- Дата и час: 24 Ное 2024, 09:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ugas
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
ugas
koi zakonodatelen organ moge da mi spre kolata ot dvigenie i da mi vzeme knigkata zatova 4e v kolata vozia gena mi i priatelkite i?kade triabva da obgalvam taja prostotia?
- ceceto
ujas
ne ne e vic,i ne moga edin mesec da si karam kolata.i nikoi ne moge da mi pomogne v nashata demokrati4na dargava.
- ceceto
Дайте малко подробности относно фактическата обстановка. Какво точно се е случило, и дали сте извършили някакво нарушение (според вас). Въпроси, като този, поставени по неясен начин, не може да получат ясни отговори.
И тази информация е задължителна.
ая
ако са ви наказали по - някакъв начин то в акта, с който са го направили трябва да пише на основание коя разпоредба на закона е наказанието и да е описано точно нарушението. Ако е възможно ги цитирайте.
И тази информация е задължителна.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
v akta obvinenieto e 4e izvarshvam slu4aen prevoz,zap 4l 6/al 1 ,naredba 33 4l 11 t 4.na miasto be izvikan doznatel,pred kogoto gena mi i priatelkite i dadoxa pismenni obiasnenia 4e ne mi plashtat nishto,no vapreki tova pusnaxa fax do agencia avtomobilni prevozi i ottam varnaxa po fax zapoved za otnemane na dokumentite na kolata i na shofiora.zapovedta nakazva po 4l.171 i 172 ot zdp.
- ceceto
situaciata e slednata:vseki 4etvartak patuvame zaedno niama zna4enie dokade,dai se jadosaxa kato im kazax 4e ne podlega na tiaxna proverka i ne moga da im dam li4nite dokumenti na vozeshtite se v kolata,te izvikaxa policia da ni vzeme dokumentite i kazaxa 4e sa v pravoto si da mi napishat akt,ne znam samo tazi agencia kak moge da puska zapoved bez da si e proveril faktite na baza na tvardenia na texen slugitel,neverni razbira se.ne znam pred kogo da obgalvam i koga,dali sled polu4avane na nakazatelno postavlenie ili sega,pritesniavam se 4e ako e sega da ne mi zadargat oshte dokumentite,zashtoto bez kola e mnogo trudno.
- ceceto
най-сериозния съвет, който мога да дам-вземи си акта и веднага го занеси на адвокат да го разгледа. Може да има допуснати нарушения при съставянето на акта, което ще бъде основание да го обжалваш. Дори не подозираш колко елементарно може да е едно нарушение при съставяне на акт, което може да доведе до събарянето му в съда. Но се консултирай задължително носейки документите. Ако искаш ми прати акта сканиран на vdk@abv.bg. И постановлението може да обжалваш.
- ая
kolata mi e lek avtomobil fiat dukato 8+1,nikoga ne sampodaval dokumenti za licenziran prevozva4,zashtoto si polzvam avtomobila za sobstveni nugdi i nikoga ne sam izvarshval prevoz na patnici,edinstveno vseki 4etvartak patuvame s gena mi i priatelkite i do republika sarbia kato dotam si delim razxodite,koeto mislia 4e e normalno.kolkoto do akta,edinstvenata greshka,kojato otkri advokata e 4e gena mi e opisana kato patnik,ina4e v akta pishe slednoto: kato voda4 na lek avtomobil fiat dukato izvarshva slu4aen prevoz na patnici bez licenz za obshtestven prevoz na patnici. sled tova sa opisani patnicite.akta e ppodpisan ot aktosastavitela i 1 svidetel.
advokata me posavetva da ne povdigam galba sega,srestu akta i zapovedta ot sofia za otnemane na dokumentite,zashtoto mogat da udalgat sroka za otnemane na dokumentite dokato ne svarshi deloto,t.e.oshte 6 meseza,a az bez kola i knigka oshte 6 meseca ne me ustroiva.
blagodaria predvaritelno za savetite,zashtoto tuk mnogo trudno otkrix advokat,koito e najasno po tezi vaprosi i se nalogi az da se rovja v zakonite ,otkrix oba4e v z a p 4l 12 b al2 registrazia ne se iziskva za prevoz na patnici za sobstvena smetka izvarshvan ot avtomobili v koito brojat na mestata za siadane,bez miastoto na voda4a e ne pove4e ot 8.
