начало

Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“ Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“

При унищожен договор за дарение има ли деликт?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: При унищожен договор за дарение има ли деликт?

Мнениеот doc03 » 20 Окт 2013, 20:14

Веднъж Ви е било заведено, НОХД, и времето си е свършило работата, нали ? 8) Е, вече, знаейки каква е врътката, .... искате да заведат дело ... :P
Та, явно, за един съфорумник, за "една адвокатка", и за мен, както казахте, въпросът е морален.

P.S.
bird_of_paradise написа:... едва на 25.06.2004г. ищецът, с когото сте били ...

... ми така е, нЕкои неща са си до време :D
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 20 Окт 2013, 20:52

doc03 написа:Веднъж Ви е било заведено, НОХД, и времето си е свършило работата, нали ? 8) Е, вече, знаейки каква е врътката, .... искате да заведат дело ... :P
Та, явно, за един съфорумник, за "една адвокатка", и за мен, както казахте, въпросът е морален.

P.S.
bird_of_paradise написа:... едва на 25.06.2004г. ищецът, с когото сте били ...

... ми така е, нЕкои неща са си до време :D

Вие юрист ли сте? Няма абсолютна давност за граждански дела, т.е. те могат да продължат до края на света. Така че предположението ви е абсурдно...Ако беше завършило наказателното дело, щеше да ме оправдаят. Съжалявам, че се съгласих да се прекрати делото, щяха да ме признаят за невинен без да се налага да прилагат правилата за давност. Ето и истината:
През 1995 г. бях млад и глупав и работих като жиголо. Не се занимавах с мъже, но един гей не ме оставяше намира. Опитах се да го разкарам като му казах астрономическа цена. Тогава той ми предложи да ми подари имот и аз се навих. Притеснявах се да не развалят сделката, затова че противоречи на морала и добрите нрави, но стана друго...
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот chandra » 20 Окт 2013, 21:42

г-н Тодоров, лично аз не си направих труда да чета делата... Намирам го за излишно, но не боравете с термини, които не познавате! Абсолютна давност (каквото и да влагате в този термин) може да наречен погасителната давност, тогава правото на иск се погасява, а самото субективно право макар и да съществува остава един вид незащитено, защото е изгубено правото на иск! Тъй, че както искайте го наричате... има и преклузивни срокове, които направо погасяват самото субективно материално право! Така, че моля да не се изказвате по теми които НЕ разбирате! Деликта възниква САМО от извъндоговорен източник на облигационни отношения, как точно договорът (макар и унищожаем) Ви се вижда извъндоговорен източник?! Не знам какво целите, защото не сте писали какво точно търсите като реституця ли, обезщетение ли... или някакво морално удовлетворение, НО както колегата каза никой тук не Ви е длъжен! Така, че бъдете мил и любезен с хората, които са положили усилия да прочетат 3 решения, без да имат моралното или каквото и да било друго задължение да сторят това!
chandra
Потребител

Мнениеот doc03 » 20 Окт 2013, 22:07

ilian_todorov написа: ... Вие юрист ли сте? ...

А Вие ?

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 20 Окт 2013, 22:10

chandra написа:г-н Тодоров, лично аз не си направих труда да чета делата... Намирам го за излишно, но не боравете с термини, които не познавате! Абсолютна давност (каквото и да влагате в този термин) може да наречен погасителната давност, тогава правото на иск се погасява, а самото субективно право макар и да съществува остава един вид незащитено, защото е изгубено правото на иск! Тъй, че както искайте го наричате... има и преклузивни срокове, които направо погасяват самото субективно материално право! Така, че моля да не се изказвате по теми които НЕ разбирате! Деликта възниква САМО от извъндоговорен източник на облигационни отношения, как точно договорът (макар и унищожаем) Ви се вижда извъндоговорен източник?! Не знам какво целите, защото не сте писали какво точно търсите като реституця ли, обезщетение ли... или някакво морално удовлетворение, НО както колегата каза никой тук не Ви е длъжен! Така, че бъдете мил и любезен с хората, които са положили усилия да прочетат 3 решения, без да имат моралното или каквото и да било друго задължение да сторят това!

