- Дата и час: 04 Дек 2024, 21:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
18-годишният шофьор без книжка, който уби една жена и рани 7
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
18-годишният шофьор без книжка, който уби една жена и рани 7
От форума на в. "Дневник":
"18-годишният шофьор без книжка, който уби една жена и рани 7, сред които едно дете, се оказва син на служителка в НСС. Пуснат е и си е в къщи. Ченгета са посъветвали бащата на раненото дете да търси начин за саморазправа, защото случаят почти сигурно ще се потули. Информацията бе разпространена от Нова Телевизия.
Призовавам да бъде организирана он-лайн инициатива-протест срещу подобна наглост. Случаят е повече от ясен, фактите ще ни избодат очите, така че не могат да се търсят никакви оправдания и правни вратички и трикове, за да се спаси един самозабравил се лигльо. Призовавам всеки да прати e-mail до другите масови медии, освен Нова Телевизия, така че и те да следят случая. Нека да пратим мейлове и до държавните институции по въпроса и нека това да бъде нашата своеобразна Интернет подписка за справедливост. Мейл адресите на медиите и на институциите са по сайтовете им. Нека всеки да прати писмо поне на 10 адреса - 5 на медии и 5 на институции. Нека призивът ни бъде да се спази законът и неговите процедури, които са достатъчно работещи, когато има желание да се приложат. Надявам се този призив да получи максимално разпространение по Интернет. Разпространете го по форуми мейлове, ICQ и изобщо както е възможно...
България е правова държава и не може в нея единствената справедливост да се постига чрез Закона на Линч... Държавата трябва да си свърши работата."
"18-годишният шофьор без книжка, който уби една жена и рани 7, сред които едно дете, се оказва син на служителка в НСС. Пуснат е и си е в къщи. Ченгета са посъветвали бащата на раненото дете да търси начин за саморазправа, защото случаят почти сигурно ще се потули. Информацията бе разпространена от Нова Телевизия.
Призовавам да бъде организирана он-лайн инициатива-протест срещу подобна наглост. Случаят е повече от ясен, фактите ще ни избодат очите, така че не могат да се търсят никакви оправдания и правни вратички и трикове, за да се спаси един самозабравил се лигльо. Призовавам всеки да прати e-mail до другите масови медии, освен Нова Телевизия, така че и те да следят случая. Нека да пратим мейлове и до държавните институции по въпроса и нека това да бъде нашата своеобразна Интернет подписка за справедливост. Мейл адресите на медиите и на институциите са по сайтовете им. Нека всеки да прати писмо поне на 10 адреса - 5 на медии и 5 на институции. Нека призивът ни бъде да се спази законът и неговите процедури, които са достатъчно работещи, когато има желание да се приложат. Надявам се този призив да получи максимално разпространение по Интернет. Разпространете го по форуми мейлове, ICQ и изобщо както е възможно...
България е правова държава и не може в нея единствената справедливост да се постига чрез Закона на Линч... Държавата трябва да си свърши работата."
- Миткалото
Re: Справедливост
Прокуратурата е задържала днес 19-годишния Христо Йорданов, който преди 2 дни блъсна с колата си и уби жена на столичния булевард "Александър Стамболийски". При катастрофата бяха ранени 8 души. Тежката катастрофа стана на 10 март следобед на бул. “Ал. Стамболийски”, в близост до Десета поликлиника. Автомобилът на Йорданов се врязал на скорост в павилион за алкохолни напитки. При удара на място загина една жена. Пострадалите бяха общо 8 души- четирима пътници от колата и четирима пешеходци. Тежко беше ранено 13- годишно момиче. Шофьорът Христо Йорданов е неправоспособен и е управлявал автомобила без книжка. Днес прокуратурата му е повдигнала обвинение за причиняване на смърт и телесни повреди при управление на моторно превозно средство, за което предвиденото наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода. Йорданов е арестуван за 72 часа. В понеделник в съда ще бъде внесено искане за постонното му задържане под стража.
Информацията е на ИНФОРАДИО
Така че, спокойно, няма да му се размине.
Информацията е на ИНФОРАДИО
Така че, спокойно, няма да му се размине.
