начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Правото върху програмата при покупка на комп.?

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правото върху програмата при покупка на комп.?

Мнениеот ivanov_p » 07 Яну 2014, 16:19

Предава ли се правото върху програмата при покупка на компютър втора ръка?
Или с прости думи ако си купя лаптоп с легална програма от първи купувач ще имам би права върху програмата?
ivanov_p
Активен потребител

Re: Правото върху програмата при покупка на комп.?

Мнениеот TheOldMan » 07 Яну 2014, 19:12

Прочети си EULA (End User License Agreement) към дадения продукт. В общия случай - не. Ти не купуваш програмата по начин да стане твоя собственост, ти плащаш за да я ползваш. Нямаш право да я препродаваш.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Яну 2014, 20:37

Ами на практика аз я ползвам. Все едно ако бабата купи комп. с програма на внучето то трябва да я изтрие и купи друга?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 08 Яну 2014, 19:52

:D Точно така ! Ако компютъра се ползва от няколко юзъра(баба, дядо и внуче) всеки трябва да си купи собствена операционна система 8) :roll: :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Яну 2014, 20:22

Ако компютъра се ползва от няколко юзъра(баба, дядо и внуче) всеки трябва да си купи собствена операционна система

Странно, ако правото следва човека то той би трябвало да може да инсталира програмата на всичките си компютри, т.е. неограничен брой, а доколкото съм чувал може само на два - лаптоп и настолен, а лицензионната лепенка се лепи на компа, а не на челото на собственака (добре, че не са се сетили).

А как е с фирмените? Може ли всеки от фирмата да работи с лаптопа или настолния или само един или двама?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот moommy » 09 Яну 2014, 18:37

Прочетохте ли EULA към "програмата", която Ви интересува (вж. пост II)?
Там съвсем конкретно си пише всичко от което се интересувате... останалото са лакърдии :)
Аватар
moommy
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Яну 2014, 20:52

Абе не пише всичко, защото има допълнителни договори, при които можеш да ползваш втора употреба хардуер със СОА стикер и за 60-90 лв. да инсталираш законна програма, нещо като доплащане за последващ ползвател. Пинизи!
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Интелектуална собственост