начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Мотивационно писмо

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мотивационно писмо

Мнениеот Toше » 22 Мар 2005, 10:38

Здравейте колеги,

Имам малки проблеми с писането на мотивационно писмо, които произтичат от това, че съм малко повече съвестен от колкото триабва.

Прочетох няколко примерни такива писма в интернет, но всички те ми изглеждаха като биене в гърдите и празни приказки за това колко е велик този, който ги е писал. Всички те изтъкват на първо място опита, който е придобил даден човек в дадена област. Аз съм завършил право, но досега нямам опит като юрист, а наистина искам да работя като такъв. Не мисля, че е редно да излъжа, защото ако бъда повикан на интервю краката на лъжата ще излезнат къси, а пък ако не поукрася мотивационното си писмо може би въобще няма да се стигне до интервю. Иначе съм много мотивиран и амбициозен като всеки друг новозавършил юрист и имам огромна жажда за нови знания и в същото време съм готов да дам всичко от себе си за фирмата, в която бих работил, но пак се връщам на това, че нямам опит.
В момента работя като вътрешен одитор в АДВФК и придобивам познания в област, която има допирни точки с правото, но това не се води като юридически стаж и на дали някой адвокат ще се впечатли от това.
Много ще ви бъда благодарен за всеки съвет, който можете да ми дадете.
Toше

Re: Мотивационно писмо

Мнениеот Румяна Русева » 22 Мар 2005, 12:03

Според мен дали човек е съвестен не му дава приоритет в начина на изразяване. Има много хора които не блестята по никакъв начин в обществото, нито със съвест, нито с поведение, но начина им на изразяване както говоримо така и писменно е перфектно.
Аз не съм Ваша колежка, но съм дългогодишен съдебен служител. Ние съдебните служителите сме огледалото на адвокати и юристи и никак не ние приятно когата Ваши колеги адвокати или юристи се държат на външен вид на ниво, но когато тръбва да направят някакво мотивирано искане до съда на мен ми става много неудобна.
Аз свързвам адвокатството със занаетчийството, може би ще останеш в недоумение, но ще се опитам да се изразя по друг начин дано да ме разбереш:
Приеми факта, че ти си дърводелец и по телефона ти се обади младо семество да посетиш техния дом за да вземеш необходимите размери да им направиш библиотечен шкаф. Домакинята ти дава скица на външния вид на шкафа. Но ти си дърводелец и виждайки на място обстановката и мястото където трябва да стои библиотечния шкаф преценяш, че би могло да се направи по друг начи. Опитите ти да ги обедиш неуспяват, и вси пак ти изпълняващ тяхното искане. След изпълнение на поръчката и монтирането на място искания шкаф, виждаш недоумение в лицата на домакините и сега има два момента или ще те обвинят, че ни си им изпълнил тяхното искане макар в същия момент ти притежаващ тяхната скица, и другия вариант е, те да възприемат идеятаси и да си замалчат. Но този дърводелеч и бил чирак преди да стане майстор, и явно той си носи занаята в кръвта но това не е достатъчно. Има една стара приказка, че занаят се краде или може би е чиракувал при много добър майстор.
И така млади приятелю, не знам дали в моя разкар ще намериш аналог, но ще ти кажа само едно, че ако съомееш да се концентрираш и събереш мисълта, речта и писането в едно цяло /тово което мислиш и говориш, да намериш начин да го изразиш писменно /, ще имаш успех. Ще кажеш може би съм необедителен, не се притеснявай това идва с времето ако си наблюдателен и ако съомееваш да откраднеш най-важното за теб от всеки дългогодишн адвокат, а защо пък не и от най-известните, и като прибавиш наблюдателност, любознателност и малко изобретателност няма да имаш никакъв проблем с начина си на изразяване за да мотивираш определено искане било писмено или устно.
И още един съвет, ако трябва да мотивираш писменно своето искане или искането на лицето което защитаваш, и ако тази мотивировка се базира на представен доказателствен материал или писмено изявление, бъди много наблюдателен и не само това опитай се да виждаш това което другите не виждат чети това което другите не могат да прочетат /чети между редовете/.
Надявам се, че по някакъв начин съм успяла да ти помогна.
Ако от моя страная съм дописнама писмена или граматическа грешка моля да ме извиниш.
Румяна Русева

