начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Въпроси за сумарно работно време

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпроси за сумарно работно време

Мнениеот butch_bs » 30 Юни 2016, 18:42

Здравейте! До края на април бях на редовна смяна. Налагаше се да се остава за извършването на извънреден труд. На работодателя му се сториха много парите които дава и ме прехвърли на сумарно работно време (период 6 месеца). В момента продължавам да работя от понеделник до петък по 8 часа, но когато се наложи трябва да се остава извънредно. Случва се да се остава до късно вечерта или да се идва извънредно събота или неделя. Въпросът ми е - в този случай между дневните и междуседмичната почивка не важат ли? В случай, че се наложи да остана след работа и при приключването на смяната остават по-малко от 12 часа до следваща смяна трябва ли да ми се заплати извънреден труд? При положение, че съм свършил 8 часовата си смяна, прибрал съм се и ме извикат след един час да отида за 3-4 часа допълнителна работа не трябва ли да се заплаща извънреден труд? А събота или неделя?
butch_bs
Нов потребител

Re: Въпроси за сумарно работно време

Мнениеот jhoro » 01 Юли 2016, 00:35

Обяснете на вашия работодател, че сумарното време е едно - 8 часа на ден по броя на дните за 6 месеца. Но почивките са си почивки - междудневни и седмичната. И че за събота и неделя пак се иска заповед - от предния ден най-късно. С уведомяване на Инспекция по труда.
Ако работите в събота - ще почивате в понеделник.
Или направо им се обадете (на Инспекцията) - те ще му обяснят по-разбираемо.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот morka » 02 Юли 2016, 23:45

jhoro написа:Обяснете на вашия работодател, че сумарното време е едно - 8 часа на ден по броя на дните за 6 месеца. Но почивките са си почивки - междудневни и седмичната. И че за събота и неделя пак се иска заповед - от предния ден най-късно. С уведомяване на Инспекция по труда.
Ако работите в събота - ще почивате в понеделник.
Или направо им се обадете (на Инспекцията) - те ще му обяснят по-разбираемо.

Не е вярно това.
От обясненията на питащия изобщо не оставам с впечатлението да е на СИРВ, а и работодателите обикновено не са чак толкова неграмотни, колкото ги представят работниците.
morka
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 03 Юли 2016, 16:32

morka написа:Не е вярно това.
От обясненията на питащия изобщо не оставам с впечатлението да е на СИРВ, а и работодателите обикновено не са чак толкова неграмотни, колкото ги представят работниците.

Кое точно не е вярно ? Щото - най-лесно е да кажеш, ама трябва и да го докажеш.
Колкото до някой работодатели - бедна ти е фантазията, колко неграмотни могат да бъдат. Особено, когато решат, че българското законодателство не се отнася до тях.
Точно за сумарно работно време (на 3 месечна база) един искаше да санкционира работник, щото за един месец нямал пълни часове. Не че на работника трябва да му пука - ако работодателя не му осигури заетост.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот butch_bs » 03 Юли 2016, 17:19

добре. да попитам също така. в края на предходния месец ни се пуска график. някъде четох, че когато искат да остана не може от днес за днес, а с предизвестие минимун 3 дни? вярно ли е това?
butch_bs
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 04 Юли 2016, 17:56

butch_bs написа:добре. да попитам също така. в края на предходния месец ни се пуска график. някъде четох, че когато искат да остана не може от днес за днес, а с предизвестие минимум 3 дни? вярно ли е това?

Хайде първо да прочетем за сумираното работно време.
Чл. 142. (1) Работното време се изчислява в работни дни - подневно.
(2) Работодателят може да установи сумирано изчисляване на работното време - седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 6 месеца.
(3) Не се допуска сумирано изчисляване на работното време за работниците и служителите с ненормиран работен ден.
(4) Максималната продължителност на работна смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, като продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време.

Питаш да останеш - къде да останеш? Ако става дума за извънреден труд
Чл. 15. (1) За полагането на извънреден труд, дежурство и за времето на разположение на предприятието се издава заповед от работодателя. Тя се съобщава на работниците и служителите най-малко 24 часа предварително.
(2) В случаите по чл. 153, ал. 4 КТ в заповедта за извънреден труд за всеки работник или служител задължително се посочва денят, в който през следващата работна седмица ще се ползва непрекъсната почивка в размер не по-малък от 24 часа.
Чл. 17. (1) Отказът на работника и служителя по чл. 148 КТ да полага извънреден труд се прави в писмена форма, мотивирано и се регистрира от предприятието по установения ред не по-късно от началото на неговото полагане.
(2) Работникът и служителят, направил отказ по реда на предходната алинея, не може да бъде дисциплинарно наказан, докато не се докаже или по реда на глава 18 КТ не се установи, че неговият отказ е незаконен.
Чл. 18. (1) В специалната книга за отчитане на извънредния труд се посочват: трите имена на работника и служителя, номерът на заповедта за полагане на извънреден труд, денят и часът на започване и завършване на работата и размерът на трудовото възнаграждение, изплатено на работника и служителя за положения от него извънреден труд, както и денят, определен за почивка по реда на чл. 15, ал. 2.
(2) Положените часове извънреден труд се отразяват във ведомостите за заплатите за съответния месец.

