начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ограничения при реабилитация след условна присъда.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ограничения при реабилитация след условна присъда.

Мнениеот gkostadinov » 27 Ное 2019, 12:50

Здравейте. Надявам се тук да е правилното място за темата (колебаех се за Наказателно право). Моят казус е следният. Малко след като бях навършил 18 години направих огромна глупост, качих се в кола пил и може би за добро бях хванат. Последва условна присъда 3 месеца лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. След изтърпяването на изпитателния срок свиделството за съдимост се "обнови" и там пише неосъждан, за повечето места мисля, че важи то. Дотук добре. Искам да ви попитам какви са ограниченията, които поставя тази присъда, дори след реабилитацията. Става въпрос за всякакви професии, постове и възможности. Относително млад съм и предполагам, че някои врати са вече завинаги затворени за мен, но е по-добре да знам кои.
Благодаря за мненията!
gkostadinov
Нов потребител

Re: Ограничения при реабилитация след условна присъда.

Мнениеот nikodim77 » 27 Ное 2019, 23:03

Здравейте
За съжаление, понякога младежките издънки дават своето отражение за цял живот. Във вашия случай присъдата независимо от последвалата реабилитация ще даде такова отражение в случай, че се ориентирате към някои определени професии. Някои от затворените врати за Вас от към професионално поприще са затворени по силата на нормативни актове (ЗМВР, ЗСВ, ЗОВС и др.), които ограничават упражняване на определени професии дори и след реабилитиране. Не бихте могъл да работите в МВР, както и в прокуратурата, следствието и т. н., дори и като съдебен заседател, както и във въоръжените сили на страната ни (военен). Има и още законови ограничения за други държавни институции, където не бихте могъл да работите независимо от факта, че сте реабилитиран. Други ограничения, които могат да препятстват бъдещите Ви професионални успехи са тези – поставени от работодателите. Естествено в частния сектор за работодателите е достатъчно представяне на чисто съдебно удостоверение, но това обуславя пазене в тайна на миналото Ви…,а това аз намирам за потискащо… Но (да разведря малко нещата) за дИпутатин или друг „народен” избраник, няма да е пречка миналото Ви стига някой „журналист” да не рече да се рови в същото… :wink:
Успех. :)
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот gkostadinov » 28 Ное 2019, 20:00

И за кмет на Несебър може би няма да е проблем. :D
Понеже изчетох доста по темата и ако съм разбрал правилно членовете от Наказателния кодекс има два вида реабилитация. При настъпване на пълната (да ......... на дърво) отново ли остават тези пречки?
gkostadinov
Нов потребител

Мнениеот gkostadinov » 04 Дек 2019, 17:37

Възникна въпрос относно наредба No 63 за изпълнение на указ No 1074, с оглед на това, че не успях да намеря текста на указа. Според наредбата съществува ограничение за заемането на отчетнически и материалноотговорни длъжности. Бихте ли разяснили текста?
gkostadinov
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 05 Дек 2019, 01:37

Здравейте отново,
На този въпрос: „При настъпване на пълната… …отново ли остават тези пречки?"
При пълна реабилитация не би следвало да остават тези пречки съгласно нормата на чл.88а, ал. 1 от НК, но някои институции и най-вече тези от въоръжените ни сили – МВР, МО, МП… не гледат с добро око на кандидати за заемане на позиции при тях и винаги намират начин да отхвърлят такива кандидати. При МВР голямата „тесла” е в ИП и разните комисии по назначаване и прочие (изброените бяха по мое време от преди 15-20 години) :roll:
По вторият Ви въпрос:
Текста на указа е намираем, особено с помощта на GOOGLE. Ще пейстна тази част от указа, която считам, че би представлявала особен интерес за Вас:
Чл. 1.
(1) Не може да бъде назначаван и да заема отчетническа и материално-отговорна длъжност, както и длъжност, свързана с упражняване на контрол върху работата на лица, заемащи такива длъжности, който е осъждан на лишаване от свобода за някое от следните престъпления по Наказателния кодекс:
1. против Народна република България по чл.106 и 107;
2. против социалистическата собственост по чл.194 - 206, 208, ал. 2, 209 - 215, 216, ал. 1, 2 и 3, 217 и 218;
3. против социалистическото стопанство по чл.219, ал. 3, 220, 222, 224, 225, ал. 1 - 5, 226, 229, 231 - 234, 242 - 244 и 246;
4. против личната собственост по чл.251 - 253, 255 - 259 и 261 - 266;
5. против дейността на държавни органи и обществени организации по чл.276, ал. 1 и 3, 282 - 285, 301 - 305 и 307;
6. документни престъпления по чл.308 - 311 и 313 - 319;
7. общоопасни престъпления по чл.330 и 340.
(2) Забраната по предходната алинея се прилага и по отношение на лицата, които са осъдени по отменени наказателни закони за престъпления от категориите по точки 1 - 7.
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1988 г.) Кои длъжности са отчетнически или материално отговорни и кои са свързани с упражняване на контрол върху лицата, заемащи такива длъжности, се определя с наредба от министъра на икономиката и планирането и министъра на правосъдието.
Чл. 3. Забраната по чл. 1 се прилага и по отношение на реабилитираните лица, ако от реабилитирането не са изтекли:
1. една година - при условно осъждане;
2. три години - при осъждане на лишаване от свобода за срок до една година;
3. пет години - при осъждане на лишаване от свобода за срок повече от една година.

Вярвам, че горното дава някаква що-годе яснота по темите, които Ви вълнуват. :?: :)
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот gkostadinov » 05 Дек 2019, 14:33

Благодаря! Изключително изчерпателен отговор. Изяснихте ми указа. Направи ми впечатление, че в него са включени престъпления против социалистическата собственост и стопанство. :D Но това е друга тема.
В крайна сметка за МВР, МО и МП чл.88 е по-скоро пожелателен въпреки "независимо от предвиденото в друг закон или указ".
gkostadinov
Нов потребител

Назад към Трудово право