начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Относно винетен стикер 2016

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно винетен стикер 2016

Мнениеот hobit » 01 Фев 2016, 14:41

Интересува ме мнение по следния казус - не си купувам винетен стикер за 2016г по ред причини които няма да излагам тук, спира ме катаджия, да речем през м.06.2016г и въпреки че той никога не си е купувал винетка за личния автомобил/както повечето ченгета и мнимите инвалиди с безплатни стикери/, успява да разпознае, че аз съм в нарушение на ЗДвП. Съставя ми АУАН, като в законоустановения срок подавам допълнителни обяснения и възражения, и в същото време вече съм си закупил годишна винетка. Последната има валидност от 01.02.2016 до 31.01.2017. Мога ли да претендирам пред административнонаказващия орган, че вече съм се превъзпитал/купил съм си винетка/, административното наказание дори и неналожено е постигнало търсения ефект, бюджета не е ощетен и на основание чл.28 б. от ЗАНН да ми бъде наложено устно или писмено предупреждение?
hobit
Младши потребител

Re: Относно винетен стикер 2016

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Фев 2016, 18:45

Ти може и да си се превъзпитал, но ще отнесеш глоба в размер на 300лв. :wink: Няма чл. 28, няма беден съм- към момента на установяване на нарушението си извършил такова ( виж си чл. от ЗДвП) - нЕмаш лепенка за 2016г. на предния джам, за което е предвидено наказание.

От друга страна до юни 2016г. надявам се АССГ и ВАС да са взели окончателни Р по съществото на спора ( чак не ми се вярва, защото има по още едно дело и за двете, та всичко е един кьор фишек, ама айде) и току виж аз съм прецаканата, защото вече броих на бюджета 97пари.
Разбираш ли?- нито ВАС, нито АССГ определиха, че имат основание за спиране изпълнението на тарифата, което .... както и да го зяпам дори да е положително решението и да се окаже, че не следва да плащаме тази сума като краен резултат е повече от закъсняло правосъдие, защото всички ще сме си купили електриково зелената винетка.
Цялата съдебна сага е една безсмислица, но следя развитието на делото, защото магистрат от АССГ се мотивира, че отпосле можела съм да си искам надплатеното... да, бе, да и един мармот завива шоколада...
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 01 Фев 2016, 18:50

bird_of_paradise написа:Ти може и да си се превъзпитал, но ще отнесеш глоба в размер на 300лв. :wink: Няма чл. 28, няма беден съм- към момента на установяване на нарушението си извършил такова ( виж си чл. от ЗДвП) - нЕмаш лепенка за 2016г. на предния джам, за което е предвидено наказание.

От друга страна до юни 2016г. надявам се АССГ и ВАС да са взели окончателни Р по съществото на спора ( чак не ми се вярва, защото има по още едно дело и за двете, та всичко е един кьор фишек, ама айде) и току виж аз съм прецаканата, защото вече броих на бюджета 97пари.
Разбираш ли?- нито ВАС, нито АССГ определиха, че имат основание за спиране изпълнението на тарифата, което .... както и да го зяпам дори да е положително решението и да се окаже, че не следва да плащаме тази сума като краен резултат е повече от закъсняло правосъдие, защото всички ще сме си купили електриково зелената винетка.
Цялата съдебна сага е една безсмислица, но следя развитието на делото, защото магистрат от АССГ се мотивира, че отпосле можела съм да си искам надплатеното... да, бе, да и един мармот завива шоколада...

Съдебното заседание във ВАС е насрочено за 02.02 (т.е. утре) - една култова дата. С оглед символичността на датата вече ми е ясно какво ще е решението :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 02 Фев 2016, 13:30

Приемаме, че съда отмени новите цени на винетните стикери. Каква ще е процедурата? Ще се връща разликата в цените?
Ако е така - примерно аз имам инвалиден винетен стикер. Отивам в АПИ и ми броят 25 кинта? Или ще искат да си пазя и касовия бон, с който съм си я закупил? Ми ще взема бележката от съседа...

Нещата ще станат много оплескани... що им трябваше да вдигат цената, не знам... :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 02 Фев 2016, 13:59

TheOldMan написа:Приемаме, че съда отмени новите цени на винетните стикери.

Блажени са вярващите, защото тяхно е царството небесно :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот hobit » 02 Фев 2016, 17:25

TheOldMan написа:Приемаме, че съда отмени новите цени на винетните стикери. Каква ще е процедурата? Ще се връща разликата в цените?
Ако е така - примерно аз имам инвалиден винетен стикер. Отивам в АПИ и ми броят 25 кинта?

Инвалидните стикери не са ли безплатни? Ако е така за какво връщане на пари говорим, на какво основание?
Решението на независимия бг съд е кристално ясно, още преди да бъде оповестено. Част от приходите от новите винетки няма да отидат за асфалт, а за вечно ниските заплати на съдиите.
hobit
Младши потребител

Мнениеот hobit » 02 Фев 2016, 17:34

Очаквано решение, понеже Свинетка е в щатите на угояване:

НОВИНИ ВАС
Относно изменението в размера на годишната винетна такса за пътни превозни средства с българска регистрация от категория 3.
Днес състав на Върховен административен съд, Първо отделение, даде ход на дело №14071/2015. Делото е образувано по жалба на Николай Филев, относно изменението в размера на годишната винетна такса за пътни превозни средства с българска регистрация от категория 3 и по жалбите на инженер Тодор Тодоров, Борислав Райчев и сдружение „СИЛА – силна икономика и реална алтернатива” по отношение на седмичната, месечна и годишна винетна такса за същата категория.
Съдът допусна присъединяване на девет молби на физически лица, от които осем към жалбата на Николай Филев и една към жалбата на сдружение „СИЛА – силна икономика и реална алтернатива”.
Съдебният състав допусна встъпване на Министъра на регионалното развитие и благоустройство, както и на Агенция пътна инфраструктура на страната на ответника - Министерски съвет.
Делото беше отложено за 22 март, за събиране на доказателства, поискани от страните.
За повече информация
Таня Ранова
hobit
Младши потребител

Назад към Административно право