- '''/'''
Дано само не го пуснат......че такъв е за трепане.....още повече тоя дето го пусне....
-
scribtor - Потребител
Ако искаш да започнем и от баба му и дядо му дето са създали родител с калпав ген!
-
scribtor - Потребител
Превземки
Не намерих точен текст в този смисъл, пък и - нямам време в момента, но житейски си е точно така.
Опитай с твоя син, като стане на 18, ако искаш.. Дай му ракета.
scribtor написа:
> Ако искаш да започнем и от баба му и дядо му дето са създали
> родител с калпав ген!
Опитай с твоя син, като стане на 18, ако искаш.. Дай му ракета.
scribtor написа:
> Ако искаш да започнем и от баба му и дядо му дето са създали
> родител с калпав ген!
- Ant
Re: Превземки
Прекалено абстрактно си се изразил и имам известни опасения, че не те разбирам.
-
scribtor - Потребител
: ...........!!! дали е възможно да се изкажеш поне един път без да използваш цинизми.. ??? или те са ти "запазена марка" за форумите, защото иначе никой няма да те забележи???? въобще ... какви комплекси си избиваш????
- Bl
Без Превземки
Извинявай. Не ми се иска да се заяждам.
Просто мисля, без да съм сигурен, че имаше текст подобена на: "Който предостави на неправоспособно лице ..." или "на лице в нетрезво състояние.."...
Но , на бърза ръка не го намерих.
Ако няма изричен текст, тогава може да се поговори за съучастие на родителя, ако разбира се е знаел, че отрочето ще кара.. което е абсурдно за доказване.
Другото, което имах предвид, са извадки от житейски наблюдения, без особена правна стойност.
А, че нашият закон си е мекичък.. е друга тема.
Поздрав!
Просто мисля, без да съм сигурен, че имаше текст подобена на: "Който предостави на неправоспособно лице ..." или "на лице в нетрезво състояние.."...
Но , на бърза ръка не го намерих.
Ако няма изричен текст, тогава може да се поговори за съучастие на родителя, ако разбира се е знаел, че отрочето ще кара.. което е абсурдно за доказване.
Другото, което имах предвид, са извадки от житейски наблюдения, без особена правна стойност.
А, че нашият закон си е мекичък.. е друга тема.
Поздрав!
- Ant
Re: Без Превземки
Сега вече те разбрах.
Радвам се, че няма недоразумение, защото ти си един от форума, който ми харесва.
По повод темата си спомням, че един мой преподавател от университета често имаше навик за казва, добре е правото да е справедливо, но не е задължително.
Поздрав и от мен! :-)))
Радвам се, че няма недоразумение, защото ти си един от форума, който ми харесва.
По повод темата си спомням, че един мой преподавател от университета често имаше навик за казва, добре е правото да е справедливо, но не е задължително.
Поздрав и от мен! :-)))
-
scribtor - Потребител
Bez da Wi ot4aiwam, no bih mogal da kaja, 4e otdawna ste zakasneli s priziwa. Ako slujitelite sa si swar6ili rabotata kakto triabwa w parwite niakolko 4asa sled proiz6estwieto. Na tozi etap we4e trudno bihte mogli da powliaete, Wie ili koito i da bilo drug warhu rezultata. Edinstwenia rezultat 6te bade diskomfort za rabote6tite po slu4aia kakto sega taka i za wbade6te/sledowateli, prokurori i sadii/. Prosto te nqma da rabotiat po watre6no ubejdenie kakto po princip e redno, a 6te se naloji da se saobraziat s ob6testwenia natisk wapreki sabranite po deloto dokazatestwa. W takaw slu4ai dali towa e sprawedliw proces. Spored men nai - dobroto koeto mediite mogat da swar6at e w ptodaljitelen period ot wreme proslediat procesa i sled okon4atelnoto mu prikliu4wane go razwiat pod formata na diskusia kak se e stignalo do krainia rezultat. Prepora4wam w diskusiata da u4astwat praktikuwa6ti iuristi, koito da raziasniat krainia rezultat. 6to se otnasia do zadarjaneto na liceto obmislete slednia wapros - Kakwa e weroiatnostta da bade ostaweno lice izwarshilo nepredpazliwo deianie?. Otgowora ostawiam na Was. W tazi wrazka triabwa li woda4a na awtobusa pri katastrofata w reka Lim da bade osaden i nakazan pri polojenie, 4e se dokaje po kategori4en na4in, 4e toj ne e winowen, a 4e pri4ina za katastrofata e niakakaw bolt /za sprawka w."Trud" ot tazi ili minalata sedmica, statia na A.Zarkowa/?
