Здравейте!
Имам нужда от малко юридическа помощ. На 02,07,2004 година изтече договора ми от старата фирма и на 05,07,2004 година започнах работа в друга, като договора се подписа на същия ден. Сега обаче моят Шеф твърди, че нямам право на платен годишен отпуск при условие, че имам общо 2 години трудов стаж. И то защото не съм имала 8 стаж във фирмата.Според кодекса на труда трябват общо 8 месеца или аз бъркам. Въпроса е имам ли право на отпуск пре два месеца стаж във фирмата и общо трудов 2 години.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 20:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Платен годишен отпуск
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Платен годишен отпуск
Имаш право на платен годишен отпуск аслед като имаш трудов стаж повече от 8 месеца независимо при кой работодател си го положил. Така , че кажи на твоят шеф да помисли пак.
Има малка подробност , че най - вероятно като си напускал предишната работа да са ти изплатили не ползвания платен годишен отпуск.
Има малка подробност , че най - вероятно като си напускал предишната работа да са ти изплатили не ползвания платен годишен отпуск.
- s_ogled_na_gornoto
- Младши потребител
Дори и да Ви е изплатен полгащия Ви се платен годишен отпуск в първата фирма Вие имате право на платен годишен отпуск в новата фирма, в зависимост от трудовия договор по който сте назнечини. Ако е за непълно работно време платения отпуск е попорционален на трудовия стаж. съгл. наредбата за отпуските обнародв. в ДВ. бр. 72 от 2004 год.
- stili
На пълен работен ден и на безсрочен трудов догово съм. За съжаление обаче шефа се мисли за най-добрия мениджър на света, и дори при показване на кодекса продължава да твърди обратното.
- tzav4o
- Нов потребител
НАРЕДБА за работното време, почивките и отпуските
Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Всеки работник и служител, който има [b]най-малко 8 месеца трудов стаж[/b], придобива право да ползува платен годишен отпуск по чл. 155 и 156 КТ. Когато 8-месечният трудов стаж е придобит през първата година на работа на работника и служителя, той има право на платен годишен отпуск за същата година в пълен размер. Когато част от 8-месечния трудов стаж е придобита през една календарна година и друга част - през следващата календарна година, той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година, а за втората година придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер. За ползуване на платения годишен отпуск за втората и следващите календарни години не се изисква нов 8-месечен трудов стаж.
Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г.) Всеки работник и служител, който има [b]най-малко 8 месеца трудов стаж[/b], придобива право да ползува платен годишен отпуск по чл. 155 и 156 КТ. Когато 8-месечният трудов стаж е придобит през първата година на работа на работника и служителя, той има право на платен годишен отпуск за същата година в пълен размер. Когато част от 8-месечния трудов стаж е придобита през една календарна година и друга част - през следващата календарна година, той има право на платен годишен отпуск за първата календарна година пропорционално на трудовия му стаж през тази година, а за втората година придобива право на платен годишен отпуск в пълен размер. За ползуване на платения годишен отпуск за втората и следващите календарни години не се изисква нов 8-месечен трудов стаж.
- s_ogled_na_gornoto
- Младши потребител
Много Ви благодаря за оказаната помощ! С пожелание за успех във всяко начинание!
- tzav4o
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|