Мнениеот Puh » 25 Мар 2005, 14:18

Без да искам да се заяждам - писмото на Румяна Русева ми стана интересно, но считам, че не е много редно да го вземаш предвид. Ще се аргументирам: Тя се е извинила за "евентуални" правописни или граматически грешки, но броят на допуснатите такива в писмото и е ужасяващ! При това, в писмото си тя ти дава съвет да говориш и пишеш правилно! Моля - не вземай пример от нея. Този диалектен език, който е използвала, някак си не се връзва с дадените наставления, макар и по принцип да е права. Но щом държи и тя самата на правописа и правоговора - би било редно, преди да публикува писмото си да го провери. Явно, самата тя не е наясно с правилата, щом говори за "евентуални" грешки - т.е. на база собствените си знания, тя не може да ги открие и коригира.
Относно мотивационното писмо, за съжаление и аз не зная как точно да се напише и едва ли някой ще ти даде готов, окончателен отговор във вид на изготвено такова писмо, което да ти свърши работа.
Мисля, обаче, че е необходимо преди да го напишеш да обсъдиш няколко въпроса: 1. Какво /като личности/ представляват хората, които ще го четат. Млади, амбициозни, делови, които не обичат празните приказки, а предпочитат ясните неща, които се казват в прав текст или по-възрастни, улегнали хора, които са имали възможност да видят и преценяват много такива като теб. И при двата типа, признанието, че нямаш опит може да ти помогне. Накарай ги да мислят нещо от рода: "Да, няма опит, но пък и ние нямахме доскоро /респ. ще го научим/ , а и не е навлязъл в етапа на рутинното вършене на работата, с изграден собствен стил, който може да не се връзва с нашите изисквания и не е загубил интерес." Наблегни не на това, че нямаш опит, а че като завършил скоро, си наясно с актуалните положения в българското право, с последните новости и тенденции за развитие, което ще им е от полза, тъйкато всички знаем колко динамични бяха промените в законодателството през последните години. /А на по-възрастните юристи им е писнало да четат постоянно - в повечето случаи, разбира се/.
2. Помисли и защо точно сега търсят нови хора /ако можеш събери информация от "кухнята" на фирмата/.
3. И за каква точно работа им трябват тези нови хора.
След това се опитай да превърнеш всичките си недостатъци в предимство, при това, без да ги криеш. Така, дори в последствие да възникне проблем - винаги ще можеш да кажеш, че са били наясно за всички обстоятелства, свързани с теб.
Като цяло, искам да ти кажа, че писането на мотивационно писмо не може да стане по готова сламка, освен от гледна точка на формата му. За съдържанието ще трябва да помислиш сам. Анализирай нещата, които ти посочих и внимателно формулирай изразите. Това е важното. Ако имаш съмнения, че нещо което си написал може да се изтълкува погрешно, преформулирай го. И пиши с кратки и ясни изречения.
Puh

Мнениеот Gosho » 01 Апр 2005, 13:18

Колега,

без притеснение пишете всичко, което има някакво отношение към юридическата професия! Имате опит към АДВ - естествено, че ще го пишете! На кратко описвате вашите задължения там, правомощията ви и делата, с които най-вече сте се занимавали. Пишете ако сте правили какъвто и да било стаж (платен или неплатен) където и да е (разбира се само ако има някакво отношение към работата, където кандидатствате). Участвали сте по проект на някоя фондация или сте помагали през лятото в някое ЕООД за изчисляване на текущи печалби-загуби и т.н. Съвсем ясно е, че младите колеги без опит (а вие все пак имате опит)Не забравяйте, че всяко мотивационно писмо е различно за всяка отделна позиция, за която кандидатствате! Естествено НЕ ПРЕУВЕЛИЧАВАЙТЕ! Това си проличава веднага, особено на хора, които често рекрутират нови кадри. Ала разбира се, че ще представяте личността си в положителна светлина - използвайте хвалебствени епитети УМЕРЕНО и само ако сте сигурен, че това, за което пишете действително можете на практика да го защитите - с други думи ако ви запитат практически въпрос, свързан с хвалебствията ви, да можете да отговорите относително точно! Никой няма да изисква от вас да знаете повече от интервюиращите.
успех
Gosho

Мнениеот b » 01 Апр 2005, 13:31

Kolega, vij v Internet primerni obrazci na motivation letter - po-specialno tursi v pravni portali, kato hierros-gamos i drugi. Tam ima, vijdal sum. Uspeh!
b

Мнениеот scribtor » 01 Апр 2005, 23:16

Много ми хареса този съвет. Послушай Puh!
И успех!
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот scribtor » 01 Апр 2005, 23:27

Освен това наблегнете и на успеха си от университета, ако е добър.
И нека всичко, което напишете бъде премерено. Това винаги прави добро впечатление.
Аватар
scribtor
Потребител

Назад към Общи дискусии