- Anonimen
Споделям становището на Анонимен.Натиска от страна на пресата и манипулираното по този начин обществено съзнание водят до нарушаване на принципа за безпристранстност в наказателния процес.Мъпреки тежестта на резултата при непредпазливите деяние само в изключителни случай се иска мярка за неотклонеие задържане.Задържането е с оглед обществената опасност на личността ,а не с оглес само на тежстта на деянието.
- ККК
scribtor написа:
"един мой преподавател от университета често имаше навик за казва, добре е правото да е справедливо, но не е задължително."
Този твой преподавател със сигурност е бил добродушен човек, но вероятно класическото образование му е куцало... Все си мисля, че не е прочел (или чул поне) следната мисъл:
Pereat mundus, fiat justitia!
В нашия случай имаме умрял човек ("Всяка човешка смърт ме намалява. Човекът не е остров в себе си затворен" - Джон Дън) - добре е и справедливостта да тържествува. Правото е с-праве-дливост в буквалния, преносния и във всеки друг смисъл!
Благодаря на всички, които обърнаха внимание на постинга!
Поздрави!
"един мой преподавател от университета често имаше навик за казва, добре е правото да е справедливо, но не е задължително."
Този твой преподавател със сигурност е бил добродушен човек, но вероятно класическото образование му е куцало... Все си мисля, че не е прочел (или чул поне) следната мисъл:
Pereat mundus, fiat justitia!
В нашия случай имаме умрял човек ("Всяка човешка смърт ме намалява. Човекът не е остров в себе си затворен" - Джон Дън) - добре е и справедливостта да тържествува. Правото е с-праве-дливост в буквалния, преносния и във всеки друг смисъл!
Благодаря на всички, които обърнаха внимание на постинга!
Поздрави!
- Миткалото
Подкрепям становищата на Анонимен и ККК. Мнението ми относно отразяването на инцидента е свързано с огромна почуда относно начина за представяне на "информация". Репортерът на НТ не отрази факти и обстоятелства от обективната действителност, а създаде новина манипулирайки неясни данни и по - скоро слухове. Така и не ми стана ясно кое навежда на извода, че след като майката на водача на лекия автомобил, участвал в катастрофата, е служител на
МВР, то случаят щял да бъде "потулен". В недоумение съм изобщо и от използвания израз "ще бъде потулен". При настъпило ПТП със съставомерни по смисъла на чл.343 от НК последици местопроизшествието е посетено от следовател, който е извършил оглед. Започнало е разследване, в хода на което ще бъдат събрани доказателства, след анализа на които евентуално ще се повдигне обвинение на виновното лице. Без да сме запознати с доказателствата по делото не можем априорно да приемаме, че водачът на процесното МПС е виновен за ПТП. От факта, че същият не е правоспособен водач не следва, че ще бъде ангажирана и наказателната му отговорност. С оглед обективното разследване на случая следва да се осигури възможност на компетентните органи да си свършат работата и едва след това да се правят изводи. В по - общ план проблемът със зачестилите в последните години пътно - транспортни произшествия следва да бъде анализиран, включително и от журналисти, досежно причините, които го пораждат. Без изобщо да се опитвам да бъда изчерпателен ще посоча само някои причини, които според мен водят до множеството ПТП: лошо техническо състояние на автомобилния парк в страната ни; лошо състояние на пътната мрежа и съпътстващите я пътни знаци; недостатъчна подготовка на продобиващите правоспособност нови/млади водачи; липса на правосъзнание у българския водач /част от народопсихологията ни насочена не към спазване, а към неспазване на установените правила/ в насока управление на МПС след консумация на алкохол - дор минимално количество алкохол повишава неимоверно "състезателния" дух, но значително намалява възможностите на водача и в частност нарушава правилността на възприятията и забавя неимоверно реакциите; на последно място посочвам, като за мен това е една от основните причини, бездействието на органите на МВР, призвани да контролират движението по пътищата и да наказват правонарушителите - ежедневното неприлагане на закона от тези служители мултиплицира у правонарушителите чувството за безнаказаност по пътищата, което от своя страна е предпоставка за следващи нарушения на ЗДП и ППЗДП, а от там до ПТП пътят е кратък.
