начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

подпис вместо пациент

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

подпис вместо пациент

Мнениеот гостенка » 22 Авг 2005, 16:25

Колеги, имам нужда от съвет. Ако някой се пидпише вместо друг, който е в чужбина ,при избор на семеен лекар каква отговорност носи-по НК или по ЗЗД за водене на чужда работа без пълномощие. Например: някой приятел ми се обажда от чужбина и ме моли да му избера семеен лекар в България. Попълвам документа при избрания семеен лекар, подписвам се вместо ползвателя на здравни услуги, който си внася осигуровките и сега ме разследват. Какво е наказанието, ако случаят стигне до съда.
гостенка

Re: НК или ЗЗД

Мнениеот Gost » 22 Авг 2005, 17:18

гостенка написа:Колеги, имам нужда от съвет. Ако някой се пидпише вместо друг, който е в чужбина ,при избор на семеен лекар каква отговорност носи-по НК или по ЗЗД за водене на чужда работа без пълномощие. Например: някой приятел ми се обажда от чужбина и ме моли да му избера семеен лекар в България. Попълвам документа при избрания семеен лекар, подписвам се вместо ползвателя на здравни услуги, който си внася осигуровките и сега ме разследват. Какво е наказанието, ако случаят стигне до съда.
Gost

Re: подпис вместо пациент

Мнениеот Гост » 23 Авг 2005, 09:59

гостенка написа:Колеги, имам нужда от съвет. Ако някой се пидпише вместо друг, който е в чужбина ,при избор на семеен лекар каква отговорност носи-по НК или по ЗЗД за водене на чужда работа без пълномощие. Например: някой приятел ми се обажда от чужбина и ме моли да му избера семеен лекар в България. Попълвам документа при избрания семеен лекар, подписвам се вместо ползвателя на здравни услуги, който си внася осигуровките и сега ме разследват. Какво е наказанието, ако случаят стигне до съда.

Какви колеги ма? Такива тъпизми юрист не би могъл да напише! И кво ги цвъкаш по 20 пъти във форума?!?
Гост

Re: подпис вместо пациент

Мнениеот гостенка » 23 Авг 2005, 10:07

Anonymous написа:

Какви колеги ма? Такива тъпизми юрист не би могъл да напише! И кво ги цвъкаш по 20 пъти във форума?!?

Благодаря за любезния отговор! Сигурно така си печелиш много клиенти.
гостенка

Мнениеот Гост » 23 Авг 2005, 10:09

Такива стиснати като тебе - благодаря, ама няма нужда!
Гост

Мнениеот gost » 23 Авг 2005, 10:18

Anonymous написа:Такива стиснати като тебе - благодаря, ама няма нужда!

И от теб няма нужда, както стана ясно.
gost

Мнениеот Гост » 23 Авг 2005, 10:25

Ти пък, като гледам, си най-полезният!
Гост

Мнениеот tzveti24 » 25 Авг 2005, 14:19

:roll: :twisted:
Последна промяна tzveti24 на 25 Авг 2005, 14:23, променена общо 2 пъти
tzveti24
Младши потребител

Мнениеот tzveti24 » 25 Авг 2005, 14:19

Не мисля, че е редно в този форум, където уж пишат зрели и умни хора, да се леят обиди, от които да струи липса на възпитание..... Ако някой е прочел написаното и иска да даде отговор да го направи, а не да отправя иронични и по-скоро грубянски изрази.
Ако сивото вещество не беше дефицит при този, който е написал следното: Какви колеги ма? Такива тъпизми юрист не би могъл да напише! И кво ги цвъкаш по 20 пъти във форума?!?"щеше да разбере, че всички които оставаме мнението си по темите във форума в една или друга степен сме колеги. От друга страна, съмнявам се, че и той юрист, тъй като един юрист неможе да има такова елементарно поведение, а чувството му за собствена значимост да е на n - та степен и то без покритие.
Моят отговор е следният: при така описаното, според мен се касае за престъпление по чл.309, ал.1 от НК, за което е предвидено наказание до две години лишаване от свобода
tzveti24
Младши потребител

