък и стари кайсиеви дървета ...хм до 25г да дават плод ама над тия години от носталгия ли ги държите или от любоффф към съседа
Най общо казано лично за мен момента на посторояване на оградата /предполагам ,че вс е в унисон със закона ,нали на село е така / няма никакво значение ,важното ще е на какво разстояние са дърветата съобразно чл.52 ЗС . Ако е за идеята при заведено дело от тоя сорт ,аз бих завела един насрещен иск /мисля ,че може да се обидинят не съм обаче на 100% сигурна/ за определяне на границите на имотите ,току виж се окаже съседа навлязъл във вашия двор и метража ще е спазен или поне така да бавя делото за са спася кайсиите .
Пък и стари кайсиеви дървета ...хм до 25г да дават плод ама над тия години от носталгия ли ги държите или от любоффф към съседа
Най общо казано лично за мен момента на посторояване на оградата /предполагам ,че вс е в унисон със закона ,нали на село е така / няма никакво значение ,важното ще е на какво разстояние са дърветата съобразно чл.52 ЗС . Ако е за идеята при заведено дело от тоя сорт ,аз бих завела един насрещен иск /мисля ,че може да се обидинят не съм обаче на 100% сигурна/ за определяне на границите на имотите ,току виж се окаже съседа навлязъл във вашия двор и метража ще е спазен или поне така да бавя делото за са спася кайсиите .
- donna
- Старши потребител
Дават плод бе, м ... хайде да не го казвам на публично място. Оградата е построена с разрешение за поставяне по стария ЗТСУ. За границата наистина имаше спор, но не е стигнал до съд, щото тогава практиката беше, че исковете по чл. 109 ал. 2 от ЗС (сега чл. 109а) са недопустими за имоти в регулация. Карам на стари спомени, затова може да бъркам.
Но не държа дърветете за да правя мръсотии на съседа. в случая дъртите кайсии дават много плод .
Но не държа дърветете за да правя мръсотии на съседа. в случая дъртите кайсии дават много плод .
- system
- Активен потребител
Значи съм зле с агрономията Но не вярвам съседа ви да тръгне да завежда искове , познавайки "донякъде" селския манталитет . Реално погледнато -ДТ 50 лв за завеждане на иска , депозита за ВЛ поне 100 лв , за адвокат ...съседа ви едва ли ще тръгне да се съди
Порових и из нета да видя има ли по -нови решения на гражданските съдилища по този член , но не намерих .
Порових и из нета да видя има ли по -нови решения на гражданските съдилища по този член , но не намерих .
- donna
- Старши потребител
Много благодаря. Вероятно няма да тръгне да ме съди. Аз исках да сондирам мнения да видя дали имам и материалноправно основание да се боря да запазя дърветата. Както чета мненията Ви, от материалноправна гледна точка не съм прав. ще гледам да извъртам и да правя номера, дано запазя дръвчетата.
Просто ми е жал за дърветата. Посадени са от дядо ми. А за отглеждането и порастването на дърво трябва много време. Те са като домашни любимци, само дето не лаят и не мяукат .
Просто ми е жал за дърветата. Посадени са от дядо ми. А за отглеждането и порастването на дърво трябва много време. Те са като домашни любимци, само дето не лаят и не мяукат .
- system
- Активен потребител
ЩЕ СПАСИМ КАЙСИИТЕ!
Донна, току виж се оказало, че дворищнорегулационния план не е приложен, т.е правото на съседа по Пар.6, ал.2 ПР на ЗУТ е вече преклудирано.
System, съседът може и да не ви съди, но за да си спокоен е редно да провериш дали е заплатил придаваемите части, тъй като само тогава дворищнорегулационният план би бил влязъл в сила.
Ако не е заплатил отнетите ви части, той е имал тази възможност да изпълни в 6-месечен срок от влизане в сила на ЗУТ.
И аз мисля като Донна, че на село много, много не се съобразяват със закона, та ако си във втората хипотеза, пред теб се отварят вратите да върнеш старото положение (по предходната регулация), но разбира се по исков ред, а след това да искаш поправка в кадастъра с едновременно нанасяне на старата имотна граница и изменение на регулацията (за целта се прави проектче и процедурата е по административен ред).
System, съседът може и да не ви съди, но за да си спокоен е редно да провериш дали е заплатил придаваемите части, тъй като само тогава дворищнорегулационният план би бил влязъл в сила.
