начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Напускане без предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане без предизвестие

Мнениеот elitsakoleva » 16 Сеп 2016, 11:39

Здравейте!
Попрочетох Кодекса на труда, но все пак искам да получа съвет от някой с повече опит от мен. Искам да напусна работата, на която съм в момента без предизвестие. Видях, че работодателя ми е пуснал обява да търси нов служител на мое място. Очаквам той да ми каже да си ходя. Имам едни 2 седмици неплатени, тъй като нели се плаща със закъснение. Та ако той ми каже, че ме освобождава имам ли право да му напомня за парите от тези 2 седмици. И същото ако прекратим договора по взаимно съгласие . То е ясно, че ако аз си тръгна те си остават и покриват обещетението което дължа. А да, договора е на изпитателен срок, пише че предизвестието от 30 дни важи и за двете страни. Моля за сувет и благодаря прдватирелно! :)
elitsakoleva
Нов потребител

Re: Напускане без предизвестие

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Сеп 2016, 12:02

Напускате си както искате - дължат ви парите за всеки ден време по време на работата.
Тоест - напускайте - но си вземете документите - после е трудно събирането, както и да е.
За времето, което сте изработили - трябва да си вземете парите.
Не мисля да измислят някакви глоби нещо или удръжки.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот elitsakoleva » 16 Сеп 2016, 12:24

Супер. Защото аз четох, че ако е без предизвестието им дължа обещетение в размер на една брутна заплата...
elitsakoleva
Нов потребител

Мнениеот chima » 16 Сеп 2016, 16:45

Ако договорът Ви е на изпитателен срок в полза на двете страни , можете да напуснете по всяко време. Ако договорът Ви е със срок на изпитване в полза на работодателя, може да напуснете по взаимно съгласие или с предизвестие. Ако не Ви приемат предложението за прекратяване по взаимно съгласие, трябва да пуснете 30 - дневно предизвестие и ако не го отработите, ще дължите обезщетение за неспазеното предизвестие. Иначе за времето, през което сте работили Ви дължат заплащане.
chima
Потребител

Мнениеот elitsakoleva » 16 Сеп 2016, 17:18

Тоест ако се съгласим взаимно на прекратяване на договора, споменатите от мен 2 седмици трябва да ми се изплатят. Съжалявам за повтаряните въпроси, но предпочитам да съм подготвена когато стане дума за това. Благодаря Ви.
elitsakoleva
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Сеп 2016, 19:54

Мен ми беше практически насочено това което казах - не могат да задържат плащане към вас, без да платят реално.
Тоест - плащат и после се обясняват. Един вид - не могат да прихванат ето така.
Не съветвам да се прави точно това - защото има утежнения - но ако може да избягате своевременно - бягайте.
Ако сте подготвен кадър - ще намерите работа. Трудовите неща са афиф - просто печелят се - но е едно продължително.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Трудово право