начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

18-годишният шофьор без книжка, който уби една жена и рани 7

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Справедливост

Мнениеот scribtor » 20 Мар 2005, 23:42

Вероятна не сте юрист, с оглед написаното от Вас.
"DURA" в контекста на тази сентенция е равнозночно на "ЛОШ".
"Жестокия" закон, според вас не е ли лош, защото според мен такъв закон е "лош".
Но след като държите толкова много на тесния превод, нека Ви кажа и аз нещичко: "durus, -a, -um" - означава също така и: "твърд, -а, -о". Но все пак не бива да превеждаме текстовете като "Бултра" , а като мислещи хора с мозък.
Не ми се вижда никак справедливо да обвиняване в некомпетентност човек, който не познавате /имам предвид преподавателя ми/.
И не ми се рови в латинския речник да търся и другите значения на въпросната дума, по простата причина, че не ми се иска да се заяждам.
От мен по темата - толкова.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Миткалото » 21 Мар 2005, 00:17

И на мене не ми се иска да се заяждам, но, ако това е важно за Вас, съм юрист, та сигурно познавам и преподавателя Ви, а първото ми висше образование е философия...
Та за (кон)текста на сентенцията - dura си означава "суров" като първо значение, а след това и "жесток". Смисълът на сентенцията е, че колкото и да е суров законът, той трябва да се прилага, защото така тържествува с-праве-дливостта!
Дали "жестокият" закон е лош си отговорете сам - "жестоко" е да те наказват за ПТП, извършено със скорост 40 км/ч, заради "несъобразена скорост", но това показва, че законът е суров, а не "лош"...
Еднаквото прилагане на закона го прави справедлив, а не това дали е "лош" или не!
А ровенето в речници, ако не помага, то поне не пречи и не е "лошо" занимание :))

Поздрави!
Миткалото

Мнениеот scribtor » 21 Мар 2005, 21:37

Макар, че писах: "От мен толкова по темата, ще се вмъкна за последно в същата.
Един човек беше казал: "Преди всичко марката", та в тоя дух според мен, всичко, което няма мярка не е добро. Така Ви отговарям на въпроса, дали "суровият" закон, поред мен, е добър или лош. Все пак справедливостта е израз на някаква мярка....
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Миткалото » 21 Мар 2005, 22:14

Вярно, добродетелността, а и справедливостта, е в мярата. Аристотел го е казал. А мярата е в "еднаквия аршин" - ето това казвам от самото начало. Мисля, че сближихме позициите си :))
Тук няма как да не припомня друга латинска сентенция:
Malum consilium est, quod mutari non potest = Лошо е това решение, което не може да се измени...

Поздрави!
Миткалото

Мнениеот scribtor » 23 Мар 2005, 21:59

Salve Миткалото!
Аз мисля, че има още една сентенция, която е подходяща за завършек - Feci quod potui, faciant meliora potentas! :-))
Да се надяваме, че съм го написал правилно!...
Аватар
scribtor
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии