начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Възможна ли е отмяна на влезли в сила разрешения за строеж

Казуси за недвижими имоти

Възможна ли е отмяна на влезли в сила разрешения за строеж

Мнениеот lora04 » 04 Ное 2013, 11:07

Здравейте,
обръщам се към компетентните хора в този форум със следния мой казус:

През 2012 година наследявам от майка си 2-ри етаж от къща, в която през 2005 год. на 1-ви етаж е направен магазин за промишлени стоки. Магазинът е на мой първи братовчед, като едната стая от първия етаж е преустроена в магазин за пром. стоки. Декларацията за съгласие за това преустройство е подписана 2005 година от моята майка. От 2012 г. вече аз съм собственик на втория етаж и не съм съгласна в къщата да има магазин. Трябва ли от мен да се иска Декларация за съгласие за функционирането на магазина?
Главният архитект на града ми отговори ,че влезлите в сила разрешения за строеж не подлежали на отмяна. Т.е. аз го разбирам,че положението е заварено и нищо не мога да променя. Чудя се да пиша ли жалба и до РДНСК ?
Ще се радвам да прочета и други мнения.
lora04
Нов потребител

Re: Възможна ли е отмяна на влезли в сила разрешения за стро

Мнениеот Melly » 04 Ное 2013, 13:10

lora04 написа:.................
Т.е. аз го разбирам,че положението е заварено и нищо не мога да променя.

Точно така. Правилно тълкувате казаното от гл. архитект.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот lora04 » 07 Ное 2013, 11:51

Melly написа:
lora04 написа:.................
Т.е. аз го разбирам,че положението е заварено и нищо не мога да променя.

Точно така. Правилно тълкувате казаното от гл. архитект.

В този случай дали е безсмислено да водя борба, имам предвид да пиша до РДНСК ?
lora04
Нов потребител

Мнениеот Melly » 07 Ное 2013, 18:24

Въпросът ви е риторичен...
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 07 Ное 2013, 20:19

Все пак ми е интересно каква логика (житейска, не законова) влагате в това, че всеки нов собственик на един обект да има право да отмени със задна дата напълно законно издадено разрешение за преустройство и промяна на предназначението на обект на съседа си. Нещо, в което той е вложил напълно законно средства и усилия и въз основа на което е развил собствен бизнес.
А иначе- наистина нямате право да възразявате, още повече ако обектът е въведен в експлоатация, което явно е станало.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот lora04 » 07 Ное 2013, 21:08

bgarch написа:Все пак ми е интересно каква логика (житейска, не законова) влагате в това, че всеки нов собственик на един обект да има право да отмени със задна дата напълно законно издадено разрешение за преустройство и промяна на предназначението на обект на съседа си. Нещо, в което той е вложил напълно законно средства и усилия и въз основа на което е развил собствен бизнес.
А иначе- наистина нямате право да възразявате, още повече ако обектът е въведен в експлоатация, което явно е станало.

Ами логиката ми е следната - пречи ми този магазин.
lora04
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Ное 2013, 14:09

lora04 написа:Ами логиката ми е следната - пречи ми този магазин.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Ное 2013, 08:27

Ми, купи го, като ти пречи.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Ное 2013, 10:46

Не е точно така! Естествено, че няма логика всеки нов собственик да иска отмяна на стабилен административен акт, защото това може да доведе до спиране функционирането на държавата, затова тези актове се наричат стабилни. От друга страна, под натиска на простия народ и още по-простите журналисти, се стигна до промени свързани с разрешителните за строеж, които не само могат да бъдат отменени, но и цялата сграда разрушена, колкото и да е налудно това. Пресен пример комплексът до Царево, не си спомням името му.

Конкретно във вашия случай няма какво да се направи, ако разрешителното е било изпълнено точно, а самият проект е бил съобразен със закона, но трябва да сте благодарна защото без пари сте научила един от най-важните уроци в живота - подписът има значение! Повечето научанат това след като се простят с имуществото си.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Дек 2013, 16:35

ivanov_p написа:......... От друга страна, под натиска на простия народ и още по-простите журналисти, се стигна до промени свързани с разрешителните за строеж, които не само могат да бъдат отменени, но и цялата сграда разрушена, колкото и да е налудно това.....
Само с това си изказване сбирате всичките ми овации!Жалко, че сме твърда малко тези, които схващаме тази истина. В крайна сметка и простия народ и още по-простите журналисти робуват на нагласи станали устойчиви вследствие на простата държава която в своята съвкупност ги съдържа изцяло.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси