начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Пресмятане на срок от дни, само работни или с почивни?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пресмятане на срок от дни, само работни или с почивни?

Мнениеот lili115 » 29 Дек 2022, 00:14

Здравейте,
Как се смятат дните за подаване на декларацията за пускане на дейност на фирмата, които срок е в 7 дни от започване на дейността? Само работни или заедно с почивни?

Също така ме интересува и 7 дневния срок от Търговския закон по Чл. 139. (1) Общото събрание се свиква с писмена покана, получена от всеки съдружник най-малко 7 дни преди датата на заседанието, ако не е предвидено друго в дружествения договор. В поканата се посочва и дневният ред.

И тук как се смятат дните работни или в тях се включват и почивните?
Благодаря предварително!
lili115
Потребител

Re: Пресмятане на срок от дни, само работни или с почивни?

Мнениеот bojidarsss » 29 Дек 2022, 03:00

По Чл. 139. (1) от ТЗ, 7дневния срок е за минималното време между връчване на покана и насрочен ден за събранието, като условие редовност на събранието. Срокът се брои в календарни дни (освен ако в дружествения договор не е предвидено, че се брои по работни дни и/или срокът е повече от 7 дни), като не се брои денят на връчването на поканата.
Като цяло съдебната практика приема, че денят на събранието не може да се определи като 7 дни след връчване на поканата, а следва да е примерно 06.01.2023 г. (въпреки, веднъж ми признаха за редовно проведено събрание, свикано за дата Х дни след връчване на поканата, но препоръчвам да не се рискува с този метод за определяне на дата).

По отношение на срока за декларацията мисля, че дните са календарни, но ако изтича в неработен ден (събота/неделя или официален празник), срокът изтича на следващия работен ден.
bojidarsss
Нов потребител

Re: Пресмятане на срок от дни, само работни или с почивни?

Мнениеот lili115 » 29 Дек 2022, 18:33

bojidarsss написа:По Чл. 139. (1) от ТЗ, 7дневния срок е за минималното време между връчване на покана и насрочен ден за събранието, като условие редовност на събранието. Срокът се брои в календарни дни (освен ако в дружествения договор не е предвидено, че се брои по работни дни и/или срокът е повече от 7 дни), като не се брои денят на връчването на поканата.
Като цяло съдебната практика приема, че денят на събранието не може да се определи като 7 дни след връчване на поканата, а следва да е примерно 06.01.2023 г. (въпреки, веднъж ми признаха за редовно проведено събрание, свикано за дата Х дни след връчване на поканата, но препоръчвам да не се рискува с този метод за определяне на дата).

По отношение на срока за декларацията мисля, че дните са календарни, но ако изтича в неработен ден (събота/неделя или официален празник), срокът изтича на следващия работен ден.

ОК, благодаря за информацията!
lili115
Потребител

Назад към Търговско право