Имам намерение да изграждам пристройка към къща, която е моя собственост. Земята също е моя.
Пристройката ще граничи на север с гараж на съседите ми, на запад - с част от съществуващата къща, на изток - с обслужваща улица и на юг - с тротоар с широчина около 2м към улица.
Обясниха ми, че в случая имота се счита за ъглов и е необходимо бъдещата постройка да бъде скосена, съгласно разпоредбата на чл.27 ал.2 ЗУТ, което мен не ме устройва.
Аз считам, че имота ми не е ъглов, тъй като не граничи директно с главната улица, а с тротоар и в източна посока с обслужваща улица, която е с широчина - около 4м.
Бихте ли ми разяснили казуса?
В кой нормативен документ са разяснени правилата на улиците - въпроса ми е свързан с ал.1 на чл.27 ЗУТ?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 11:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ъглов имот
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ъглов имот
което мен не ме устройва.
А тебе кой те попита?
Отиваш в общината и искаш виза за проектиране, там пише какво е разрешено.
- ivanov_p
- Активен потребител
Прекомерни надежди възлагате на общината г-н ivanov_p. Главният архитект, който е общинарски чиновник, ерго негодник, одма ще даде каквато му скимне виза, да не говорим че точно в случая визата не е задължителна.ivanov_p написа:което мен не ме устройва.
А тебе кой те попита?
Отиваш в общината и искаш виза за проектиране, там пише какво е разрешено.
Колкото до това дали имотът е ъглов или не - ъглов е. По отношение режима на застрояване на ъгловите УПИ по чл.27, ЗУТ не дели улиците на категории. Следователно скосяването от 2 метра си е задължително от всякъде.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Аз мисля, че става дума за скосяване на постройката по вертикал, а не на парцела при ълъла на улиците. Скосяване на сградата по хоризонтал може да има само ако застроителната линия съвпада с регулационната и то ако сградата се строи по застроителната, а не отстъпи малко назад за да е с прав ъгъл.
- ivanov_p
- Активен потребител
Да така е скосява се линията на застрояване, т.е. вертикалната равнина която минава в участъка на скосяване, а в случай че ПУП-е е посочил задължителна застроителна линия, съвпадаща с уличнорегулационната линия, номерът с отстъпване малко назад може и да не мине.ivanov_p написа:Аз мисля, че става дума за скосяване на постройката по вертикал, а не на парцела при ълъла на улиците. Скосяване на сградата по хоризонтал може да има само ако застроителната линия съвпада с регулационната и то ако сградата се строи по застроителната, а не отстъпи малко назад за да е с прав ъгъл.
-
ivanov_p написа:Отиваш в общината и искаш виза за проектиране, там пише какво е разрешено.
Кога най- после ще се научим, че визата за проектиране е извадка от действащ подробен устройствен план и като такава може да съдържа само ОГРАНИЧЕНИЯТА за застрояване (предвидени с въпросния план, а не според моментното настроение на съответния чиновник), а не какво е РАЗРЕШЕНО на гражданина да строи в собствения си имот. Той може да строи всичко, което не е изрично забранено с този план и с нормативните актове в РБ.
- bgarch
- Потребител
И това как противоречи на издадената визи или си виждал такава придружена с одобрен проект, който общината дарява?
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:И това как противоречи на издадената визи или......
Там е работата, че може да се случи визата да противоречи на действащия ПУП или пък на някой нормативен текст и това не е само поради някаква предполагаема корупционна схема. Много повече са случате на откровена некадърност, на главният архитект.
-
julyanvonemona написа:Много повече са случате на откровена некадърност, на главният архитект.
Имала глава да пати...
Преди години правих проект, нещо малко, въз основа на една явно незаконосъобразна виза, основен ремонт на сграда в имот, която нямаше как да бъде елемент на застрояване и да може да й се прави основен ремонт. Срещах се два пъти с главния архитект, задавах въпроси в този аспект но от неговите отговори (по- точно от липсата на адекватни такива) разбрах, че той, горкият, си няма и хабер от материята. Казах всичко това и на клиента си, но той вярваше на Н.В. главния архитект и на издадената виза, а не на мен. И тъй като основният ремонт беше в негов интерес, аз довърших проекта и го предадох на клиента. Той се забави с внасянето му за одобряване, а в това време политическата конюнктура смени кмета, а после и главния архитект. Новият главен архитект вече беше по- компетентен, поне дотолкова, че да е наясно с факта, че на тази сграда не можеше да се прави основен ремонт. Така клиентът ми си остана с купчина проекти без никаква стойност.
Така че- внимание с визите за проектиране!
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:....Така че- внимание с визите за проектиране!
Много поучителна историйка и най-важното перманентно актуална. Затова след многогодишни наблюдения върху родната администрациа съм обобщил че "Общинарският чиновник е негодник по дефиниция", а главният архитект е общинарски чиновник нали така?
-
Естествено, визата може да се сгреши, аз съм започвал проектиране по сгрешена относно височина Н-15, а е била 11.4 м., но тази виза не се пише в сладкарницата, а се сваля от плановете. В случая е имало обжалване и приключило дело без да се нанесе решението. Ако взема виза сега ще проверя дали съвпада с устройствения план или както го воядт, след това ще питам техниците и юристите дали е обжалван и евентуално нанесени ли са промените, но ако хипотетична грешка е от друго ще трябва да се разбере за нея, аз да знам какво да правя.
Та теориите са едно, но на практика всеки отива и вади виза, защото друго не може да направи.
Та теориите са едно, но на практика всеки отива и вади виза, защото друго не може да направи.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:........Та теориите са едно, но на практика всеки отива и вади виза, защото друго не може да направи.
За моите клиенти в случаите когато виза не се изисква (а такива са повечето), аз си правя собствено проучване и на главният архитект му тупвам един завършен инвестиционен проект. Нека смее да не го одобри! Ще се срещне с цялата мощност на закона! Тези с които съм имал срещи съм ги научил въобще да не умуват, а останалите се научават бързо един от друг, че е по безболезнено за тях да не се опитват да мислят.
-
julyanvonemona вижте си личните съобщения, моля.
- cogito
- Младши потребител
ivanov_p написа:...на практика всеки отива и вади виза, защото друго не може да направи
Аз също никога не карам клиента си да вади виза за проектиране, когато това не е задължително по ЗУТ. И досега не съм имал проблеми с това с нито един главен архитект. Май ние, архитектите, или не знаем за тази възможност, или караме клиентите да искат виза за проектиране, за да сме сигурни в предвижданията на плана. Да, и това е една възможност, да получиш виза, за да си сигурен в предвижданията на плана. Но ако се чувстваш компетентен да разчетеш сам подробния устройствен план, то в този случай визата е по- скоро вредна.
- bgarch
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|