МВР, то случаят щял да бъде "потулен". В недоумение съм изобщо и от използвания израз "ще бъде потулен". При настъпило ПТП със съставомерни по смисъла на чл.343 от НК последици местопроизшествието е посетено от следовател, който е извършил оглед. Започнало е разследване, в хода на което ще бъдат събрани доказателства, след анализа на които евентуално ще се повдигне обвинение на виновното лице. Без да сме запознати с доказателствата по делото не можем априорно да приемаме, че водачът на процесното МПС е виновен за ПТП. От факта, че същият не е правоспособен водач не следва, че ще бъде ангажирана и наказателната му отговорност. С оглед обективното разследване на случая следва да се осигури възможност на компетентните органи да си свършат работата и едва след това да се правят изводи. В по - общ план проблемът със зачестилите в последните години пътно - транспортни произшествия следва да бъде анализиран, включително и от журналисти, досежно причините, които го пораждат. Без изобщо да се опитвам да бъда изчерпателен ще посоча само някои причини, които според мен водят до множеството ПТП: лошо техническо състояние на автомобилния парк в страната ни; лошо състояние на пътната мрежа и съпътстващите я пътни знаци; недостатъчна подготовка на продобиващите правоспособност нови/млади водачи; липса на правосъзнание у българския водач /част от народопсихологията ни насочена не към спазване, а към неспазване на установените правила/ в насока управление на МПС след консумация на алкохол - дор минимално количество алкохол повишава неимоверно "състезателния" дух, но значително намалява възможностите на водача и в частност нарушава правилността на възприятията и забавя неимоверно реакциите; на последно място посочвам, като за мен това е една от основните причини, бездействието на органите на МВР, призвани да контролират движението по пътищата и да наказват правонарушителите - ежедневното неприлагане на закона от тези служители мултиплицира у правонарушителите чувството за безнаказаност по пътищата, което от своя страна е предпоставка за следващи нарушения на ЗДП и ППЗДП, а от там до ПТП пътят е кратък.
- Gwr
Прецизност
Има разлика между думите "непреднамерено" и "виновен"..
Наказват се и "деяния, извършени по непредпазливост", които също могат да бъдат виновни, но само в определените от закона случай.
А, за спокойствието на магистратите не бива да се тревожим!!! - За спокойствието на Обществото - ДА!
:)
Наказват се и "деяния, извършени по непредпазливост", които също могат да бъдат виновни, но само в определените от закона случай.
А, за спокойствието на магистратите не бива да се тревожим!!! - За спокойствието на Обществото - ДА!
:)
- Ант
Съгласен съм с всичко, написано от теб, но само не мисля, че УСТАНОВЕНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА МПС, БЕЗ ПРАВОСПОСОБНОСТ, довело до смърт не е престъпление, можем да обвиним Болта..
Примерно, нещо като "не е могъл да знае или не е бил длъжен да знае, че болтът на ... не е бил в изправност.." - Няма такова положение, когато си управлявал НЕПРАВОСПОСОБЕН!
Сори! - Не бих искал да се случва на никого!
Успех!
Примерно, нещо като "не е могъл да знае или не е бил длъжен да знае, че болтът на ... не е бил в изправност.." - Няма такова положение, когато си управлявал НЕПРАВОСПОСОБЕН!
Сори! - Не бих искал да се случва на никого!
Успех!
- Ант
Колега, Mitkaloto, много бих искал правото да е справедливост, но такова би могло да бъде само във философията.
Правото не е справедливост. Правото /като обективно право/ е правило, но нищо повече. А субективното право е рамкирано от обективното право и само по себе си не съществува.
