- Дата и час: 04 Дек 2024, 21:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Premestvane ot edno VUZ v drugo
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Premestvane ot edno VUZ v drugo
Nqkoi moje li da mi kaje kakva e procedurata po premestvane primerno ot Velikotyrnovskiq universitet v Sofiiskiq? Kolko pari 6te mi struva? Mersy predvaritelno.
- Evrasia
Re: Premestvane ot edno VUZ v drugo
Мисля, че в СУ има крайна дата за предявяване на преместване.Като че ли беше 20 юли или август.Все пак, трябва да се иска Академична Справка от ВТУ-В.Търново, която да се приложи към Молбата до ректора на СУ.
- Imperato
Мноооого смешно...
След като се посмяхте, може би е време да се каже нещо по същество.
Изискване на който и да е ВУЗ за преместване на студент от друг е студентът да се е снабдил с академична справка. В повечето университети това означава да се "отпишеш" от университета.
Не очаквайте някъде да има систематизирани правила за преместването, още по малко те да са публикувани някъде. В общи линии всичко се решава ад хок от деканите и от шефовете на учебни отдели.
След като бъде решено да ви приемат възоснова на академичната ви справка Ви се прави акредитация след което се решава кой изпит да Ви бъде признат и кой не.
И така след общите приказки - малко конкретни факти -
В СУ позволяват преместване основно от ВТУ. Там има изградена практика и това, което Ви интересува можете да научите от началничката на уч. отдел на ЮФ в СУ. Не си губете времето с инспекторите (секретарките). Няма да научите нищо, което ще ви е полезно.
В УНСС преместването става без проблем след даряване на 3000 лв. (поне толкова бяха миналата учебна година) Нещата са официални и въобще не говоря за корупция, а за договорни отношения. Т.е. за тези 3000 лв. си говорите с когото си искате без да спазвате конфиденциалност и след това си ги превеждате по банков път.
В НБУ нещата стоят по подобен начин, но без 3000 лв. Там обаче акредитацията е доста сериозна и е възможно да установите, че не Ви признават много изпити, които сте издържали. Проблемът там е друг - че семестърът струва към 1000 лв., което както и да го гледаш, си компенсира 3-те хиляди в УНСС. Само че аз поне винаги бих избрал НБУ пред УНСС, но това си е въпрос на възможности и на лична преценка.
И истината е една - обикаляне и разпитване, лично, не по телефона и не разпитване по форуми.
Дано с нещо съм бил полезен.
Изискване на който и да е ВУЗ за преместване на студент от друг е студентът да се е снабдил с академична справка. В повечето университети това означава да се "отпишеш" от университета.
Не очаквайте някъде да има систематизирани правила за преместването, още по малко те да са публикувани някъде. В общи линии всичко се решава ад хок от деканите и от шефовете на учебни отдели.
След като бъде решено да ви приемат възоснова на академичната ви справка Ви се прави акредитация след което се решава кой изпит да Ви бъде признат и кой не.
И така след общите приказки - малко конкретни факти -
В СУ позволяват преместване основно от ВТУ. Там има изградена практика и това, което Ви интересува можете да научите от началничката на уч. отдел на ЮФ в СУ. Не си губете времето с инспекторите (секретарките). Няма да научите нищо, което ще ви е полезно.
В УНСС преместването става без проблем след даряване на 3000 лв. (поне толкова бяха миналата учебна година) Нещата са официални и въобще не говоря за корупция, а за договорни отношения. Т.е. за тези 3000 лв. си говорите с когото си искате без да спазвате конфиденциалност и след това си ги превеждате по банков път.
В НБУ нещата стоят по подобен начин, но без 3000 лв. Там обаче акредитацията е доста сериозна и е възможно да установите, че не Ви признават много изпити, които сте издържали. Проблемът там е друг - че семестърът струва към 1000 лв., което както и да го гледаш, си компенсира 3-те хиляди в УНСС. Само че аз поне винаги бих избрал НБУ пред УНСС, но това си е въпрос на възможности и на лична преценка.
И истината е една - обикаляне и разпитване, лично, не по телефона и не разпитване по форуми.
Дано с нещо съм бил полезен.