Ако не е заплатил отнетите ви части, той е имал тази възможност да изпълни в 6-месечен срок от влизане в сила на ЗУТ.
И аз мисля като Донна, че на село много, много не се съобразяват със закона, та ако си във втората хипотеза, пред теб се отварят вратите да върнеш старото положение (по предходната регулация), но разбира се по исков ред, а след това да искаш поправка в кадастъра с едновременно нанасяне на старата имотна граница и изменение на регулацията (за целта се прави проектче и процедурата е по административен ред).
-
От едни кайсии до къде се стигна интересна тема и практика почти няма И сега какво приисками се компот от кайсии ,ама истински Не си прося компота , но за него трябва да пропътувам 150 км
- donna
- Старши потребител
Мели, дворищната регулация е приложена, изменението й е било по съгласие на собствениците на съседните имоти (имало е доброволна делба - роднини сме със съседа). Първоначално обаче (и по силата на изменения ЗРП по ЗТСУ) дърветата са били на около 3 метра от границата. После възникнал спор между моите баба и дядо и техния съсед за истинското местоположение на границата - спор, който не е бил отнасян до съда, а довтасал един от техническата служба на общината и прокарал границата до кайсиите. Оттогава са изминали 12 години.
Както и да е, нямам зор за земята. Нали знаем колко земя се полага на човек . Кайсиите са ми болката. Но за да ги запазя, ще използвам всички възможности, включително и тези, които ми подсказахте.
Донна, къде се намирате, ако трябва да огранизираме една доставка на компот от кайсии
Както и да е, нямам зор за земята. Нали знаем колко земя се полага на човек . Кайсиите са ми болката. Но за да ги запазя, ще използвам всички възможности, включително и тези, които ми подсказахте.
Донна, къде се намирате, ако трябва да огранизираме една доставка на компот от кайсии
- system
- Активен потребител
А аз се сетих, че отдавна не съм правила фъч с кайсии.
С удоволствие ще дам рецептата
За смелчаците, ДОБЪР АПЕТИТ!
С удоволствие ще дам рецептата
продукти:
3 бр.яйца, 125 гр. масло, 1 ч. чаша захар, 3/4 ч.чаша брашно, 1 ванилия.
пандишпаново тесто: захарта и яйцата се разбиват с миксер докато сместта стане пухкава, добавя се брашното и ванилията.
Разтопеното масло се разлива в тавичка, нарежда се изцеден от компота плод-кайсия, така че да покрие цялото дъно и отгоре се залива със приготвената смес. Украсява се с орехови ядки, най-добре на четъртинки. Пече се на фурна (около 200 градуса).
За смелчаците, ДОБЪР АПЕТИТ!
-
System написа:....имало е доброволна делба - роднини сме със съседа....
System, това ти е и КОПИЕТО, и ЩИТЪТ
-
Кайсиите са си кайсии, те няма да се поместят. Ами да вземем да спим вече. Лека нощ и благодаря !
- system
- Активен потребител
Систем, тълкувай. Заеби ги тия решения.
Чл. 52 урежда три хипотези-едно задължение и две възможности.
Изр. 1.
Тук става дума за забрана да се ПОСАЖДАТ дървета на посочените разстояния, а не да се РЕЖАТ клони или цели дървета на такива разстояния.
Изр. 2
Ако все пак се посадят съседат има право:
-да иска РАЗРЕШЕНИЕ от кмета (което може да се обжалва по адм.ред) да се отсекат САМО ОНЕЗИ КЛОНИ И КОРЕНИ ОТ ДЪРВОТО, КОИТО ВЛИЗАТ В ДВОРА НА СЪСЕДА, А НЕ ДА СЕ РЕЖЕ ДЪРВОТО.
В изр.2 не става дума за метраж. Достатъчно е само клоните и корените да не влизат в чужд двор. МЕТРАЖЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА ПОСАЖДАНЕТО, А НЕ ЗА РЯЗЕНЕ. А РЯЗАНЕ НА КОРЕНИ И КЛОНИ (А НЕ НА ДЪРВЕТА) ЗАКОНЪТ ДОПУСКА САМО КОГАТО ПРЕМИНАВАТ В ЧУЖД ДВОР.
Чл. 52 урежда три хипотези-едно задължение и две възможности.
Изр. 1.
