начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

обезщетение по чл.222, ал.1

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение по чл.222, ал.1

Мнениеот ivetooo89 » 13 Сеп 2016, 15:26

Здравейте,
имам следния въпрос:
на 3.08.2016г ми дадоха едномесечно предизвестие за прекратяване на ТД поради намаляне обема на работа и съкращаване на щата в предприятието. На 02.09.2016 ми беше последния работен ден и ни бе казано на късметлиите, че ще получим обезщетение по чл.222, ал.1 едно БТВ, ако в рамките на 1 месец не започнем трудово правоотношение с друга фирма. Има вероятност от 20.09. да започна работа на 8ч ТД с БТВ по-малко от досегашното.
-Редно ли е да получа обезшетението от стария работодател?
-ако да в какъв размер ще бъде - за целия месец разликата между брутните възнаграждения или до 19.09 ще е пропорционално на старото БТВ и от 20.09 до 02.10 с разликата между тях?
Трябва да напиша декларация, че не съм или съм започнала работа на друго място. Има ли някаква определена бланка/образец?
Благодаря предварително за отговора
ivetooo89
Нов потребител

Re: обезщетение по чл.222, ал.1

Мнениеот Pause » 15 Сеп 2016, 09:42

Обезщетение се дължи когато, р/с в рамките на един месец или по дълъг срок уговорен в ТД,КТ, или МС по дълъг срок не е започнал работа, или е започнал с по ниско възнаграждение същия има право на разликата. След като изтече законоустановения срок отивате с трудовата книжка при работодателя ви констатира ,че не сте започнал работа респективно започнал с по ниско възнаграждение и ви изплаща разликата. За декларация закона не споменава нищо, но може и да се приложи. Изяснете също и основаните на прекратяване на ТД, не може на две основания както сте го изложили съкращаване на щата и намаляване обема на работа двете основания са самостоятелни и независими прилагат се алтернативно не кумулативно.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Трудово право