- hubgoblin
- Нов потребител
Blagodarq Vi za otgovora hubgoblin.Az pitah v SU-u4eben otdel i mi kazaha 4e sled izdavane na tazi akademi4na spravka se vliza v SU.No ni6to pove4e.Imenno ot forumi razbrah,4e trqbvat pari-pone 3 000lv.Re6ih da pitam tuk,za6toto moje nqkoi da se e mestil i da spodeli.Nikoi ne mi kaza za tazi akreditaciq,za koqto govorite Vie.A na po-gornite usmivki... temata e ob6t forum,a ne "smqh za smetka na 4ujdite nervi i nepriqtnosti".Pove4e nqma da komentiram vyprosa. Ako nqkoi o6te moje da izkaje mnenie po vyprosa 6te mu byda blagodarna.
- Evrasia
I az imam edno pitane.
Ako edin student e zavarshil pravo v chuzbina ili li shans da mu bade
prioznata diplomata v Bulgaria i trjabva li da douchva neshto tuk?
Dokolkoto znam ima priravnitelen izpit, no nishto poveche po vaprosa.
Shte bada blagodaren, ako njakoj moze da predlozi po-podrobna info
po vaprosa.
Blagodarja predvaritelno!
po vaprosa.
- viktorio
- Нов потребител
viktorio написа:I az imam edno pitane.
po vaprosa.
Zdrasti vitorio
Ami mislq, che ne se priznavat, ili ako se priznavat, to e samo chastichno - naprimer v nai-dobriq sluchai OTP, GP, no ne i drugite. Vse pak - kaji-rechi cqloto gi GP sledva BGB-to.
- lazar_petrov
- Младши потребител
Koito iska da uchi "Pravo" v SU - neka si ostavi e-mail-a tuk.
I shte answer na vyprosi za prehvyrlqne, premestvane i t.n.
Samo da si kaje.
Dura lex, sed lex.
I shte answer na vyprosi za prehvyrlqne, premestvane i t.n.
Samo da si kaje.
Dura lex, sed lex.
- lazar_petrov
- Младши потребител
Миналата година ходих в СУ да питам как да се прехвърля от ВТУ при тях.Разговарях с ЮФ( не секретарки). Но ми казаха, че за да се прехвърля освен акад.справка трябва и да издържа наново конкурсни изпити по бълг.език и история или успехът ми да е над 5,50 от семестриалните изпити. Мисля, че е невъзможно да се прехвърля. Аз дори следвам в София във филиала на ВТУ, който се намира до НБУ. Преподавателите са от СУ или УНСС и филиала е пред закриване.Остават ми още 7 семестриални изпита и съм на индивид. план. Може ли някой да ми каже имам ли шанс да дозавърша в СУ.
Искам да се обърна и към viktorio- как се признава бълг.диплома по "Право" в чужбина?Моного бих искала да зная как се специализира право в Европа? Благодария предварително.
Искам да се обърна и към viktorio- как се признава бълг.диплома по "Право" в чужбина?Моного бих искала да зная как се специализира право в Европа? Благодария предварително.
- Христина
ДО КАКАТА
Явно си много интелигентна и способна!Браво!Е, как тогава ти се опънаха някакви си приемни изпити по история на България и български език и литература,които,при това са на гимназиално ниво
И само не ми се обяснявай,че не си кандидатствала в С.У.
Няколко пъти съм чувала преподаватели,които ви водят лекции и в други университети да се изказват,меко казано,негативно по отношение на студентите им
Явно си много интелигентна и способна!Браво!Е, как тогава ти се опънаха някакви си приемни изпити по история на България и български език и литература,които,при това са на гимназиално ниво
Няколко пъти съм чувала преподаватели,които ви водят лекции и в други университети да се изказват,меко казано,негативно по отношение на студентите им
- Гост
Anonymous написа:ДО КАКАТА
Така ли, и аз така чух за вас от същите преподаватели.