Тоест - ако работното време започва в 8 сутринта - до 8:00 на предната сутрин заповедта трябва да е връчена и подписана от работника. Последния може да откаже до момента на започването.
И също така
Чл. 5. (3) Работното време с променливи граници при подневно изчисляване има нормална продължителност. При работно време с променливи граници може да се установява и сумирано изчисляване на работното време при условията и по реда на чл. 142, ал. 2 КТ.
(4) С променливите граници на работното време не може да се нарушават минималният размер на обедната, междудневната и седмичната почивка.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот butch_bs » 04 Юли 2016, 18:30

"Хайде първо да прочетем за сумираното работно време."

Ами и аз мисля, че за сумираното работно време говоря. При мене преминаването стана, като ми се подаде график за следващ месец, в който пише че съм на сумирано работно време. Поради нужда да се свърши работа в даден ден, до края на същия ден се пуска заповед да се остане, като за предходния месец не ми се заплати нищо. При въпрос защо - Защото съм бил на сумирано работно време и съм щял да получа компенсация. Според мен съм на редовно работно време (тъй като работя от понеделник до петък по 8часа на ден и почивам събота и неделя). Следователно за мене би трябвало да важи чл. 8 от Наредба за Работното време, почивките и отпуските ((1)Удължане на работното време по чл. 136а КТ се извършва с писмена заповед на работодателя за всеки отделен случай, издадена не по-късно от 3 работни дни преди датата на удължаването...). Ако греша моля обясни къде

"Питаш да останеш - къде да останеш? Ако става дума за извънреден труд"

Идеята ми е, че работодателят не желае да заплати извънреден труд, следователно иска да промени смените за този определен ден. НЕ желае да заплаща извънреден труд.
butch_bs
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 04 Юли 2016, 19:01

Основната разлика между сумираното изчисляване на работното време и "нормалното" е, че се променя периода, за който се изчислява. Ако при нормално - трябва да работиш 5 дни в седмицата по 8 часа и за седмицата да имаш 40 часа, при сумираното може единия ден да си 6 часа, на другия - 8 или 10. Според графика. Но не трябва
- да работиш повече от 12 часа на ден;
- да работиш повече от 56 на седмица;
- да се нарушава минималният размер на обедната, междудневната и седмичната почивка.
- да работиш повече часове за целия отчетен период, отколкото би работил през същия при нормално отчитане.
За удължаване на работното време се говори само при нормално отчитане.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот butch_bs » 04 Юли 2016, 19:35

добре де, ама те ми дават график със работно време от 8,30 часа на ден (с 30 мин обедна почивка) и един ден от седмицата (те не знаят кой ще е и затова не е предвиден в графика) ми казват (пускат заповед) - ще останеш до приключване на работата, а ние в тези 6 месеца ще те компенсираме с цял ден когато събереш часовете.
butch_bs
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 04 Юли 2016, 22:16

butch_bs написа:добре де, ама те ми дават график със работно време от 8,30 часа на ден (с 30 мин обедна почивка) и един ден от седмицата (те не знаят кой ще е и затова не е предвиден в графика) ми казват (пускат заповед) - ще останеш до приключване на работата, а ние в тези 6 месеца ще те компенсираме с цял ден когато събереш часовете.

Ха-ха-ха. Те на това "график" ли му казват?
Графика трябва да съдържа - дата, начален час, краен час - за всеки от работещите. Понеже най-често се прави при непрекъснат работен процес.
Значи пак да уточним:
- има нормирано и ненормирано работно време.
- има нормално и сумирано отчитане на работното време.
Това са съвсем отделни неща.
При ненормирано работно време не се допуска сумирано изчисляване.
Когато си с сумирано изчисляване на нормално раб. време - пуска се заповед за работа извън графика. В заповедта се посочва кога ще е почивката.

Какъв е тоя 1 ден, дето не се знае кога ще е?
Чл. 153. (1) При петдневна работна седмица работникът или служителят има право на седмична почивка в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя. В тези случаи на работника или служителя се осигурява най-малко 48 часа непрекъсната седмична почивка.
(2) При сумирано изчисляване на работното време непрекъснатата седмична почивка е не по-малко от 36 часа.
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право