Здравейте,
Приготвям се да пускам жалба до прокуратурата на България и искам да запозная съфорумниците с нея и това, което е изложено в нея за да ми кажете какво мога да очаквам от жалбата си.
.Жалба относно съставени документи с невярно съдържание - фалшифициране на моя подпис в следните документи: трудов договор, ведомост за заплащане и заповед за освобождаване.
След уговорена среща с г-н Име Фамилия, управител, отивам на интервю на 17.02.2017г. на което ми казват да изпратя CV на посочен от тях email. След като им изпращам такова получавам отговор от същият г-н да се ява на работа на 20.02.2017г. в офиса към 9:00 часа. Явявам се както ми казаха и започвам да работя. Когато попитах за трудов договор ми отговори, че първата седмица ще работя без такъв за да проверят моите знания и след това ще подпишем такъв. Няколко пъти настоявах да подпишем трудов договор, но такъв така и не подписах. Работих до 24.03.2017г. включително без договор. На 27ми не се чувствах добре и изпратих SMS като известие за състоянието ми на Име Фамилия - син на управителя. На 28ми отивам на работа и управителя ми дава празен лист на който да напиша обяснение защо не съм се явил на работа предния ден. Написах на листа, че не съм се чувствам добре и поради тази причина нямаше да бъда продуктивен и затова не съм се явил на работа. След като написвам обяснението управителя ми каза да отида с него. Излезнахме навън, в двора на сградата и ме изпрати до входната врата обръщайки се към мен с думите "повече не искам да те виждам тук". След като се качих в автобуса за вкъщи му изпратих SMS в който му посочих банкова сметка по която да ми преведе уговорената между нас заплата от 800лв на месец като поясних, че до края на седмицата ще го изчакам. Минават 2 седмици и нямам превод. По случайност проверявам чрез издаден от НОИ личен ПИК код, че съм бил осигурен от бившия ми работодател и разбирам, че реално съм имал неподписан от мен трудов договор. Отивам в "Главна инспекция по труда" и пускам жалба с вх.№01010101 от дата 07.04.2017г. На 22.05.2017г. получавам отговор от "Главна инспекция по труда" с изх.№01010101, че фирмата е предоставила документи удостоверяващи следното:
"
От изисканите и предоставени документи се констатира следното:
По време на проверката бе предоставен трудов договор №30/21.02.2017г. сключен между Вас и "Името на Фирмата" ООД, със срок за изпитване шест месеца, уговорен в полза на работодателя, за длъжност "Монтьор електронни сигнални апаратури".
Същият е подписан от двете страни и в него е отбелязано, че "Подписан от двете страни, екземпляр от настоящия трудов договор е връчен на работника на 21.02.2017г.".
В т.1 буква "е", от горецитирания трудов договор с Вас е уговорено основно трудово възнаграждение в размер на 480.00лв, "платими ежемесечно, еднократно до 10-то число на следващия месец."
В трудов договор №30/21.02.2017г. сключен между Вас и "Името на Фирмата" ООД има положени 3 подписа за работник.
Със Заповед №27/23.03.2017г. работодателят "Името на Фирмата" ООД е прекратил трудовото Ви правоотношение, на основание чл.71, ал.1 от Кодекса на труда, считано от 24.03.2017г.
Съгласно чл.71 от КТ до изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
Върху горецитиранта Заповед е отразено, че същата Ви е връчена срещу подпис на 23.03.2017г.
В представените платежни ведомости на "Името на Фирмата" ООД за месеците февруари и март 2017г. е удостоверено с подписи, че Ви е изплатено в пълен размер уговореното трудово възнаграждение, след приспадане на законоустановените удръжки-данък и осигурителни вноски за сметка на работника, за м.02.2017-в размер чисто 112.31лв ( за 6 отработени дни) и за м.03.2017г - в размер на 272.36лв. (за 16 отработени дни).
"
Горното е откъс от писмото, което получих от „Главна инспекция по труда“.
Истината е, че аз съм разписал единствено лисна на който извадиха „копие от лична карта“ и написах „Вярно с оригинала“ + моя подпис. Други документи фирмата не ми е предоставяла да подпиша нито при назначаването ми нито на по-късен етап.
Затова се обръщам към прокуратурата на България подавайки жалба за документи с невярно съдържание
Нарочно съм премахнал имената - на управителя, сина му и на фирмата им. Също така вх/изх № на Инспекцията по труда.