- Дата и час: 11 Дек 2024, 12:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЗА ЮРИДИЧЕСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ В БЪЛГАРИЯ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
71 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- някой
УНСС
В момента най-готино е в ЮФ на УНСС!
Аз съм завършил там и е супер! Колегите имат добра реализация, най-вече като в системата на МВР, има и прокурори, съдебни помощници и адвокати! Там е най-добре да се учи право в момента!
Аз съм завършил там и е супер! Колегите имат добра реализация, най-вече като в системата на МВР, има и прокурори, съдебни помощници и адвокати! Там е най-добре да се учи право в момента!
- Цвете
azsum
! написа::evil: ne znam dali edna kolejka v na4aloto to4no men ima6e predvid kato kaza 4e edna kolejka na izpita po grajdansko pravo ima 4 kato govore6e glyposti no si viarva6e i nakara prepodavatelia da i poviarva no podoziram 4e sam to4no az za tova bih i kazala 4e vaprosnia prepodavatel iska6e da mislim logi4no i svarzano i da mojem da pravim vrazka mejdy ne6ata a kakto znaete logi4no ozna4ava viarno i tia ako e bila skasana kato e nazybrila materiala da ne si izliva kompleksite to4no tyk
to4no taka ,baby.aman ot typi i ograni4eni zubyri.
- Гост
Нещата никога не са толкова прости, колкото искат да ги изкарат някои. Тази пролет завърших СУ. Има много колеги от други факултети, които са по-добре подготвени от мен. Навсякъде си има и кадърни, и некадърни. Може би в СУ нивото е малко по-високо като цяло, доколкото аз имам впечатление. Имам чувството, че в другите факултети има страшно много хора, за които няма такова нещо като учене - те просто отиват на изпит само с идеята да препишат. Това не значи, че в тези факултети няма знаещи и можещи, хора с много по-добро ниво от моето. Просто имам чувството, че в другите факултети влизат по-голям процент хора, които като цяло не им се учи. Изпитът за СУ е най-труден в смисъл, че там се влиза най-трудно. Основателно или не СУ си е изградил някакъв авторитет. Това е и причината там да се влиза най-трудно. Не мисля, че някой ще го отрече. За разлика от НБУ таксите са много по-ниски и това прави по-голяма бройката на желаещите. Колеги, ако си сложите ръка на сърцето, не мисля, че някой ще каже, че не би влезнал навремето в СУ, ако имаше възможност (освен ако не е някакви по-особени причини да предпочете друг университет).
Абсолютна истина е, че изпитът по литература, а може би и по история, е нечовешка тъпотия. Там трябва да се зазубрят тотални и безмислени глупости. Литературните критици сами са си създали наука от глупости и безмислици. Достатъчно примери има в тази насока. Просто този изпит в някаква степен са го взели хора, които имат по-голямо желание да учат въобще, а не, че това ще ги направи по-добри юристи.
Броят на факултетите е прекален. Това е програмирана безработица, това не е конкуренция. Дайте да отворим 200 факултета, че да има по-голяма конкуренция. Всичко си има мярка. В Германия, ако факултетите са към 20, а населението й е (май) над 70 млн. Значи у нас трябва да са 2-3.
Абсолютна истина е, че изпитът по литература, а може би и по история, е нечовешка тъпотия. Там трябва да се зазубрят тотални и безмислени глупости. Литературните критици сами са си създали наука от глупости и безмислици. Достатъчно примери има в тази насока. Просто този изпит в някаква степен са го взели хора, които имат по-голямо желание да учат въобще, а не, че това ще ги направи по-добри юристи.
Броят на факултетите е прекален. Това е програмирана безработица, това не е конкуренция. Дайте да отворим 200 факултета, че да има по-голяма конкуренция. Всичко си има мярка. В Германия, ако факултетите са към 20, а населението й е (май) над 70 млн. Значи у нас трябва да са 2-3.