- гостенка
Малки мамини синчета , не ни карайте да се принизяваме до вашето ниво и да ви обясняваме кой къде е учил или учи Мога да кажа със сигурност, като гледам как плямпате пълни простотии,че сте и толкова силни студенти( кой знае какви глупости дрънкате по време на сесия)....Лазарчо на теб светът на правото само до ОТП и ГП ли се простира , я седни и погледни материите за всичките години, обогати си малко познанията .....в ПУ се премества с академична справка и еднократно спонсорство от около 200 лв( в зависимост от кой курс се преместваш и еднократната сума за спонсорство е по-висока)
- Сладурана
ДА БЪДЕМ ОБЕКТИВНИ
Всички,които плюете С.У.,избивате комплекси!Просто не са ви приели там!Толкоз! Кой,ако е бил приет в С.У.,се е отказал и се е записал във филиала на филиала на Каспичанския университет?
А ако нямаше толкова измислени университетчета,е съмнително,че щяхте да учите изобщо нещо!А сега сте и с претенции...за интелект!Знам случаи за изкарали двойки в С.У., но приети я във Варна,я в Бургас или в Н.Б.У! Вас с какви оценки ви приеха и колко не ви стигна за право в С.У.? Трайте си и не се излагаите допълнително!
А за преподавателите-как ще говорят против университета,който са завършили Идват при вас за някой и друг хонорар и това е! Или си много глупава и не съзнаваш,че те будалкат,или си измисляш
И стига вече коментари,стига завист,сами сте си виновни,че не учите в С.У.,да сте учили повече за кандидат-студентски изпити!
Всички,които плюете С.У.,избивате комплекси!Просто не са ви приели там!Толкоз! Кой,ако е бил приет в С.У.,се е отказал и се е записал във филиала на филиала на Каспичанския университет?
А ако нямаше толкова измислени университетчета,е съмнително,че щяхте да учите изобщо нещо!А сега сте и с претенции...за интелект!Знам случаи за изкарали двойки в С.У., но приети я във Варна,я в Бургас или в Н.Б.У! Вас с какви оценки ви приеха и колко не ви стигна за право в С.У.? Трайте си и не се излагаите допълнително!
А за преподавателите-как ще говорят против университета,който са завършили Идват при вас за някой и друг хонорар и това е! Или си много глупава и не съзнаваш,че те будалкат,или си измисляш
И стига вече коментари,стига завист,сами сте си виновни,че не учите в С.У.,да сте учили повече за кандидат-студентски изпити!
- Гост
Сладурана написа:Малки мамини синчета , не ни карайте да се принизяваме до вашето ниво и да ви обясняваме кой къде е учил или учи Мога да кажа със сигурност, като гледам как плямпате пълни простотии,че сте и толкова силни студенти( кой знае какви глупости дрънкате по време на сесия)....Лазарчо на теб светът на правото само до ОТП и ГП ли се простира , я седни и погледни материите за всичките години, обогати си малко познанията .....в ПУ се премества с академична справка и еднократно спонсорство от около 200 лв( в зависимост от кой курс се преместваш и еднократната сума за спонсорство е по-висока)
Благодаря за отговора. След толкова глупости най-после получих отговор на зададения въпрос. Това е така, защото тези от СУ не виждат по-далече от носа си и си представят, че светът се върти около тях. Не разбирам защо почти всяка тема във форума се завърта около това кой какъв университет завършва и как СУ е най-добрият.Щом е така защо толкова ожесточено се коментира и доказва. Май е вярна поговорката, че който много доказва нищо не доказва. И в тази толкова олекотена тема относно процедурни аспекти се изля толкова злоба. Едва ли тези същите шреподаватели от СУ, които преподават и изпитват студенти извън СУ ще се изкажат негативно за своите студенти. Все едно отричат труда си и казват:"Аз съм само един печалбар и не ме интересува качеството на труда ми". Преподавали са ми Бойчев, Попов, Русчев, Тасев, Токушев, Захаров, Кучев и много други от СУ, но досега не ми се е случвало да си взема изпит лесно или да ми искат пари затова. изпитвали са ме по същия начин както в СУ. А най-важното заради, което са ми проверили както трябва нивото на знанията е било защото са уважавали труда си. Познахте си преподавателите, нали колеги от СУ? Та кои сте вие, да се приравнявате на ниво професори и да определяте на кой колко му стига мозъка и за какво?! И дори да си помислите, че сте гении, пак не можете да стигнете нивото на тези професори. Никога, защото те имат на първо място възпитание и не обиждат като вас, т.е за тях личността е важен компонент от парктикуването на право.
