Здравейте,
Случаят ми е следният:
Преди две години променихме статута на земеделска земя 4000 м2 и предназначението му, което вече е урегулиран парцел съгласно плана за урбанизация (ПУП) и всички наложени изисквания. Параметрите за строителство включват ниски сгради с височина до 10 метра. Понеже плановете ни за строеж на къща в момента са замразени, Парцела ще загуби своя статут след 1 година и отново ще бъде със статут - земеделска земя.
Въпроса ми се отнася до това: Какво най-ниско бюджетно трябва да бъде построено,изградено, за да се запази статута на УПИ и да не рискува да го загуби и премине пак към земеделска земя .
Много ще съм благодарен на отговорите ви защото ми остава не много време за да запазя статута на парцела
Лек ден
- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Загуба на статут на УПИ
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Загуба на статут на УПИ
Здравейте.
Буквите ПИ в абревиатурата УПИ означават поземлен имот. Той може да бъде в регулация и извън регулация - в зависимост от вида територия, на която попада.
Щом вече има ПУП и имотът име в регулация - эбпатния път е невъзможен, без ваше съгласие.
Буквите ПИ в абревиатурата УПИ означават поземлен имот. Той може да бъде в регулация и извън регулация - в зависимост от вида територия, на която попада.
Щом вече има ПУП и имотът име в регулация - эбпатния път е невъзможен, без ваше съгласие.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Здравейте,
беше ми казано в общината че ако до 3 години не се извади виза за проектиране и няма постъпки за изграждане на каквото и да е се губи статута му и се връща пак към земеделска земя.
Регулацията е елемент от ПУП и не отпада никога - поне докато с тов ПУП не се случи нещо друго. Отпада само решението за промяна предназначението на земята което съгл. чл.24 ал.4 ЗОЗЗ е влязло в сила при заплащане таксите за промяна на предназначението на земята, т.е. на базата на регулацията която продължава да е в сила отново през "гори и земеделие" отново такси (които междувременно може и да са увеличени) и отново на базата влезлия в села ПУП ново решение на комисиите по чл.17 ЗОЗЗ нови парички ,такси и ходене по мъките.
Дали ако се изгради гараж , навес или нещо нискобюджетно ще запази статута ?
беше ми казано в общината че ако до 3 години не се извади виза за проектиране и няма постъпки за изграждане на каквото и да е се губи статута му и се връща пак към земеделска земя.
Регулацията е елемент от ПУП и не отпада никога - поне докато с тов ПУП не се случи нещо друго. Отпада само решението за промяна предназначението на земята което съгл. чл.24 ал.4 ЗОЗЗ е влязло в сила при заплащане таксите за промяна на предназначението на земята, т.е. на базата на регулацията която продължава да е в сила отново през "гори и земеделие" отново такси (които междувременно може и да са увеличени) и отново на базата влезлия в села ПУП ново решение на комисиите по чл.17 ЗОЗЗ нови парички ,такси и ходене по мъките.
Дали ако се изгради гараж , навес или нещо нискобюджетно ще запази статута ?
- ivan2000
- Нов потребител
Пускате искане за виза за проектиране на каквото решите.
- ivanov_p
- Активен потребител
ПУП-овете са няколко вида и не с всеки ПУП даден ПИ става УПИ. Ако уточните какъв вид е ПУП-ът за Вашия ПИ, може би ще получите по-конкретни и полезни съвети.
- stozashto
- Младши потребител
Веднага давам контретен съвет. Най-икономически обосновано е да се проектира и построи ограда. Реално вложените средства ще увеличат цената на имота.
Ако това Ви изглежда прекалено скъпо, можете да си проектирате метална конструкция за поставяне на реклама - с бетонов фундамент над определени метри (забравих колко е височината, архитектите ще Ви кажат). Това обаче няма да Ви увеличи цената на имота, но е най-евтиното.
Да, ако изградите гараж, навес или каквото и да е други нискобюджетно (за който строеж се изисква разрешение за строеж), имотът ще си запази статута.
Ако това Ви изглежда прекалено скъпо, можете да си проектирате метална конструкция за поставяне на реклама - с бетонов фундамент над определени метри (забравих колко е височината, архитектите ще Ви кажат). Това обаче няма да Ви увеличи цената на имота, но е най-евтиното.
Да, ако изградите гараж, навес или каквото и да е други нискобюджетно (за който строеж се изисква разрешение за строеж), имотът ще си запази статута.
- hristev
- Потребител
Като е станало дума. Трябва ли разрешение за навес на тръби, нехванати в земята, седят на кръстачка, покрит отгоре с ламарина?
Ограда от ламарина от плътно наредени листове, на 15-20 см. от земята, пак на тръби нехванати в земята, тип строителна ограда, минава ли за плътна и може ли да се направи преди разрешението за строеж?
Ограда от ламарина от плътно наредени листове, на 15-20 см. от земята, пак на тръби нехванати в земята, тип строителна ограда, минава ли за плътна и може ли да се направи преди разрешението за строеж?
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Като е станало дума. Трябва ли разрешение за навес на тръби, нехванати в земята, седят на кръстачка, покрит отгоре с ламарина?
Това „непреместваем обект“ ли е, строеж - по ЗУТ или преместваем, по съответната местна наредба?
А строителна ограда без строеж ...
- guest1
- Активен потребител
Не мога да кажа за забитите колове. За оградата с листовете пак не знам. Не съм толкова дълбоко компетентен. Нека по-големи специалисти да кажат.
Мога да каже само защо е необходимо разрешение за строеж.
Все пак, не за всички видове строителство се изисква разрешение за строеж, или аз бъркам ?
Мога да каже само защо е необходимо разрешение за строеж.
Все пак, не за всички видове строителство се изисква разрешение за строеж, или аз бъркам ?
- hristev
- Потребител
hristev написа:Не мога да кажа за забитите колове. За оградата с листовете пак не знам. Не съм толкова дълбоко компетентен. Нека по-големи специалисти да кажат.
За ЗАБИТИТЕ - добре, но питането е за НЕ-ЗАБИТИ!
ivanov_p написа:Като е станало дума. Трябва ли разрешение за навес на тръби, нехванати в земята, седят на кръстачка, покрит отгоре с ламарина?
hristev написа:Мога да каже само защо е необходимо разрешение за строеж.
Грешиш (не бъркаш) за друго!
Разграничавай понятията:
- 1. Строеж - Разрешение за строеж.
2. Преместваем обект - Разрешение за поставяне.
§ 5. По смисъла на този закон:
80. (нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2019 г., изм. - ДВ, бр. 17 от 2020 г.) "Преместваем обект" е обект, който няма характеристиките на строеж и може след отделянето му от повърхността и от мрежите на техническата инфраструктура да бъде преместван в пространството, без да губи своята индивидуализация и/или възможността да бъде ползван на друго място със същото или с подобно предназначение на това, за което е ползван на мястото, от което е отделен, като поставянето му и/или премахването му не изменя трайно субстанцията или начина на ползване на земята, както и на обекта, върху който се поставя или от който се отделя. Преместваемият обект може да се закрепва временно върху терена, като при необходимост се допуска отнемане на повърхностния слой, чрез сглобяем или монолитен конструктивен елемент, който е неразделна част от преместваемия обект и е предназначен да гарантира конструктивната и пространствена устойчивост на обекта и не може да служи за основа за изграждане на строеж.
Закон за устройство на територията
- guest1
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|