- Geleto
Geleto написа:Нещата никога не са толкова прости, колкото искат да ги изкарат някои. Тази пролет завърших СУ. Има много колеги от други факултети, които са по-добре подготвени от мен. Навсякъде си има и кадърни, и некадърни. Може би в СУ нивото е малко по-високо като цяло, доколкото аз имам впечатление. Имам чувството, че в другите факултети има страшно много хора, за които няма такова нещо като учене - те просто отиват на изпит само с идеята да препишат. Това не значи, че в тези факултети няма знаещи и можещи, хора с много по-добро ниво от моето. Просто имам чувството, че в другите факултети влизат по-голям процент хора, които като цяло не им се учи. Изпитът за СУ е най-труден в смисъл, че там се влиза най-трудно. Основателно или не СУ си е изградил някакъв авторитет. Това е и причината там да се влиза най-трудно. Не мисля, че някой ще го отрече. За разлика от НБУ таксите са много по-ниски и това прави по-голяма бройката на желаещите. Колеги, ако си сложите ръка на сърцето, не мисля, че някой ще каже, че не би влезнал навремето в СУ, ако имаше възможност (освен ако не е някакви по-особени причини да предпочете друг университет).
posledna spravka mestat kudeto se u4i pravo v germaniq, sega toku-sto proverih sa malko 43, a ne malko nad 2o, s pove4etonesta moga da se suglasq, no ne i stova 4e izpityt po literatura v su e nai truden az li4no ne izkarah izpita v edin drug vuz a tuk imam 5.13
- Гост
Anonymous написа:Geleto написа:Нещата никога не са толкова прости, колкото искат да ги изкарат някои. Тази пролет завърших СУ. Има много колеги от други факултети, които са по-добре подготвени от мен. Навсякъде си има и кадърни, и некадърни. Може би в СУ нивото е малко по-високо като цяло, доколкото аз имам впечатление. Имам чувството, че в другите факултети има страшно много хора, за които няма такова нещо като учене - те просто отиват на изпит само с идеята да препишат. Това не значи, че в тези факултети няма знаещи и можещи, хора с много по-добро ниво от моето. Просто имам чувството, че в другите факултети влизат по-голям процент хора, които като цяло не им се учи. Изпитът за СУ е най-труден в смисъл, че там се влиза най-трудно. Основателно или не СУ си е изградил някакъв авторитет. Това е и причината там да се влиза най-трудно. Не мисля, че някой ще го отрече. За разлика от НБУ таксите са много по-ниски и това прави по-голяма бройката на желаещите. Колеги, ако си сложите ръка на сърцето, не мисля, че някой ще каже, че не би влезнал навремето в СУ, ако имаше възможност (освен ако не е някакви по-особени причини да предпочете друг университет).
nestata pokazvat 4e naistina stava duma za zazubrqne i naistina sa mnogo 10 mesta no ne sum suglasen s tova koeto se kazva da ostane samo edin stoto vidite li ste si namerim rabota emi ako si kadyren pak ste uspees, tva 4e na nqkoi hora im se iska da ima samo edin za da nqma konkurenciq se dokaza ot gadostite koito izbulvaha, 4ovek koito znae i moze ne go e strah ot po-neznaestite zastoto nqma ot kakvo da se strahuva.
- Гост
Anonymous написа:Geleto написа:Нещата никога не са толкова прости, колкото искат да ги изкарат някои. Тази пролет завърших СУ. Има много колеги от други факултети, които са по-добре подготвени от мен. Навсякъде си има и кадърни, и некадърни. Може би в СУ нивото е малко по-високо като цяло, доколкото аз имам впечатление. Имам чувството, че в другите факултети има страшно много хора, за които няма такова нещо като учене - те просто отиват на изпит само с идеята да препишат. Това не значи, че в тези факултети няма знаещи и можещи, хора с много по-добро ниво от моето. Просто имам чувството, че в другите факултети влизат по-голям процент хора, които като цяло не им се учи. Изпитът за СУ е най-труден в смисъл, че там се влиза най-трудно. Основателно или не СУ си е изградил някакъв авторитет. Това е и причината там да се влиза най-трудно. Не мисля, че някой ще го отрече. За разлика от НБУ таксите са много по-ниски и това прави по-голяма бройката на желаещите. Колеги, ако си сложите ръка на сърцето, не мисля, че някой ще каже, че не би влезнал навремето в СУ, ако имаше възможност (освен ако не е някакви по-особени причини да предпочете друг университет).
posledna spravka mestat kudeto se u4i pravo v germaniq, sega toku-sto proverih sa malko 43, a ne malko nad 2o, s pove4etonesta moga da se suglasq, no ne i stova 4e izpityt po literatura v su e nai truden az li4no ne izkarah izpita v edin drug vuz a tuk imam 5.13
a edin moi kolega ot fakulteta kaza 4e e kandidatstval na 4 mesta na 2 sa go praeli pravo na dve ne ednoto ot koito e su nali u4im zaedno stoto e u4il izbiratelno temite samo polovinata i na drugite m,esta po ediniq ot dvataizpita ne eznael nisto taka 4e ne si misli 4e vsi4ki vlezli sa uspeli sus znaniq za nqkoi kusmetyt e svursil po-golqmata 4ast ot nestata, 4estno kazano.