samo ne znam kak moge da mi pomogne tova.
advokata me posavetva da ne povdigam galba sega,srestu akta i zapovedta ot sofia za otnemane na dokumentite,zashtoto mogat da udalgat sroka za otnemane na dokumentite dokato ne svarshi deloto,t.e.oshte 6 meseza,a az bez kola i knigka oshte 6 meseca ne me ustroiva.
blagodaria predvaritelno za savetite,zashtoto tuk mnogo trudno otkrix advokat,koito e najasno po tezi vaprosi i se nalogi az da se rovja v zakonite ,otkrix oba4e v z a p 4l 12 b al2 registrazia ne se iziskva za prevoz na patnici za sobstvena smetka izvarshvan ot avtomobili v koito brojat na mestata za siadane,bez miastoto na voda4a e ne pove4e ot 8.
samo ne znam kak moge da mi pomogne tova.
- Гост
ако имаш акт за установяване на административно нарушение виж дали той отговаря на следните изисквания:
Чл. 42. Актът за установяване на административното нарушение трябва да съдържа:
1. собственото, бащиното и фамилното име на съставителя и длъжността му;
2. датата на съставяне на акта;
3. датата и мястото на извършване на нарушението;
4. описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено ;
5. законните разпоредби, които са нарушени;
6. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, единен граждански номер;
7. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на свидетелите, единен граждански номер;
8. обясненията или възраженията на нарушителя, ако е направил такива.
9. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на лицата, които са претърпели имуществени вреди от нарушението, единен граждански номер;
10. опис на писмените материали и на иззетите вещи, ако има такива, и кому са поверени за пазене.
Чл. 43. (1) Актът се подписва от съставителя и поне от един от свидетелите, посочени в него, и се предявява на нарушителя да се запознае със съдържанието му и го подпише със задължение да уведоми наказващия орган, когато промени адреса си.
(2) Когато нарушителят откаже да подпише акта, това се удостоверява чрез подписа на един свидетел, името и точният адрес на който се отбелязват в акта.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) Когато не може да се установи самоличността на нарушителя от актосъставителя, тя се установява от най-близката общинска администрация или поделение на Министерството на вътрешните работи.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) Когато актът е съставен в отсъствие на нарушителя, той се изпраща на съответната служба, а ако няма такава - на общинската администрация по местоживеенето на нарушителя за предявяване и подписване. Актът се предявява и подписва не по-късно от седем дни от получаването и се връща незабавно.
(5) При подписване на акта на нарушителя се връчва препис от него срещу разписка, а в акта се отбелязва датата на неговото подписване.
(6) Когато нарушителят след щателно издирване не може да бъде намерен, това се отбелязва в акта и производството се спира.
Ако не отговаря на някое - например посочено ти е, че си нарушил чл. еди - си - кой от Наредба № 33 - тогава е нарушен чл. 42, т. 5 от по-горните разпоредби, които са от Закона за адм. нарушения и наказания. Трябва да се посочи цялото наименование на Наредбата. Номерът само не и е достатъчен. Може да обжалваш на някои от тези основания. Виж дали не ти е минал срокът за обжалване. Ти в кой град си та нямате адвокати?
Чл. 42. Актът за установяване на административното нарушение трябва да съдържа:
1. собственото, бащиното и фамилното име на съставителя и длъжността му;
2. датата на съставяне на акта;
3. датата и мястото на извършване на нарушението;
4. описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено ;
5. законните разпоредби, които са нарушени;
6. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, единен граждански номер;
7. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на свидетелите, единен граждански номер;
8. обясненията или възраженията на нарушителя, ако е направил такива.
9. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на лицата, които са претърпели имуществени вреди от нарушението, единен граждански номер;
10. опис на писмените материали и на иззетите вещи, ако има такива, и кому са поверени за пазене.
Чл. 43. (1) Актът се подписва от съставителя и поне от един от свидетелите, посочени в него, и се предявява на нарушителя да се запознае със съдържанието му и го подпише със задължение да уведоми наказващия орган, когато промени адреса си.