Мнениеот гостенка » 25 Авг 2005, 16:20

tzveti24 написа:Не мисля, че е редно в този форум, където уж пишат зрели и умни хора, да се леят обиди, от които да струи липса на възпитание..... Ако някой е прочел написаното и иска да даде отговор да го направи, а не да отправя иронични и по-скоро грубянски изрази.
Ако сивото вещество не беше дефицит при този, който е написал следното: Какви колеги ма? Такива тъпизми юрист не би могъл да напише! И кво ги цвъкаш по 20 пъти във форума?!?"щеше да разбере, че всички които оставаме мнението си по темите във форума в една или друга степен сме колеги. От друга страна, съмнявам се, че и той юрист, тъй като един юрист неможе да има такова елементарно поведение, а чувството му за собствена значимост да е на n - та степен и то без покритие.
Моят отговор е следният: при така описаното, според мен се касае за престъпление по чл.309, ал.1 от НК, за което е предвидено наказание до две години лишаване от свобода

Цвети, благодаря ти много за подкрепата срещу такива "колеги", които ми отговарят по този нвъзпитан начин. Не ми се случва за първи път в любимия ми форум. Без малко щях да се откажа от него, но реших че е под достойнството на един юрист да се откаже лесно, а именно заради елемнтарното поведение на доста участници.
Относно конкретния казус, случаят е наистина странен. Този документ наистина е съставен, за да учреди някакви права и по-точно с него е избран семеен лекар. В случая, обаче документът се подписва по молба на пациентка, която от 5г. е в Америка. Тя се обажда на въпросната жена, която живее в България и работи като мед.сестра в кабинета на избрания семеен лекар с молбата да и подадат документ и да го подпише вместо нея. В един момент обаче, мъжът й , който живее в България решава да и прекрати чрез НОИ заплащането на здравни осигуровки, подава иск в НОИ за спиране наздравноосигурителни права и след това случая стига до прокуратурата, която разследва тази, която е подала и подписала документа. Възможно ли е чрез писмо от титлярката на здравните права да се потвърди, че документът подаден от нейно име, но неподписан от нея е направено изцяло с нейно съгласие и знание.Избягва ли се в случая наказаталната отговорност или за маловажни случаи наказанието да е пробация или глоба до 1лв.
гостенка

Мнениеот me » 25 Авг 2005, 19:06

Spored men izborut na lichen lekar e lichno i => ne moje sestrata na lichniq lekar da se PODPISHE po molba na kogoto i da e za izbor na lekar. Tq v slychaq moje da se razsledva i ot prokyror vuv vruzka s dlujnostno prestuplenie, zashtoto neinoto vuznagrajdenie zavisi ot broq na pacientite na sutvetniq lichen lekar. I sega zaradi neq jenata, koqto jivee v USA, t.e. absolutno e nevuzmojno da polzva yslygite na lichen lekar v BG, e zaduljena spored Zakona za zdravno osigyrqvane sus zadna data ot 1999 g da si vnese med. osigyrovki + lihva!!!
me

Мнениеот tzveti24 » 26 Авг 2005, 08:18

Да, съгласна съм, че може да се търси отговорност за длъжностно престъпление, но доколко тя притежава качеството на длъжностно лице по смисъла на чл.93, т.1 от НК - това не е съвсем за пренебрегване.
От друга страна се съмнявам, че ри разследването ще се докаже умисъла, т.к. медицинската сестрата не е действала по собствена подбуда - умишлено, а е съставила частния документ по молба на лицето, от което би трябвало да произтича волеизявлението. Но ако това не бъде възприето от разследващия орган, следва да се поддържа тезата, че е налице престъпление по чл.309, а не по чл.310 от НК, за да може всичко да приключи с освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Вярно по-големичка е глобата, но не се знае дали ще може да се възприеме за маловажен случай.
Що се касае до възможността да се използват писмени изявления от страна на пациентката, която е в Америка, не съм сигурна по какъв ред ще бъдат приобщени като доказателство по делото, по-скоро би могло да се изсика следствена поръчка за разпит на свидетел извън пределите на страната, но това зависи от договореностите за правна помощ между България и САЩ.
tzveti24
Младши потребител

Назад към Общи дискусии