- Гост
a edin moi kolega ot fakulteta kaza 4e e kandidatstval na 4 mesta na 2 sa go praeli pravo na dve ne ednoto ot mestata na koito e priet e su nali u4im zaedno stoto e u4il izbiratelno temite samo polovinata i na drugite m,esta po ediniq ot dvataizpita ne eznael nisto taka 4e ne si misli 4e vsi4ki vlezli sa uspeli sus znaniq za nqkoi kusmetyt e svursil po-golqmata 4ast ot nestata, 4estno kazano.
- Гост
po otnosenie broqt na fakultetite naistina 10 e mnogo moze bi napolovina ste epo-drugo, no ne sum suglase da se priemat v nasiq po 300 dusi vsqka godina mnogo e naistina samo ottuk kolko bezrabotni ste sa i kato pribavim i po 100 dusi prehvurlili se e prekaleno e samo ot edin vuz da izlqzut 400 dusi mnogo e naistina taka 4e mestat spored men systo trqbva da budat namaleni, kakto i fakultetite
- Гост
Anonymous написа:Anonymous написа:Geleto написа:Нещата никога не са толкова прости, колкото искат да ги изкарат някои. Тази пролет завърших СУ. Има много колеги от други факултети, които са по-добре подготвени от мен. Навсякъде си има и кадърни, и некадърни. Може би в СУ нивото е малко по-високо като цяло, доколкото аз имам впечатление. Имам чувството, че в другите факултети има страшно много хора, за които няма такова нещо като учене - те просто отиват на изпит само с идеята да препишат. Това не значи, че в тези факултети няма знаещи и можещи, хора с много по-добро ниво от моето. Просто имам чувството, че в другите факултети влизат по-голям процент хора, които като цяло не им се учи. Изпитът за СУ е най-труден в смисъл, че там се влиза най-трудно. Основателно или не СУ си е изградил някакъв авторитет. Това е и причината там да се влиза най-трудно. Не мисля, че някой ще го отрече. За разлика от НБУ таксите са много по-ниски и това прави по-голяма бройката на желаещите. Колеги, ако си сложите ръка на сърцето, не мисля, че някой ще каже, че не би влезнал навремето в СУ, ако имаше възможност (освен ако не е някакви по-особени причини да предпочете друг университет).
po otnosenie broqt na fakultetite naistina 10 e mnogo moze bi napolovina ste epo-drugo, no ne sum suglase da se priemat v nasiq po 300 dusi vsqka godina mnogo e naistina samo ottuk kolko bezrabotni ste sa i kato pribavim i po 100 dusi prehvurlili se e prekaleno e samo ot edin vuz da izlqzut 400 dusi mnogo e naistina taka 4e mestat spored men systo trqbva da budat namaleni, kakto i fakultetite
i samo oste edna drebna popravka kato sme trygnali da si kazvame istinata da si q kazem , ne vsi4ki preti se zapisvat pravo v su tva e fakt neosporim az kogato kandidatstvah ot 110 mom4eta togava preti ne si spomnqm to4no no okolo 20 se bqha otkazali i na tqhno mqsto bqha klasirani drugi ta zatova se bese polu4il nqkakyv absurden minimalen bal.
- Гост
Радвам се, че се появи някакъв нормален тон. Ако направим проста сметка се получава, че щом в Германия има 43 факултета, то за България трябва да са 4.3:). Има го и моментът, че там държавните изпити са ”некъф ужас, некъф ат”, а доста хора въобще не стигат до правоспособност. Предполагам, че по брой на юристите на глава от населението сме на едно от първите места в света, а икономиката ни съвсем не е толкова развита, че да има нужда от толкова юристи (нещата са свързани).
За СУ и другите университети темата няма да я продължавам. Получава се глупаво мерене на ”достойнствата”. Както казах навсякъде си има всякакви хора и винаги съм давал за пример на колегите, които са се подигравали с другите факултети, братовчедка ми, която завърши ЮЗУ и е много по-добра от мен. Казах ви защо смятам, че като цяло СУ е съвсем малко над другите. Това съвсем не значи, че който го е завършил по презумпция е по-добър. Така обаче смятат огромна част от работодателите и практикуващите юристи, така смятат и по големите чуждестранни фирми и истината е, че за мен това е от изключителна полза, но е абсолютно несправедливо към колегите от другите университети.