(2) Когато нарушителят откаже да подпише акта, това се удостоверява чрез подписа на един свидетел, името и точният адрес на който се отбелязват в акта.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) Когато не може да се установи самоличността на нарушителя от актосъставителя, тя се установява от най-близката общинска администрация или поделение на Министерството на вътрешните работи.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) Когато актът е съставен в отсъствие на нарушителя, той се изпраща на съответната служба, а ако няма такава - на общинската администрация по местоживеенето на нарушителя за предявяване и подписване. Актът се предявява и подписва не по-късно от седем дни от получаването и се връща незабавно.
(5) При подписване на акта на нарушителя се връчва препис от него срещу разписка, а в акта се отбелязва датата на неговото подписване.
(6) Когато нарушителят след щателно издирване не може да бъде намерен, това се отбелязва в акта и производството се спира.
Ако не отговаря на някое - например посочено ти е, че си нарушил чл. еди - си - кой от Наредба № 33 - тогава е нарушен чл. 42, т. 5 от по-горните разпоредби, които са от Закона за адм. нарушения и наказания. Трябва да се посочи цялото наименование на Наредбата. Номерът само не и е достатъчен. Може да обжалваш на някои от тези основания. Виж дали не ти е минал срокът за обжалване. Ти в кой град си та нямате адвокати?
- ая
Виж НАРЕДБА № 33 ОТ 3 НОЕМВРИ 1999 Г. ЗА ОБЩЕСТВЕН ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 11. (1) Лицензия се издава за срок 5 години.
(2) Лицензията е поименна и не подлежи на преотстъпване.
(3) Не по-късно от 30 календарни дни преди изтичане срока на валидност на лицензията лицето по чл. 2, ал. 1 кандидатства за преиздаването й.
КЪДЕ ТУК В ЧЛ. 11 ИМА Т. 4 ПО КОЯТО СА ТЕ НАКАЗАЛИ?
Чл. 11. (1) Лицензия се издава за срок 5 години.
(2) Лицензията е поименна и не подлежи на преотстъпване.
(3) Не по-късно от 30 календарни дни преди изтичане срока на валидност на лицензията лицето по чл. 2, ал. 1 кандидатства за преиздаването й.
КЪДЕ ТУК В ЧЛ. 11 ИМА Т. 4 ПО КОЯТО СА ТЕ НАКАЗАЛИ?
- ая
ot izbroenite to4ki,ne sa opisani samo adresite na patnizite i ne e ukazano kade se saxraniavat izzetite dokumenti. ukazva se 4e sam narushil 4l 6 al1 ot zap i nar.33 4l71 t.4.
narushenieto e izvarsheno na 07 07,imam oshte 2 dni za obgalvane.po fax ima izpratena ot sofia ot agenziata zapoved za otnemane na svidetelstvoto za pravoupravlenie,tam oba4e pishe 4e sa narusheni 4l.171 i 172 ot zakona za dvigenie po patishtata.malko po-kasno shte ti izpratia to4no kakvo pishe v zapovedta,ponege tia v momenta e v edin advokat i po-kasno imame sreshta.
advokat li si,i ako mislish 4e mogem da zavedem delo i da go spe4elim moga da te naema,tai kato se namiram v pernik na 25km sam.
razbrax 4e naredba 33 dava reda po koito se kandidatstva za lizenz,no as ne mislia da izvarshvam prevoz na patnizi,osven ako tova ne e slu4aen prevoz,no spored men ne e zashtoto as ne vzemam pari,a si delim razxodite i tova e 1 pat v sedmicata.
narushenieto e izvarsheno na 07 07,imam oshte 2 dni za obgalvane.po fax ima izpratena ot sofia ot agenziata zapoved za otnemane na svidetelstvoto za pravoupravlenie,tam oba4e pishe 4e sa narusheni 4l.171 i 172 ot zakona za dvigenie po patishtata.malko po-kasno shte ti izpratia to4no kakvo pishe v zapovedta,ponege tia v momenta e v edin advokat i po-kasno imame sreshta.
advokat li si,i ako mislish 4e mogem da zavedem delo i da go spe4elim moga da te naema,tai kato se namiram v pernik na 25km sam.
razbrax 4e naredba 33 dava reda po koito se kandidatstva za lizenz,no as ne mislia da izvarshvam prevoz na patnizi,osven ako tova ne e slu4aen prevoz,no spored men ne e zashtoto as ne vzemam pari,a si delim razxodite i tova e 1 pat v sedmicata.
