начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Договор за съквартиранти

Казуси за недвижими имоти

Договор за съквартиранти

Мнениеот mariyay » 17 Фев 2014, 21:47

Здравейте, в момента съквартирантката ми напуска наетото от нас място, за което само аз съм подписала договор за наем. Въпросът ми е дали може към моя договор да се направи допълнение за съквартирант или трябва да се направи допълнителен договор. Т.е. като намеря нов човек, да подпиша договор с него за това да заплаща половината от наема, за който имам вече подписан договор от мен с хазяина ми. И понеже трайността на моя договор е още 4 месеца, предполагам трябва да преподпиша договора с хазяина ми за да бъдат с еднакво времетраене или това не е проблем. Или това всъщност не е възможно понеже не съм собственик на самият имот и не мога да подписвам договори за чужда собственост?
И ако това е така, предполагам, единственото решение е да се преподпише договора с хазяина ми, така че да бъде с 2ма длъжници?
mariyay
Нов потребител

Re: Договор за съквартиранти

Мнениеот borovinka » 18 Фев 2014, 00:14

Освен ако изрично във вашия договор за наем с хазяина ви не пише, че нямате право да пренаемате апартамента (т.е да приемате съквартиранти и да вземате част от наема си от тях), няма проблем да си намерите съквартирант и с него да си направите договор, съгласно който този нов съквартирант ще ви заплаща дадена сума, за да живее с вас.

Проблем би било, ако хазяинът ви се възпротиви и каже, че е отдал жилището само на вас (има доверие на вас, че ще го пазите и т.н.). На практика той може да иска и от втория си наемател (вашия съквартирант) подписване на нов договор за наем, може да ви вдигне и наемната цена на целия апартамент.
Това колко време остава до края на вашия договор не е проблем - обкновено ако продължите да наемате апартамента и след срока на договора и собственикът му не изрази изрично желание да прекратите договора си, същият се продължава със срок от 1 година.

При всички положения ако хазяинът ви има навика да ви посещава и ще разбере, че си имате съквартирант, по-добре е да го уведомите за намеренията си и той да си прецени какъв договор да подпише(те) с новия човек.
Успех.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот mariyay » 18 Фев 2014, 11:31

За жалост в договора ми е написано, че не мога да предлагам апартамента под наем
"Не се допуска преотдаване на имота под наем както и преотстъпването му на други лица."
Въпреки че хазяина ми много добре знае за случващото се и няма нищо против да си намеря друг човек, с който да споделяме наема. А за моя сигурност ми се иска да имам договор с този нов човек, на доверие трудно приемам хора в дома си.
Та ако имам клауза в новият договор, че се пренебрегва тази точка от договора със съгласието на хазяина, ще бъде ли легално или не? И самият договор е открит и той присъства като трета страна в него?
mariyay
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 18 Фев 2014, 13:06

Направо си направете нов договор с хазяина, когато си намерите свъквартирант. Стария, който е само с вас, прекратете по взаимно съгласие с 1-месечно предизвестие и пренаемете имота (вие и съквартиранта) за нов срок.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 18 Фев 2014, 17:01

Ако ти е по-лесно, подписвай си договор направо с другия, ако се притесняваш и с хазяина. И в двата случая може да възникнат проблеми, но те не са от хазяина, а от другия нвартирант.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Имотни казуси