начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Придобит нот.акт за двор като паркомясто?

Казуси за недвижими имоти

Придобит нот.акт за двор като паркомясто?

Мнениеот dimitrova_k » 26 Фев 2014, 10:47

Здравейте! Надявам се тук да е мястото да си задам въпроса.
От 11 години живеем собственици на апартамент в нова коперация, бяхме го купили още преди да бъде готова коперацията. Коперацията се състои от 4 гаража на партер и отгоре 4 етажа с по 2 апартамента без асансьор и имаме двор около 30-35 кв.м, т.е. 5 на 6 метра.
В моя нотариален акт пише квадратурата на апартамента, отделно квадратурата на избата, също така на гаража. И отделно са споменати 11.96 % идеални части от общите части на сградата и отделно за гаража имаме 3.46 % идеални части от общите части на сградата.
Тези части, предполагам, че включват част от двора и стълбището. Всеки съсед е с ориентировъчни идеални части.
Но строителят е продал на единия съсед двора като паркомясто и този човек има нотариален акт за това.
Въпросът ми е дали може да го оспорим този нотариален акт, тъй като през този двор се минава и мисля, че това е място и за отдих? Все пак в нашите нотариални актове с другите съседи включват тези идеални части, би трябвало това място да е за всичките, а не само на единия съсед, който е с нот.акт за двора.
Той си е оставил колата да стои в двора и се е преместил да живее в друг апартамент и имаме само една пътечка, колкото да се мине.
Ще се радвам да ми отговорят компетентните лица. Благодаря ви предварително
dimitrova_k
Младши потребител

Re: Придобит нот.акт за двор като паркомясто?

Мнениеот ivanov_p » 26 Фев 2014, 11:39

Може, но ще е сложно дело, с експертизи и т.н.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 26 Фев 2014, 14:07

.......
Въпросът ми е дали може да го оспорим този нотариален акт,

Оспорва се сделката обективирана с този нот. акт.
От изложеното може да се направи обоснован извод, че т.н. двор е обща част принадлежаща към сградата, която е в режим на етажна собственост. Законът забранява действия на разпореждане с общи части - чл.38 ЗС.
Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 26 Фев 2014, 19:06

Може строителят да е продал земята преди да се учреди етажната собственост... А и ако това е станало преди 11 години... Иначе, преминаването никой не може да Ви го забрани - чл. 64 от ЗС.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот dimitrova_k » 26 Фев 2014, 23:57

Да, продаде го преди 11 години преди да се е учредила етажната собственост. Поне няма ли някаква клауза през деня автомобилът да не е на двора? Тъй като двора е само 25-30 кв. и ми се ще децата през деня да играят там.
dimitrova_k
Младши потребител

Назад към Имотни казуси