Здравейте,
имам следния казус за решаване.....притежавам апартамент, който е придобит от мен преди да сключа брак с жена ми. Апартамента е придобит от мен чрез кредит, които в последствие с общи усилия /мои и на съпругата ми/ погасихме. В нотариалния акт като собственик фигурирам аз, но смятам че е редно при положение,че и съпругата ми е дала принос в погасяването на кредита да стане съсобственик. Та въпроса ми е какви са начините това да стане и какви средстава би ми коствала една такава процедура.
Поздрави
- Дата и час: 24 Ное 2024, 08:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прехвърляне на половин апартамент на съпругата
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: прехвърляне на половин апартамент на съпругата
Това, което сте решили е добре от всякаква гледна точка.
Само като разсъждение (пожелавам ви, никога да не се налага да ги правите "в реална обстановка").
Вие казвате, че сте придобили имота преди брака. На практика вие само сте сключили договора за кредит - предполагам същия е бил обезпечен с ипотека.
Сам казвате, че изплащането е станало по време на брака.
Най-добре отидете при конкретен нотариус - там ще ви обяснят стъпките и размера на таксите.
Само като разсъждение (пожелавам ви, никога да не се налага да ги правите "в реална обстановка").
Вие казвате, че сте придобили имота преди брака. На практика вие само сте сключили договора за кредит - предполагам същия е бил обезпечен с ипотека.
Сам казвате, че изплащането е станало по време на брака.
Чл. 21. (1) Вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити.
(2) Съвместният принос може да се изрази във влагане на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.
Най-добре отидете при конкретен нотариус - там ще ви обяснят стъпките и размера на таксите.
- jhoro
- Активен потребител
Можете да прехвърлите част от имота на съпругата си чрез дарение - тогава не дължите местен данък.
Иначе, догадката на Jhoro, не е правилна - с факта на изплащането на кредита съпругата Ви НЕ Е придобила част от имота и той ще си остане изцяло Ваш, ако не направите стъпката, която обмисляте. Има устойчива съдебна практика по този въпрос.
Обмислете внимателно вида на сделката, най-добре след консултация със специалист.
Успех!
Иначе, догадката на Jhoro, не е правилна - с факта на изплащането на кредита съпругата Ви НЕ Е придобила част от имота и той ще си остане изцяло Ваш, ако не направите стъпката, която обмисляте. Има устойчива съдебна практика по този въпрос.
Обмислете внимателно вида на сделката, най-добре след консултация със специалист.
Успех!
- Kogato
- Младши потребител
Kogato написа:Можете да прехвърлите част от имота на съпругата си чрез дарение - тогава не дължите местен данък.
Успех!
Абе може и да не е правилна, може само така да ти се струва - но пък има доста потенциал за евентуални доказвания.
Дарение много по-лесно се оборва - ако се стигне до там. По-скоро покупко-продажба.
- jhoro
- Активен потребител
Kogato написа:Можете да прехвърлите част от имота на съпругата си чрез дарение - тогава не дължите местен данък.
Обмислете внимателно вида на сделката, най-добре след консултация със специалист.Успех!
+1!
Съпругата има право на облигационен иск за частта, с която е участвала в погасяване на задължението ви по кредита, който презумирам, че няма да заведе, така че отивате на вариант разпореждане с ид. част от имота в полза на съпругата си. Преценката за вида на разпоредителната сделка ще направите вие, след съответна консултация с колега адвокат или нотариус.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
До тук добре, но така и никой не каза какви са възможните варианти да се прехвърлят 50% от апартамента на съпругата ми. Някъде бях чел, че след като имаме брак и тя се води, че живее там след някакво време автоматично става съсобственик, но дали е така незнам. Но по-скоро ми трябва някой, който да изреди вариантите, а аз от своя страна да преценя кой да избера.
- vile1
- Нов потребител
Не може да се забрани съпрузите да си правят дарствени актове.
Има го и в монографията на Васил Гоцев - Имуществени отношения между съпрузите. Там се обсъжда и тото-фиша, това го казвам само като ракурс, като едно така вметване, тото-фиша си е на съпруга - който го е пуснал.
Може да се направи приживно дарение, тоест да се дари имот на съпруга - без да става нова съсобственост.
Не можах да намеря Гоцев, там е е изчерпан въпроса, просто - трябва да е така. Смътно си спомням, че може.
Има го и в монографията на Васил Гоцев - Имуществени отношения между съпрузите. Там се обсъжда и тото-фиша, това го казвам само като ракурс, като едно така вметване, тото-фиша си е на съпруга - който го е пуснал.
Може да се направи приживно дарение, тоест да се дари имот на съпруга - без да става нова съсобственост.
Не можах да намеря Гоцев, там е е изчерпан въпроса, просто - трябва да е така. Смътно си спомням, че може.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:Не може да се забрани съпрузите да си правят дарствени актове.
Страхотно ми помогна
- vile1
- Нов потребител
Здравейте, и моят казус е подобен с разликата, че аз съпругът искам да погася остатъка от ипотеката и да стана съсобственик на имота(апартамент), който е придобит преди брака и се води на името на съпругата.
С оглед на коментарите, кой е най-удачиния вариант, който би запазил правата ми над половината имот при евентуален развод:
- Дарение
- Покупко продажба
- Брачен договор
С оглед на коментарите, кой е най-удачиния вариант, който би запазил правата ми над половината имот при евентуален развод:
- Дарение
- Покупко продажба
- Брачен договор
- alexdichev
- Нов потребител
Според мен и при двамата питащи следва сделката да е покупко-продажба. Първо, защото вие нищо не им подарявате - те са плащали заедно с вас и второ, защото тази сделка се разваля по-трудно. Минусът е, че се плаща данък за придобиване на имот, който при дарението го няма. Това от гледна точка на реалната фактическа обстановка. Иначе може и дарение, което Ви дава възможност да искате издръжка от надарения съпруг в случай, че се нуждаете от такава и да отмените дарението ако той/тя не ви я даде (а има възможност да я плаща). По-достойния избор за мен е продажбата, въпреки по-високите разходи.
- m_polly
- Потребител
- omar2002
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|