- Гост
propusnax da pisha 4e vzexa pismenni obiasnenia ot patuvashtite pred polkovnik ot mvr v koito te obiasnixa 4e ne davat pari a delim razxodite,no tezi obiasnenia ne sa opisani v akta nito v zapovedta,prosto iz4eznaxa niakade.
v akta sam napisal vazragenie:ne izvarshvam slu4aen prevoz.patuvam sas saprugata si i neini priatelki,za koeto ne mi se zaplashta.
v akta sam napisal vazragenie:ne izvarshvam slu4aen prevoz.patuvam sas saprugata si i neini priatelki,za koeto ne mi se zaplashta.
- ceceto
Не съм адвокат. Юрист съм, но професията, която упражнявам не е съвместима с адвокатската. Ако искаш мога да видя акта и постановлението после, а може и някой от колегите адвокати във форума да се включи. Иначе аз лично мога само да те съветвам как сам да си водиш делото според мен, но не мога да се явявам в съдебна зала, защото не съм адвокат. Мисля, че трябва да изчакаш да ти излезе постановлениета и тогава да обжалваш. Най - лесно е да намериш някое процесуално нарушение. Например ако в акта ти пише, че е нарушен чл. 71, т. 4 от Наредба 33, ти да не си гадател да знаеш коя точно наредба 33. Има пет наредби с такъв номер - трябва да се посочи пълното наименование, иначе, според мен ти се нарушава правото на защита. Неможе и в заповедта да ти пишат, че си нарушил чл. 171 от ЗДвП. В тази разпоредба има много точки - трябва да се пише по коя от тях точно е нарушението. Нарушението също трябва да е описано точно, ясно и пълно - ако не - отново процесуално нарушение. Но трябва да се види актът и поставновлението. Много е трудно човек да говори наизуст. Колкото и да описваш във форума, не може да стане ясно всичко. Ако искаш ми ги сканирай и ми ги прати на изпратения от мен адрес в по-горен постинг. Успех с адвоката! Пиши какво става
- ая
advokata me savetva da iz4akam da izleze postanovlenieto,za da moga da si vzema dokumentite.za da si gi vzema oba4e triabva da si platia akta,a ne znam moga li sled kato si platia da zaveda delo.ako sega obgalvam sled mesec shte mi varnat knigkata,no talona na kolata ostava do iziasniavane na otgovornostta,koeto e mnogo obshto poniatie.
ne sam najasno kak da skaniram i zatova ne go izprashtam akta.sina mi se zanimava s tia neshta,a nego go niama v momenta v grada.ina4e predpolagam 4e ima niakakva greshka v akta,tai kato aktosastavitelia e mnogo neobrazovan 4ovek ,dokato mi sastavi akta zvania 7 pati po telefona da pita kakvo da pishe.misleshe,4e i gragdanskata otgovornost ne e v red,tai kato e platena na 2 vnoski i kaza 4e e iztekla na 31 03 i sajaliavam 4e gena mi mu obiasni 4e vtorata vnoska e s kvitanzia,a toi ne moga da sabere sumata i popita zashto niama 3 i 4 vnoska,ponege imalo takiva grafi v polizata i tia mu obiasni 4e e platena na 2 pati,ako ne mu beshe kazala shteshe da sastavi akt i za validna gr.otgovornost.
ne sam najasno kak da skaniram i zatova ne go izprashtam akta.sina mi se zanimava s tia neshta,a nego go niama v momenta v grada.ina4e predpolagam 4e ima niakakva greshka v akta,tai kato aktosastavitelia e mnogo neobrazovan 4ovek ,dokato mi sastavi akta zvania 7 pati po telefona da pita kakvo da pishe.misleshe,4e i gragdanskata otgovornost ne e v red,tai kato e platena na 2 vnoski i kaza 4e e iztekla na 31 03 i sajaliavam 4e gena mi mu obiasni 4e vtorata vnoska e s kvitanzia,a toi ne moga da sabere sumata i popita zashto niama 3 i 4 vnoska,ponege imalo takiva grafi v polizata i tia mu obiasni 4e e platena na 2 pati,ako ne mu beshe kazala shteshe da sastavi akt i za validna gr.otgovornost.
- ceceto
ако това е начинът да ти върнат книжката - плати. Да изчакаме постановлението наистина и тогава обжалвай. А междувременно ми пиши на vdk@abv.bg и при първа възможност ми прати акта сканиран да го разгледам
- ая
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|