Любезен съм или поне се опитвам да бъда такъв. Съжалявам, ако не съм успял.
Имах предвид, че гражданските дела могат да продължат на практика безкрайно, докато наказателните не могат. Няма съмнение, че в случая не е налице деликт и не това обсъждахме с колегите ви. Те се опитаха да ми вменят вина, без да имам такава. Аз съм този, който е надарен и съдът е унищожил дарението. Дареният не може да си върне имота, тъй като дворът отдавна е застроен и в блока живеят хора.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 20 Окт 2013, 22:13

doc03 написа:
ilian_todorov написа: ... Вие юрист ли сте? ...

А Вие ?

Не. За вас (без да се засягате) не разбрах дали сте завършил право?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот chandra » 20 Окт 2013, 22:31

Ами в условията на евентуалност е следвало да бъде предявен иск да бъде платена равностойността на имота, но това съдът не прави автоматично, а само по искане на страната и то в исковата молба или в отделно дело!
chandra
Потребител

Мнениеот doc03 » 20 Окт 2013, 22:34

ilian_todorov написа:За вас (без да се засягате) не разбрах дали сте завършил право?

Не виждам защо да се засягам. След първата, имам още две (и 1/2 :) ) магистратури, но нито една не е "Право", в смисъла в който питате. Иначе по наказателно право съм отличник, но по гражданско и процес съм едва на 5 (при това по стария ГПК). Само че доста съм се занимавал с имотни измами, до определен момент в досъдебното производство (докъдето е интересното :D ), и заради това проявих интерес към темата.
Но!
И аз да Ви попитам за нещо, без да се засягате:
ilian_todorov написа:... но един гей не ме оставяше намира. Опитах се да го разкарам като му казах астрономическа цена. Тогава той ми предложи да ми подари имот и аз се навих ...

Престирахте ли уговореното срещу дарението, защото разбирам, че дарението все пак не е било безвъзмездно ?

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 20 Окт 2013, 22:44

doc03 написа:
ilian_todorov написа:За вас (без да се засягате) не разбрах дали сте завършил право?

Не виждам защо да се засягам. След първата, имам още две (и 1/2 :) ) магистратури, но нито една не е "Право", в смисъла в който питате. Иначе по наказателно право съм отличник, но по гражданско и процес съм едва на 5 (при това по стария ГПК). Само че доста съм се занимавал с имотни измами, до определен момент в досъдебното производство (докъдето е интересното :D ), и заради това проявих интерес към темата.
Но!
И аз да Ви попитам за нещо, без да се засягате:
ilian_todorov написа:... но един гей не ме оставяше намира. Опитах се да го разкарам като му казах астрономическа цена. Тогава той ми предложи да ми подари имот и аз се навих ...

Престирахте ли уговореното срещу дарението, защото разбирам, че дарението все пак не е било безвъзмездно ?

Да, не съм го измамил, ако това имате предвид. След дарението продадох имота и го разкарах. Той се ядоса много и заведе дело. Пусна жалба и в прокуратурата. Мен изкара измамник, а себе си наивник. Не каза обаче нищо за отношенията ни.
В момента този господин дето ми дари имота, го разследват за телефонна измама във В. Търново. Бил куриер и прибрал парите на възрастна жена. Имам номера на преписката му и на ДП. Това няма нищо общо с нашия случай, но показва какъв човек е.
Последна промяна ilian_todorov на 20 Окт 2013, 23:02, променена общо 1 път
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 20 Окт 2013, 22:55

chandra написа:Ами в условията на евентуалност е следвало да бъде предявен иск да бъде платена равностойността на имота, но това съдът не прави автоматично, а само по искане на страната и то в исковата молба или в отделно дело!

