начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Задържана трудова книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задържана трудова книжка

Мнениеот deianski89 » 10 Дек 2021, 10:16

Здравейте ,
казуса ми е следния:
На 11.11 пуснах предизвестие за напускане. Работех в съответната фирма от 23.06 (съответно все още в изпитателен срок). Работодателя работи с фирма TMF , които ми прекратиха договора на 26.11.
На 02.12 подписах декларация , че са ми изплатени обезщетения за отпуск и заповедта за освобождаване.
Тогава управителя ми каза , че ще ми връчи копия от документите заедно с трудовата книжка , която не била оформена. Аз се съгласих, тъй като не знаех каква точно е процедурата. Също от незнание изпуснах 1седмичния срок за регистрация в бюрото по труда (тъй като мислех , че ми е нужна трудовата книжка и заповедта за освобождаване). До тук грешките са мои.
До този момент обаче не ми е върната трудовата книжка и след малко ровене , разбрах , че се дължи обезщетение за задържането на трудовата книжка след прекратяването на трудовия договор.
Та въпроса ми е - как мога да изискам това обезщетение , как се изчислява то и въобще заслужава ли си да се занимавам , ако се стигне до съд.
Благодаря предварително!
deianski89
Нов потребител

Re: Задържана трудова книжка

Мнениеот vaskovasko » 10 Дек 2021, 17:04

Може да изискате обезщетението с искане/покана до бившия Ви работодател да Ви бъде изплатено, а ако не Ви го плати - по съдебен път. Обезщетението е в размер на брутното трудово възнаграждение за времето на задържане на книжката.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот guest1 » 10 Дек 2021, 19:18

Здравейте [url]=https://lex.bg/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=102253deianski89[/url].
по въпроса за обезщетението са Ви отговорили.
Само няколко добавки:
deianski89 написа:Също от незнание изпуснах 1седмичния срок за регистрация в бюрото по труда ...

Срокът за регистрация в Агенцията по заетостта - Бюро по труда е 7 работни дни, а не 1 седмица. При Вас - до 7 декември.
По-късната регистрация не Ви лишава от права, просто ще загубите парите за времето на закъснението. Ако закъснението е по уважителни причини - не губите нищо!

Ако решите да започнете нова работа - преди да Ви върнат трудовата книжка - просто си купувате нова, от книжарницата.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот deianski89 » 12 Дек 2021, 15:32

Много благодаря за информацията!
deianski89
Нов потребител

Назад към Трудово право