- gostenka
Anonymous написа:ДА БЪДЕМ ОБЕКТИВНИ
А вие само това ли можете- да издържите кандидат-студентските изпити в СУ. Е, и на друго място се провеждат такива и сме си ги издържали. Мен ме приеха не с двойка, с малко повече- 5,30 и 5,00. Мисля, че през 1999г. в СУ приемаха с четворки.
- гостенка
Ама,много ясно,че не са те приели с двойка,все пак учиш в университета на Каспичан!!Двойка си и изкарала в С.У.,където не учиш!!!
САко в С.У.са били приети хора с ниски оценки това е не защото няма желаещи,а просто защото темате не е била съобразена с нивото на кандидат-студентите!Т.е.,била е на прекалено,много високо академично ниво и за това е затруднила ВСИЧКИ кандидати!
САко в С.У.са били приети хора с ниски оценки това е не защото няма желаещи,а просто защото темате не е била съобразена с нивото на кандидат-студентите!Т.е.,била е на прекалено,много високо академично ниво и за това е затруднила ВСИЧКИ кандидати!
- Гост
Anonymous написа:гостенка написа:Anonymous написа:гостенка написа:Anonymous написа:Anonymous написа:Anonymous написа:Ама,много ясно,че не са те приели с двойка,все пак учиш в университета на Каспичан!!Двойка си и изкарала в С.У.,където не учиш!!!
Ама вие не сте всички студенти, нали досега доказвахте, че сте повече.Как така са ви затруднили високите академични нива на две прсти теми по български и история, та ви приемаха горките преподаватели с четворки. Аз затова не кандидатствах в СУ-всички бяха се устремили натам според болните амбиции на мама и тати. А както се казва орлите вървят накуп, овцете вървят поотделно(разб. извън СУ)
Опитай се да вловиш малко повече мисъл при четенето и ще разбереш какво ти обяснявам!
Аз съм студентка в С.У. ,вече завършвам и изкарах доволно високи оценки,за да ме приемат(5.25 и 5.75)
Пак ще се опитам да ти обясня(дано да има резултат!),че ако оценките са ниски като цяло,за това не са виновни кандидат-студентите!Когато всички оценки са ниски,балът пада,за всички!Ясно!?
А една четворка в С.У.се равнява на осмица в друг университет!
П.П.Такива обяснения от сорта,че не си кандидатствала,защото...или са те приели,пък ти не искаш,не минават!Все едно да знаеш числата от тото-то ида не пуснеш фиш,или -да не си вземеш печалбата!
И стига комплекси,за да се отърсите от тях не си напомняйте причината за съществуването им!И не спорете!
Коя си ти, че да ми обясняваш? Аз не се дразня от нощо, за разлика от теб, която иска на всяка цена да се изкара по-високо качество. Аз също вече завършвам и не съм чакала твоето мнение за оценка на моите знания. Дори и двеста пъти да пуснеш последното си съобщение нищо не става ясно. А относно послеписа ти тези приказки ги имаше по комунистическо време от доста тесногръди хора. Съвета ми е да престанеш с този СУ, защото само му правиш реклама и нищо повече.Нямам нищо против най-стария университет в България, но всико се променя. Има и по-интересни неща.
Съибщението е пуснато няколко пъти,защото Интернета нещо ми прекъсва!
Не искам да се изкарам по-високо качество,но не искам и да ме изкарват по-ниско такова!
Не правия реклама на С.У.,сама знаеш,няма нужда!
Понякога е забавно човек да поспори!Ама ,наистина,стига толко(засега)!
този път съм съгласна, защото и аз не искам да ме изкарват по-ниско качество на база име на университет. всеки си гради авторитет сам за себе си, и то не само по време на следване, а дълги години след това. И на мен ми беше забавно! Само, че затова пишат двойки с рецензия: "не е по темата", или както казваше проф. Попов: "конкретно по въпроса, колега". А в началото бе ......словото....
Не само аз пиша малко извън темата!Но,ако тълкуваме разширително,защо да не е по темата?Нали човекът иска да се премества в С.У!Та трябва да е наясно къде отива и от къде си тръгва!
Така е, само че не се знае докъде ще стигне, ако се самозабрави. Като тълкуваме разширително това имах и аз предвид-че не е само СУ и центърът на света не там.
- гостенка
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|