При написването на ИМ ищецът се е надявал да си върне имота, като завежда дело срещу мен надареният и срещу човекът закупил от мен имота (месец след дарението го продадох). Няколко месеца след завеждане на делото обаче ищецът оттегля иска срещу купувача на имота и делото продължи само срещу мен. След това имотът е прехвърлян няколко пъти, като накрая собственик става строителна фирма, която построява жилищен блок на мястото на старата къща.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 21 Окт 2013, 00:28

Схемичка... И то добре изпипана като начало. Впоследствие зле воден процес от противната страна и така...
Правото борави с писани правила, докато моралът е етична категория и се прилага само ако няма изрично писано правило (норма).
Не виждам какво още може да се коментира.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 21 Окт 2013, 01:15

Melly написа:Схемичка... И то добре изпипана като начало. Впоследствие зле воден процес от противната страна и така...
Правото борави с писани правила, докато моралът е етична категория и се прилага само ако няма изрично писано правило (норма).
Не виждам какво още може да се коментира.

Каква схема? Не ви разбрах?
Ако имате предвид, че аз съм водил делото зле, въпреки че съм лаик няма да се съглася.
Ако пък това се отнася до ищеца, пак не бих се съгласил, тъй като той все пак спечели делото и съдът унищожи дарението. Дори победата му да е Пирова, все пак той спечели.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 21 Окт 2013, 01:29

ilian_todorov написа:Каква схема? Не ви разбрах?........

Колкото..., толкова. Не съм и очаквала да ме разберете.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 21 Окт 2013, 10:40

Melly написа:

Високомерието е един от седемте смъртни гряха. Очаквам да ме разберете.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 21 Окт 2013, 12:05

ilian_todorov написа:
Melly написа:

Високомерието е един от седемте смъртни гряха. Очаквам да ме разберете.

Ако все още не ви е ясно, ще повторя - никой колега никому от вЪпросителите не е длъжен да дава отговори по начин такъв, че да бъде разбран от самите тях.
А и включването ми по тази тема не бе адресирано до вас. Ясно? 8)
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот doc03 » 21 Окт 2013, 13:01

Здрасти Melly :D
Изображение

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 21 Окт 2013, 13:07

ilian_todorov написа: Не разбрах какво значение има кога ищецът е предал владението на имота и защо времето може да не ми помогне?

Въпреки, че в темата участват колеги, които са вряли и кипяли повечко от мен, ще се пробвам да Ви обясня аз. С унищожаването на първата сделка, отпадат правата придобити от Вас, както и на всяко трето лице явяващо се Ваш правоприемник. Остава възможността да се придобие собствеността на основание придобивна давност. Тя започва да тече от момента на предаване на владението :!: и понеже сте недобросъвестни, се налага чакането на 10г. за да се придобие правото на собственост. Без да имам претенции, ми се струва, че ще Ви се сбъднат кошмарите с един иск срещу всички собственици.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 21 Окт 2013, 13:55

n_ikito написа:
ilian_todorov написа: Не разбрах какво значение има кога ищецът е предал владението на имота и защо времето може да не ми помогне?

Въпреки, че в темата участват колеги, които са вряли и кипяли повечко от мен, ще се пробвам да Ви обясня аз. С унищожаването на първата сделка, отпадат правата придобити от Вас, както и на всяко трето лице явяващо се Ваш правоприемник. Остава възможността да се придобие собствеността на основание придобивна давност. Тя започва да тече от момента на предаване на владението :!: и понеже сте недобросъвестни, се налага чакането на 10г. за да се придобие правото на собственост. Без да имам претенции, ми се струва, че ще Ви се сбъднат кошмарите с един иск срещу всички собственици.

Не съм се и надявал да се ползвам от тези десет години по чл. 79 от ЗС, въпреки че знаех за тях.
Въпросът е съвсем друг. След като дарителят няма как да влезе във владение на имота и след 100 години, не може да търси нищо друго освен пари. Само че от кого и как?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 21 Окт 2013, 13:59

Ако все още не ви е ясно, ще повторя - никой колега никому от вЪпросителите не е длъжен да дава отговори по начин такъв, че да бъде разбран от самите тях.
А и включването ми по тази тема не бе адресирано до вас. Ясно? 8)[/quote]

Прочетете пак предния ми пост, който беше адресиран до вас. :)
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 21 Окт 2013, 16:28

Оставям ви в очакване... От мен отговор няма да получите дори и на разбираем за вас език.

П.П. Здрасти, Доки. :D
П.П. Казват, че морето ражда шамандури, а полето - тикви.
Аватар
Melly
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