- Дата и час: 03 Дек 2024, 02:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
pomosht za uchredqvane na organizaciq
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
pomosht za uchredqvane na organizaciq
Molq nqkoj da mi dade syvet za tova kak se uchredqva organizaciq s nestopanska cel.
- Niki-pld
Re: pomosht za uchredqvane na organizaciq
Какво по-точно Ви интересува - как се учредява или какви документи трябва да изготвите ?
- protekta
- Потребител
Всичко - какви документи, къде, как? Ако има в интернет някакъв шабло, ще е най-добре.
- Niki-pld
Ако става въпрос за сдружение с нестопанска цел, ще трябва да изготвите устав, евентуално - списък на учредителите /ако са много/, учредителен протокол, образец от подписа на избрания представляващ, евентуално - първия протокол на управителния съвет, заявление до съда.
Трябва много добре да уточните целите, средствата за постигането им и т.н. Ако имате учредители - юридически лица, са необходими решения на управителните им органи за това учредяване /съответно, в зависимост от разпоредбите в уставите им/.
Важно е определянето за общественополезна дейност. Може, разбира се, да е и в частна полза. Ако е първият вариант - да сте наясно какви стъпки ще трябва да направите след съдебната регистрация.
Ако сте колега, четете си закона. Не е толкова сложно, ще се справите. Аз лично не обичам да работя с шаблони. Тези, на които съм попадала в интернет, не ми допадат.
Ако не сте юрист, по-добре се обърнете към такъв, за да сте сигурен, че нещата ще бъдат направени по правилния начин.
Успех!
А иначе във форума преди време имаше някакъв образец на устав... Потърсете, ако непременно искате шаблон.
Трябва много добре да уточните целите, средствата за постигането им и т.н. Ако имате учредители - юридически лица, са необходими решения на управителните им органи за това учредяване /съответно, в зависимост от разпоредбите в уставите им/.
Важно е определянето за общественополезна дейност. Може, разбира се, да е и в частна полза. Ако е първият вариант - да сте наясно какви стъпки ще трябва да направите след съдебната регистрация.
Ако сте колега, четете си закона. Не е толкова сложно, ще се справите. Аз лично не обичам да работя с шаблони. Тези, на които съм попадала в интернет, не ми допадат.
Ако не сте юрист, по-добре се обърнете към такъв, за да сте сигурен, че нещата ще бъдат направени по правилния начин.
Успех!
А иначе във форума преди време имаше някакъв образец на устав... Потърсете, ако непременно искате шаблон.
- protekta
- Потребител
Там е проблема, че не съм юрист и ми е трудно да направя подобно нещо. Значи трябва да се допитам до юрист ? А като пари нещо да ме ориентирате? Къде мога да намеря този шаблон ?
- Niki-pld
В момента ми е трудно да отговоря. Пусни на търсачката "сдружение с нестопанска цел" или "ЗЮЛНЦ" /това е законът, който урежда тази материя/.
А по отношение на парите... Таксите са си еднакви /държавна такса, резервация на име, нотариална такса за заверка на подписа/, но хонорарът всеки колега сам си го определя /в зависимост от обема на работата/.
А по отношение на парите... Таксите са си еднакви /държавна такса, резервация на име, нотариална такса за заверка на подписа/, но хонорарът всеки колега сам си го определя /в зависимост от обема на работата/.
- protekta
- Потребител
Ако имате още въпроси, и утре е ден. За мене е време за почивка. Лека нощ !
- protekta
- Потребител
Намерих един закон за орг. с нест. цел от 2001. Това ли е последния или има и някакви поправки? Чакам отговора утре. Лека нощ :)
- Niki-pld
Az moga da ti posocha , naprimer stranicata na BSZP
т.е. БСЗП.
Там са публикувани устройствените и работните им актове - Устав, Правилници , стратегия...
И, ето Ви шаблон.
А, последният закон е този, от 2001.
Обърни внимание на вариантите:
- фондация
- сдружение
и двете могат да бъдат :
- с дейност от частна полза
- с такава в обща полза
има разлика в режима им.
Описано е добре в закона (ЗЮЛНЦ)
Но, най-добре наистина се обърнете към колега.
Успех!
т.е. БСЗП.
Там са публикувани устройствените и работните им актове - Устав, Правилници , стратегия...
И, ето Ви шаблон.
А, последният закон е този, от 2001.
Обърни внимание на вариантите:
- фондация
- сдружение
и двете могат да бъдат :
- с дейност от частна полза
- с такава в обща полза
има разлика в режима им.
Описано е добре в закона (ЗЮЛНЦ)
Но, най-добре наистина се обърнете към колега.
Успех!
- tvalchev
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|