Наистина обаче в България трябва да има не повече от 4 юридически факултета. Въобще има неестествено много ВУЗ-ове. Само в София аз съм преброил към 20! В цяла Австрия има 9! Това е престъпно генериране на безработни!
За СУ и другите университети темата няма да я продължавам. Получава се глупаво мерене на ”достойнствата”. Както казах навсякъде си има всякакви хора и винаги съм давал за пример на колегите, които са се подигравали с другите факултети, братовчедка ми, която завърши ЮЗУ и е много по-добра от мен. Казах ви защо смятам, че като цяло СУ е съвсем малко над другите. Това съвсем не значи, че който го е завършил по презумпция е по-добър. Така обаче смятат огромна част от работодателите и практикуващите юристи, така смятат и по големите чуждестранни фирми и истината е, че за мен това е от изключителна полза, но е абсолютно несправедливо към колегите от другите университети.
Наистина обаче в България трябва да има не повече от 4 юридически факултета. Въобще има неестествено много ВУЗ-ове. Само в София аз съм преброил към 20! В цяла Австрия има 9! Това е престъпно генериране на безработни!
- Geleto
Логиката да има навсякъде правни факултети, а пазара на труда да отсява, е напълно погрешна. Конкуренция трябва да има. Но при положение, че завършват 2 пъти повече юристи, отколкото са нужни на пазара, то се получава огромно количество безработни млади хора, които почти 6 години са учили напразно! Какво става с тях? Конкуреция ще има дори пазара да поемаше всички завършили, защото има по-добри и по-лоши места за работа. Не може конкуренцията да е мотив да се ”програмира” такъв брой безработни! Когато съм кандидатствал, въобще не съм знаел, че има толкова правни факултета в страната. Значи, ако искам да уча право, трябва да поема огромен риск, защото не знам дали ще съм по-добър от 50% от другите и дали ще имам късмета и връзките! Не може да се поставят нещата така! Тези, които говорят за конкуренцията, пропускат факторите ”връзки” и ”късмет”. Много хора така си намират работа, а не защото са по-добри.
- Geleto
Geleto написа:Логиката да има навсякъде правни факултети, а пазара на труда да отсява, е напълно погрешна. Конкуренция трябва да има. Но при положение, че завършват 2 пъти повече юристи, отколкото са нужни на пазара, то се получава огромно количество безработни млади хора, които почти 6 години са учили напразно! Какво става с тях? Конкуреция ще има дори пазара да поемаше всички завършили, защото има по-добри и по-лоши места за работа. Не може конкуренцията да е мотив да се ”програмира” такъв брой безработни! Когато съм кандидатствал, въобще не съм знаел, че има толкова правни факултета в страната. Значи, ако искам да уча право, трябва да поема огромен риск, защото не знам дали ще съм по-добър от 50% от другите и дали ще имам късмета и връзките! Не може да се поставят нещата така! Тези, които говорят за конкуренцията, пропускат факторите ”връзки” и ”късмет”. Много хора така си намират работа, а не защото са по-добри.
s tova 4e ne trqbva da ima tolkova fakulteti sum suglasen samo s edno ne sum ne mislis li 4e horata s vruzki vinagi biha si namerili rabota dori i samo edin da bese ili samo 2 -3 naprimer zastoto ste gi uredqt, naistina v bg ima mnogo pove4e uristi otkolkoto e trqbvalo i za drugite nesta koito kaza si prav, samo iskam da dopulnq 4e tezi koito rabotqt kato advokati tova praktikuvast mi go e kazval ako sa dobri vinagi ste uspqvat zastoto ako mozes da mu svursis rabota i toi e dovolen vinagi ako nqkoi den mu se nalozi pak ste se vurne, dori ste ti napravi bezplatna reklama sred svoi poznati imasti podobni problemi tozi koito ne edovolen ot teb nqma da se vurne, kudeto i da si zavursil zastoto nego go interesuvat ka4estvata ti kato profesionalist nisto drugo, a naliTOVA E I CELIQT ZAMISUL ZA OBRAZOVANIETO DA USVOIS KOLKOTO SE MOZE POVE4E NESTA AKO NE STANE DIPLOMATA V RAMKA NE HRANI,govorq pri polozenie 4e nqmas vruski, i blagodarq 4e poddurzas dobriq ton.
- Гост
- Гост
71 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|