начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Имот включва входна площадка, фоайе, портиерна, коридор

Казуси за недвижими имоти

Имот включва входна площадка, фоайе, портиерна, коридор

Мнениеот dimitar_dimitrov » 08 Апр 2024, 22:42

Здравейте,

Предлага ми се цщл партерен етаж от сграда (строена 80-те години), който включва според нотариалния акт:

- входна площадка
- входно фоайе
- коридор
- стълбище
- асансьор
- портиерна
- телефонна централа
- склад
- три броя работни помещения
- приемна и санитарен възел,
заедно с прилежащите към него идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху терена в който е изградена сградата.

На кадастралната карта етажа е посочен като едно цяло - един правоъгълник без разделения за отделните помещения.

Въпроса ми е кои елементи от гореизброените автоматично се числят към общите части и защо въобще влизат в площта която се предлага? Очевидно няма как да притежавам асансьора и асансьорната шахта, както и входната площадка пред асансьора? Какво е задължението ми за осигуряване на достъп до стълбище - например метри ширина на коридор?
dimitar_dimitrov
Младши потребител

Re: Имот включва входна площадка, фоайе, портиерна, коридор

Мнениеот guest1 » 08 Апр 2024, 23:15

Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Закон за собствеността
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Апр 2024, 07:30

Щом има нотариален акт, значи е Ваша собственост, сега - очевидно няма как да блокирате входа - а и не вярвам да го направите.

Аз не виждам полза от това да владеете едно стълбище, но щом Ви го продават - взимайте го.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dimitar_dimitrov » 09 Апр 2024, 09:20

Според чл. 38 горе "жилището на портиера" е в общите части. Какво би станало ако някой от сградата предяви претенция в съда, че съм присвоил жилището на портиера и намери в общината оригиналните скици на сградата в които се вижда ясно обособено такова помещение?
dimitar_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 09 Апр 2024, 15:38

ivan_lawyer написа:Щом има нотариален акт, значи е Ваша собственост, сега - очевидно няма как да блокирате входа - а и не вярвам да го направите.
Аз не виждам полза от това да владеете едно стълбище, но щом Ви го продават - взимайте го.

:lol: Продавам 500 дка. „мъгла в Балкана“ - ще купите ли?

И аз не виждам полза от празни приказки, но често си ги позволявам. Лаф да става!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 09 Апр 2024, 22:37

…не виждам полза от празни приказки, но често си ги позволявам. Лаф да става!

Разгеле! И форумният трол да признае, че често си позволява празни приказки!!!
Направо да се преклоня пред това просветление, признание.., и пу-пу, да доведе до реалното оттегляне на празнопишещия от това място!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот dimitar_dimitrov » 10 Апр 2024, 15:30

И все пак кое определя какво е обща част и кое не? Няма скици, а само един правоъгълник от акадастъра описващ етажа.
dimitar_dimitrov
Младши потребител

Назад към Имотни казуси