начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

лихвоточки

Казуси за недвижими имоти

лихвоточки

Мнениеот de_lege » 04 Ное 2011, 13:08

Здравейте колеги,
Имам нужда от пояснение по следния законов текст:
Съгласно чл. 2, т.3 от ЗАКОНА ЗА УРЕЖДАНЕ ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИ С МНОГОГОДИШНИ ЖИЛИЩНО-СПЕСТОВНИ ВЛОГОВЕ едно от изискванията за получаване на компенсаци е лицето да не е прехвърлял жилищни имоти на други лица след 1 януари 1981 г. с изключение на освобождаване или ликвидиране на съсобственост.
Интересува ме дали дарението също се отнася към тоя случай или трябва да е налице само покупко-продажба?
Много ви благодаря
de_lege
Нов потребител

Re: лихвоточки

Мнениеот contrario » 04 Ное 2011, 15:27

Без каквито е да е гаранции за достоверността на мнението ми мога да кажа, че дарението се отнася за случая на изискването за непрехвърляне на жилищни имоти за получаване на компенсации, тъй като както е видно от законовия текст то не е упоменато сред изрично посочените изключения, които са: "освобождаване или ликвидиране на съсобственост". Ако беше част от тези изключения, то не би било пречка за получаване на съответните компенсации, както не са пречка освобождаването или ликвидирането на съсобственост.
contrario
Младши потребител

Re: лихвоточки

Мнениеот petyo73 » 20 Ное 2011, 22:03

Не ми стана ясно това жилище което е дарено е ваше и вие кандидатствате за лихвоточки. Според мен това си е вид прехвърляне без значение, че не е продажба... Идеята е човек да няма жилище или да има жилище което му е малко за членовете от семействата и така може да се възползва от лихвоточките. При лихвоточките има много термини които и на мен не ми бяха известни докато не се сблъсках с тях. Един от тях е да ви определят от съответната община за правоимащ а това става именно с това дали имате нужда от жилище. За да вземете лихвоточките ще трябва да извървите дълъг и тежък път. Държавата както знаете, че като вземе пари става бързо и лесно, но ако трябва да даде твоите е кошмар. За по-сигурно се консултирайте с адвокат или проверете в общината, там най-добре могат да ви посъветват.
petyo73
Младши потребител

Назад към Имотни казуси