Здравейте!Не знам дали съм попаднал на точния раздел от форума,за което се извинявам предварително,но имам следния проблем:
Преди няколко дни внезапно почина тъстът ми, който беше пенсиониран пожарникар и живееше със семейството си в жилище под наем дадено му от фонда на МВР.Когато тъщата отишла да си плати наема за този месец са и казали че всеки момент могат да ги изгонят от апартамента, защото жилището се давало пожизнено,а човекът на който е отпуснато е починал.Някой може ли да помогне със съвет какво може да се направи и към кого да се обърне жената за да останат да живеят там под наем или евентуално за закупуването на апартамента. Наемът е плащан редовно,в момента там живеят тя с двамата си синове,който са навършили 18 год.
Предварително ви благодаря!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 11:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Жилище под наем от фонд на МВР
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Жилище под наем от фонд на МВР
Сериозен проблем, щото МВР, съдейки от написаното не искат да спазят закона а се опитват чрез изнудване, разчитайки на страха, да изгонят наемателите от жилището.
Без адвокат защитата е невъзможна. Важно в случая е - кога е възникнало наемното отношение - преди, или след 01.06.1996 г, от когато влизат в сила новите Закон за държавната собственост и Закон за общинската собственост, които отменят действащия до тогава Закон за наемните отношения и т.н. За да намерите адвокат, посочете от кой град сте, все някой ще се свърже с вас.
Без адвокат защитата е невъзможна. Важно в случая е - кога е възникнало наемното отношение - преди, или след 01.06.1996 г, от когато влизат в сила новите Закон за държавната собственост и Закон за общинската собственост, които отменят действащия до тогава Закон за наемните отношения и т.н. За да намерите адвокат, посочете от кой град сте, все някой ще се свърже с вас.
- neutralen
- Активен потребител
Здравейте,отново!Не съм 100% сигурен, кога точно е възникнало наемното отношение, но семейството живее там от преди демокрацията, така че със сигурност е преди 01.06.1996 г.Става дума за град Бургас.Запознах се с Наредба за управление, отдаване под наем и разпореждане с недвижими имоти - частна държавна собственост, включени във ведомствения жилищен фонд на Министерството на вътрешните работи ( Отм. ДВ. бр.62/2007г.),но не мога да разбера условията за закупуване и отдаване под наем важат ли при пенсиониран служител на МВР.Иначе поне според мен семейството отговаря на условието по чл.30,ал.1,т.5 и 6 и по чл.17,ал.1,2 и3,но аз не разбирам много!
- gelle
- Нов потребител
Очевидно не разбирате сериозността на проблема - какво купуване на жилището, какви 5 лева. Не разбирате ли, че ще ги изгонят от жилището ако не потърсите компетентна адвокатска помощ. Очевидно вие сте някакъв аматьор, щото аз не случайно ви обърнах внимание за това кога е възникнало наемното отношение, което е от значение за това кой закон ще се прилага, дали отменения ЗНО, или новите ЗДС, ЗОбС , респективно процедурите по ГПК(чл.310) чл.80 от ЗДС, и съответните разпоредби по АПК по обжалването. Не сте в моя обсег - не мога да ви помогна.
- neutralen
- Активен потребител
Благодаря за съвета,аз наистина съм аматьор и не съм юрист,не съм и твърдял друго,просто опитах да обясня максимално обширно случая!Ще посъветвам жената да се консултира с адвокат.Бихте ли ми препоръчали някой ваш колега от Бургас,който да е специалист в тази сфера на правото?
- gelle
- Нов потребител
Съжалявам - не познавам адвокати от Бургас
- neutralen
- Активен потребител
http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/D2C04EB1 ... _imoti.pdf
Чл. 6. (1) Право на закупуване на жилища от ведомствения жилищен фонд на
МВР имат настанени в тях:
1. служители, работили не по-малко от 3 години в системата на МВР;
2. членове на семейства на държавни служители, загинали при или по повод
изпълнение на служебните си задължения - при условията по т. 1;
3. държавни служители, освободени от служба на основание чл. 245, ал. 1, т.
1 - 3 ЗМВР;
4. членове на семейството на починал служител, ако са живели в жилището
на правно основание не по-малко от 5 години;
5. лица, работили по трудово правоотношение, прекратено на основание чл.
328, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда.
(2) Лицата по ал. 1 могат да закупят само едно жилище от ведомствения
жилищен фонд на МВР през целия срок на служба в министерството, ако по време на
службата в МВР служителят не е закупувал друго жилище от фонда на
министерството.
Чл. 6. (1) Право на закупуване на жилища от ведомствения жилищен фонд на
МВР имат настанени в тях:
1. служители, работили не по-малко от 3 години в системата на МВР;
2. членове на семейства на държавни служители, загинали при или по повод
изпълнение на служебните си задължения - при условията по т. 1;
3. държавни служители, освободени от служба на основание чл. 245, ал. 1, т.
1 - 3 ЗМВР;
4. членове на семейството на починал служител, ако са живели в жилището
на правно основание не по-малко от 5 години;
5. лица, работили по трудово правоотношение, прекратено на основание чл.
328, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда.
(2) Лицата по ал. 1 могат да закупят само едно жилище от ведомствения
жилищен фонд на МВР през целия срок на служба в министерството, ако по време на
службата в МВР служителят не е закупувал друго жилище от фонда на
министерството.
-
Sir_Humphrey - Потребител
Починал служител и Пенсиониран бивш служител са различни понятия. Така си мисля.
- neutralen
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|