начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Въпрос за Договор за издръжка

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за Договор за издръжка

Мнениеот mol » 22 Окт 2003, 07:14

Майка ми притежава апартамент срещу гледане на баба ми при старост и немощ.
Този договор не включва издръжка, а само гледане.

Допустимо ли е по нашите закони майка ми да ми прехвърли апартамента с договор за издръжка (без гледане), като аз ще се задължа по този договор да издържам баба и майка, като заплащам всички разноски по апартамента (електричество,парно, вода,телефон и др.) и осигуря на майка ми и баба ми неоходимите средства за храна и лекарства докато те са живи.

Ако това е възможно, какъв е данъка, който трябва да се плати при прехвърлянето на апартамента. Колко процента е данъка: 1% или 2% или 3% или 4% или колко% от данъчната??? или от пазарната??? цена на апартамента.
mol
Нов потребител

Re: Въпрос за Договор за издръжка

Мнениеот Гери » 30 Окт 2003, 12:05

майка ви е титуляр на правото на собственост, така че тя може да се разпореди с имота, но е длъжна да полага грижи за баба ви. Ако се задължите и Вие, ще трябва да полагате веднъж грижи за майка си и веднъж за баба си. Това, че майка Ви Ви прехвърля апартамента със задължение за гледане и издръжка както на нея така и на баба Ви не я освобождава от отговорност. Ако не полага грижи баба Ви може да поиска разваляне на договора ;)
Гери

Мнениеот Montedzemolo » 19 Ное 2003, 16:27

Майка Ви притежава само "голото" право на собственост при този вид договор. Т.е. тя няма право да извършва разпоредителни сделки с имота.
Montedzemolo

Мнениеот Койчо от Конаре » 19 Ное 2003, 17:20

"Голият" собственик като всеки собственик ИМА право на разпоредителни сделки с имота.
А и кое и е голото на собствеността тук? Нищо не е казано за запазено право на ползване.
Койчо от Конаре

Мнениеот tralala » 19 Ное 2003, 18:15

А данъкът ще е 2% - това е възмезден способ за прехвърляне, а не дарение
tralala
Нов потребител

Мнениеот Император » 20 Ное 2003, 13:53

Тези догтовори за издръжка между родственици са неморални. Защо? Защото си има задължение за идръжка по СК, а предоставйки правото на един от наследниците, по същността си се лишава другия от наследство.Такъв договор трябва да бъде признат за нищожен.
Император

Мнениеот Койчо от Конаре » 20 Ное 2003, 14:07

Така е, 2%, но има и разни нотариални такси и такси за вписване.
*
Абсолютно неморални и нищожни, Императоре! Дори когато прехвърлителят е трудоспособен или има имущество (а щом прехвърля нещо, значи има) и съответно не може да получи издръжка по СК.
Аз отивам още по-далече: неморални и нищожни са тия договори дори когато прехвърлителят няма от кого да получи издръжка. Така ами, да се е оженил или да се е погрижил да има деца. Също и когато длъжникът по договора не е лице, задължено по СК да дава издръжка. Щото нали така прехвърлителят лишава наследниците си от наследство.
;-)
Койчо от Конаре

Назад към Договор за издръжка и гледане