начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Има ли право директор на училище да връчи предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли право директор на училище да връчи предизвестие

Мнениеот ilian_todorov » 19 Фев 2020, 21:02

Има ли право директор на училище да връчи предизвестие за прекратяване на трудов договор на пенсионер поради навършване на пенсионна възраст в учебно време? Може ли учителят да поиска от съда да бъде възстановен на работа?
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Има ли право директор на училище да връчи предизвестие

Мнениеот katerinakuch » 22 Фев 2020, 01:56

Зависи дали е страна по трудовия договор.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот bvoykov » 22 Фев 2020, 12:33

Има ли право? Аз пък бих попитал защо пък да няма? Кой друг би имал, ако точно той пък няма?
Както и да е, в Кодекса на труда (КТ) не е предвидено кой трябва да връчи, което означава, че писменото изявление за прекратяването на трудовото правоотношение просто трябва да бъде сведено до знанието на работника или служителя, което обикновено става с полагане на подпис върху екземпляр от заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. В този смисъл за мен няма правно значение кой реално е връчил заповедта, било той и директорът, включително и ако същият е бил страна по договора, още повече че на мен не ми е ясно как той може да е страна, когато юридически работодателят всъщност е училището, а директорът просто го представлява (от минималната фактология поне аз стигам до извода, че казусът с уволнението касае учител, който е навършил пенсионна възраст).
По втория въпрос - да, може, чл. 344 КТ дава широка палитра от процесуални възможности за защита, като възстановяването на работа е една от тях. Така че може да бъде поискано, но дали ще бъде уважено не мога да кажа. Не забравяйте, че срокът за предявяване на такива искове е 2-месечен, течащ от момента на прекратяването (чл. 358, ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 1 КТ).
bvoykov
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 03 Мар 2020, 00:41

bvoykov написа:Има ли право? Аз пък бих попитал защо пък да няма? Кой друг би имал, ако точно той пък няма?
Както и да е, в Кодекса на труда (КТ) не е предвидено кой трябва да връчи, което означава, че писменото изявление за прекратяването на трудовото правоотношение просто трябва да бъде сведено до знанието на работника или служителя, което обикновено става с полагане на подпис върху екземпляр от заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. В този смисъл за мен няма правно значение кой реално е връчил заповедта, било той и директорът, включително и ако същият е бил страна по договора, още повече че на мен не ми е ясно как той може да е страна, когато юридически работодателят всъщност е училището, а директорът просто го представлява (от минималната фактология поне аз стигам до извода, че казусът с уволнението касае учител, който е навършил пенсионна възраст).
По втория въпрос - да, може, чл. 344 КТ дава широка палитра от процесуални възможности за защита, като възстановяването на работа е една от тях. Така че може да бъде поискано, но дали ще бъде уважено не мога да кажа. Не забравяйте, че срокът за предявяване на такива искове е 2-месечен, течащ от момента на прекратяването (чл. 358, ал. 1, т. 2 и ал. 2, т. 1 КТ).

Разбрахте ме прекалено буквално.
Имах предвид, навършването на пенсионна възраст, основание ли е за прекратяване на трудовия договор?
То е ясно, че директорът има право да връчи предизвестието и учителят има право да поиска от съда да бъде върнат на работа. Въпросът ми е, ставаш примерно на 63 години и ти казват, вече си за пенсия, след един месец да те няма, това законосъобразно ли е?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bvoykov » 03 Мар 2020, 01:12

Да, законосъобразно е. Чл. 328, ал. 1, т. 10, пр. 1 КТ дава право на директора да връчи такава заповед на учителя, придобил право на пенсия.
bvoykov
Потребител

Мнениеот merlinski » 13 Ное 2021, 10:35

А срокът на предизвестието може ли да е 1 м? Според КТД трябва да е 2м.
merlinski
Младши потребител

Назад към Трудово право