И за да Ви влеза в тона ще Ви отговоря: Dura lex, sed lex!
Кое мислите в този случай ще бъде приложено - лошият закон или справедливостта?
Затова, аз мисля, че преподавателят ми е бил прав:
"Добре е" - няма спор. "Но не е задържително" - Народното събрание ни го показва твърде често.
И между другото - преподавателят страшно добре владееше латинския и имаше класическо образование.
Правото не е справедливост. Правото /като обективно право/ е правило, но нищо повече. А субективното право е рамкирано от обективното право и само по себе си не съществува.
И за да Ви влеза в тона ще Ви отговоря: Dura lex, sed lex!
Кое мислите в този случай ще бъде приложено - лошият закон или справедливостта?
Затова, аз мисля, че преподавателят ми е бил прав:
"Добре е" - няма спор. "Но не е задържително" - Народното събрание ни го показва твърде често.
И между другото - преподавателят страшно добре владееше латинския и имаше класическо образование.
-
scribtor - Потребител
Spomenawaiki waprosnia bolt ne wizirah proiz6estwieto stanalo w Sofia, a katastrofata pri reka Lim. W pe4ata se poiawi statia i interwiu na A.Zarkowa. W statiata se obob6tawa6e kazanoto ot niakakaw rakowoditel / mislia direktor, no ne sam siguren za ierarhiata i dlajnostta mu/ na institut po niakakaw trawmatizam na metala mislia. Toi obiasniawa6e, 4e sa ustanowili po kategori4en na4in, 4e pri4inata dowela do proiz6estwieto e niakakaw bolt ot kormilnata uredba, koito se skasal i towa dowelo do proiz6estwieto. W statiata se obiasniawa6e, 4e sled skaswaneto na tozi bolt woda4a napraktika ne e mojel da uprawliawa awtobusa. W tazi wrazka wi zawawah i waprosa dali wapreki dokazatelstwata/ako kazanoto ot waprosnia direktor e istina/ i pod wlianie na ob6testwenoto mnenie sledwa da osadim woda4a kato winowen ili da go oprawdaem i w slu4ai, 4e go oprawdaem, kak da obisnim na roditelite zagubili decata si, 4e 4oweka ne e winowen / pod4ertawam samo w slu4ai, 4e se dokaje po kategori4en na4in, 4e toi ne e imal wina za katastrofata/ . oswen towa za obwinenieto stoi nelekata zada4a da dokaje po kagori4en na4in winata na izwar6itelia po princip, dokato za za6titata e dostata4no edinstweno da wnese samnenie / Edin frenski adwikat w pledoariata si kazal: "Az sam tuk ne, za da dokazwam, 4e podza6titniat mi e newinen, a da dokaja, 4e wie ni6to ne mojete da dokajete." krai na citata./. Pri towa polojenie e trudno da se bori6 s wiatarni melnici.
- Anonimen
Уважаеми колега, Scribtor,
Принципът Dura lex, sed lex е именно въплъщаването на справедливостта!
А между другото - преводът е: "суров" или "жесток" закон, но закон... Дано това за "лошия" закон да не Ви го е преподал преподавателят, "който страшно добре владееше латински":))
Сравни за превода - Dura necessitas = Жестока необходимост
или Durum patientia frango = Преодолявам трудностите с търпение (Хораций, "Оди")
А иначе съм съгласен, че справедливостта е от философските предпоставки на правото, но това не я прави "изключена" от самото право. Както имах възможността да Ви го напиша, двата термина са дори етимологически свързани.
Поздрави!
Принципът Dura lex, sed lex е именно въплъщаването на справедливостта!
А между другото - преводът е: "суров" или "жесток" закон, но закон... Дано това за "лошия" закон да не Ви го е преподал преподавателят, "който страшно добре владееше латински":))
Сравни за превода - Dura necessitas = Жестока необходимост
или Durum patientia frango = Преодолявам трудностите с търпение (Хораций, "Оди")
А иначе съм съгласен, че справедливостта е от философските предпоставки на правото, но това не я прави "изключена" от самото право. Както имах възможността да Ви го напиша, двата термина са дори етимологически свързани.
Поздрави!
- Миткалото
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|