Тук става дума за забрана да се ПОСАЖДАТ дървета на посочените разстояния, а не да се РЕЖАТ клони или цели дървета на такива разстояния.
Изр. 2
Ако все пак се посадят съседат има право:
-да иска РАЗРЕШЕНИЕ от кмета (което може да се обжалва по адм.ред) да се отсекат САМО ОНЕЗИ КЛОНИ И КОРЕНИ ОТ ДЪРВОТО, КОИТО ВЛИЗАТ В ДВОРА НА СЪСЕДА, А НЕ ДА СЕ РЕЖЕ ДЪРВОТО.
В изр.2 не става дума за метраж. Достатъчно е само клоните и корените да не влизат в чужд двор. МЕТРАЖЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА ПОСАЖДАНЕТО, А НЕ ЗА РЯЗЕНЕ. А РЯЗАНЕ НА КОРЕНИ И КЛОНИ (А НЕ НА ДЪРВЕТА) ЗАКОНЪТ ДОПУСКА САМО КОГАТО ПРЕМИНАВАТ В ЧУЖД ДВОР.
- advokat__nikolov
систем отиде да спи.... , трудно ще изпълни заповедта-"тълкувай" !
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Ами събуждай го, че трябва да черпи.
Това е правилното тълкуване !
ВКС може да вземе примера ми по чл. 52 и да издаде ТП (а не ТР), защото става въпрос за природа, т.е. извор на живот.
Това е правилното тълкуване !
ВКС може да вземе примера ми по чл. 52 и да издаде ТП (а не ТР), защото става въпрос за природа, т.е. извор на живот.
- advokat__nikolov
АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!! ТВОЯТ ПРИМЕР ВИКАШ?!?
ШЪ ИМ ПРЕДАМ!!!!!!!
ШЪ ИМ ПРЕДАМ!!!!!!!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Тъй като се обсъжда разстоянието от дърветата до поставената в момента ограда, сигурно ли е, че тя пък от своя страна е поставена точно на имотната граница, а не е заела част от Вашия имот?
А тази част от становището ми определено ще е мотивирана от идеята за спасяването на кайсиите, затова може да го приемете като субективно, но: така да се каже, дърветата са в заварено правомерно разположение спрямо имотната граница към момента на засаждането им, а буквалното тълкуване на забраната изисква да разстоянието да е нарушено към момента на засаждането.
Собственото ми мнение ми изглежда спорно, но засега това ми хрумва.
Проблемът на съседа едва ли е точно в дърветата, но явно се е озлобил и ги използва като "казус бели".
А тази част от становището ми определено ще е мотивирана от идеята за спасяването на кайсиите, затова може да го приемете като субективно, но: така да се каже, дърветата са в заварено правомерно разположение спрямо имотната граница към момента на засаждането им, а буквалното тълкуване на забраната изисква да разстоянието да е нарушено към момента на засаждането.
Собственото ми мнение ми изглежда спорно, но засега това ми хрумва.
Проблемът на съседа едва ли е точно в дърветата, но явно се е озлобил и ги използва като "казус бели".
- fani_i
- Потребител
Добро утро, колеги ! Да, fani_i, досетихте се за проблема. Когато са били засаждани, кайсиите са били почти в средата на имота, който заедно със съседния е бил съсобствен. Последвала е доброволна делба с промяна на регулационната граница между двата парцела, която се прокарва на около 3 м от кайсиевите дървета. 10 години по-късно, съседът получава разрешение за поставяне на ограда по границата, и когато дл. лице от техническата служба на общината идва да прокара границата, я "намества" до кайсиевите дървета. Нито сме се съдили, нито сме обжалвали действията на дл. лице - покойният ми дядо тогава отказа да се разправя. Това между другото. Вече 12 години границата е в това положение, така е и по кадастралната карта на селото.
Разбира се, ако това е начинът за запазване на дръвчетата, ще оспоря и границата между имотите.
Впрочем, и аз не вярвам да се стигне до съд. Ако не за друго, то защото съседът ми е авантаджия и голяма скръндза и едва ли ще извади пари за адвокатска консултация или за водене на дела.
Разбира се, ако това е начинът за запазване на дръвчетата, ще оспоря и границата между имотите.
Впрочем, и аз не вярвам да се стигне до съд. Ако не за друго, то защото съседът ми е авантаджия и голяма скръндза и едва ли ще извади пари за адвокатска консултация или за водене на дела.
- system
- Активен потребител
68 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|