начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Саморъчно завещание

Казуси за недвижими имоти

Саморъчно завещание

Мнениеот niki_8 » 26 Мар 2024, 12:22

Здравейте. Искам да попитам за съвет относно един казус!
Появи се саморъчно написано завещание в полза на не пряк наследик(правнук). Само, че е объркана фамилията на лицето посочено в завещанието, а също така липсва и ЕГН! Завещанието е отворени при натариус преди 2г,но той не го вписва! (лично съм говорил с него и неговата теза е, че той не се занимава с това, просто го бил приел, но не вписвал завещания)! Дали най-доброто решение е съдебна делба в случая, понеже човекът в чиято полза е завещанието си твърди, че е валидно, въпреки, че няма констативен нотариален акт и завещанието не е вписано в аганция по вписванията!
niki_8
Нов потребител

Re: Саморъчно завещание

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Мар 2024, 14:17

Понеже съм адвокат и аз виждам нещата не толкова абстрактно - трябва да се ориентирам дали искате да "прескочите" това завещание - защото това е важно за случая.

Ако искате да го оборите - аз съм "факир", е сега - да не се изхвърлям, но може да се "прескочи", отдавна обаче не съм "пипал" такава материя.

Нотариуса няма да Ви даде съвет, защото са "надути.

Проблем с вписването също няма - не е фатално, има си действие и не е свързано с констативен нотариален акт.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 26 Мар 2024, 14:45

niki_8 написа:Появи се саморъчно написано завещание в полза на не пряк наследик(правнук).

Не сте уточнили две неща:
    - този правнук има ли живи родители и баба/дядо? Защото - макар доста „ниско разположен“ низходящ - може да „излезе“ в Удостоверението за наследници.
    - по-важното - с това завещание нарушава ли се запазената част на останалите наследници? Ако не - значи няма никакъв проблем, ако ще да е съвсем странично лице.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот niki_8 » 26 Мар 2024, 22:29

Здравейте и благодаря за отговорите!
На първи въпрос:

Да аз имам интерес да се обори завещанието, но след като не е вписано в агенцията, фактически аз си се водя собственик на 1/2 от имота(по удостоверение за наследници). А все пак е отворено преди две години, не вярвам някой да има интерес да се бави!
На втория въпрос :
Да лицето има родител, който фигурира в удостоверението за наследници. А за запазената част се погрижих, като приех наследството под опис(имам съдебно решение)!
niki_8
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 26 Мар 2024, 23:34

Грешна постановка - според мен.
niki_8 написа:На първи въпрос:
Да аз имам интерес да се обори завещанието, но след като не е вписано в агенцията, фактически аз си се водя собственик на 1/2 от имота (по удостоверение за наследници). А все пак е отворено преди две години, не вярвам някой да има интерес да се бави!

Не казвате - какво се завещава?
Говорите за 1/2 от имота (единствено число), без да уточните - какво включва наследствената маса на наследодателя!

И не бъркайте възстановяване на запазена част - чл. 30 и 31 с отменяване или недействителност на завещание - чл. 38 - 44.

guest1
Активен потребител

Мнениеот niki_8 » 27 Мар 2024, 10:38

Че кой бърка запазената част с не действителност?! Казвам просто, че съм се постарал да си я запазя! Споменавам само половината от имота, защото само тази част ме засяга пряко!
niki_8
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 27 Мар 2024, 11:27

niki_8 написа:Че кой бърка запазената част с не действителност?! Казвам просто, че съм се постарал да си я запазя! Споменавам само половината от имота, защото само тази част ме засяга пряко!

Ще попитам по друг начин - само този имот ли е притежавал наследодателя?

guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 27 Мар 2024, 12:03

niki_8 написа:Здравейте и благодаря за отговорите!
На първи въпрос:

Да аз имам интерес да се обори завещанието, но след като не е вписано в агенцията, фактически аз си се водя собственик на 1/2 от имота(по удостоверение за наследници). А все пак е отворено преди две години, не вярвам някой да има интерес да се бави!
На втория въпрос :
Да лицето има родител, който фигурира в удостоверението за наследници. А за запазената част се погрижих, като приех наследството под опис(имам съдебно решение)!

Ако не е вписано в Имотния регистър на Агенция по вписванията, какъв проблем, прехвърлете го възмездно, може и на ваш човек, и наследника по завещание да ближе рани.
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 27 Мар 2024, 12:53

dimist написа:Ако не е вписано в Имотния регистър на Агенция по вписванията, какъв проблем, прехвърлете го възмездно, може и на ваш човек, и наследника по завещание да ближе рани.

Някой ще го отнесе, ама дали автора или наследника по завещание?

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Мар 2024, 14:43

Има завещание и то е незабавно действието, в момента на смъртта - правата се прехвърлят на как му беше термина - заветника - как иначе да е - то излиза - че трябва да спя под прозореца на моят завещател, за да се информирам, че е починал, че да го отвори Нотариуса и т.н.

Вписването е един - оповестително, не е задължително, не знам какво - сега - това може да се "прескочи", но аз не виждам нужда да става съдебно дело - не трябва и това ще "отрови" процедурата, ще загубите, сега ще Ви кажа как действам аз - странично, винаги по фланга и - винаги с "фалшив" фланг.

Трябва така да направите - че - да не влизате в съдебна процедура - тъй като - там ще направят анализ на документите и - ще се - "сринете", житейският съвет е - да избегнете вие да сте ищец, а как стои въпросът с владението, това е също важен пункт.

Кой е във владение на имота. Професорите ни учеха навремето - владението е - "преден страж" на собствеността.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 27 Мар 2024, 15:32

ivan_lawyer - много добро обяснение, макар със специфичен стил!

Само едно насочване
ivan_lawyer написа:Има завещание и то е незабавно действието, в момента на смъртта - правата се прехвърлят на как му беше термина - заветника ...

Дали е наследник или заветник?
Чл. 16. (1) Завещателните разпореждания, които се отнасят до цялото или до дробна част от цялото имущество на завещателя, се наричат общи и придават качеството на наследник на лицето, в полза на което са направени.
(2) Завещателните разпореждания, които се отнасят до определено имущество, са частни и придават качеството на заветник.

Нали затова (и не само) няколко пъти питам - каква част от наследствената маса е завещана?

Ако нищо друго не помага - прочетете упътването!!! В случая - закона.

guest1
Активен потребител

Назад към Имотни казуси