начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Закупуване на жилище с ипотечен кредит казус

Казуси за недвижими имоти

Закупуване на жилище с ипотечен кредит казус

Мнениеот vinasd » 13 Окт 2013, 14:41

Здравейте,

На мен и моят партньор, с когото нямаме брак ни предстои закупуване на жилище с ипотечен кредит. Парите по първоначалната вноска (около 30% от стойността) ще ни бъдат предоставени от моите родители. Ние двамата заедно ще кандидатстваме за кредит, като ще подпишем договор за солидарна отговорност (ако не греша такъв беше термина), а нотариалният акт вероятно ще бъде и на двама ни. Въпросът ми е с цел превенция ... какво да направя, че да нямам проблеми след време? Той е разведен с две деца от предишния брак. Ако нещо се случи с него, бившата му жена вероятно ще предяви претенции като майка на децата му наследници, а аз ще остана длъжник по кредита, предполагам ... ? А в крайна сметка нещата ще се случат благодарение на моите родители.
Посъветвайте ме.
Благодаря ви предварително!
vinasd
Нов потребител

Re: Закупуване на жилище с ипотечен кредит казус

Мнениеот thebeast » 13 Окт 2013, 15:04

Кандидатствайте сама за кредита! Той да помага с изплащането!
thebeast
Потребител

Мнениеот vinasd » 13 Окт 2013, 15:44

Благодаря за отговора.
Ами формално моят доход сам по себе си не достига за да кандидатствам сама за въпросната сума, а и има определени отстъпки и привилегии в лихвите ако кандидатстваме заедно с общия ни доход. Би ли помогнало и всъщност не знам възможно ли е ако нотариалният акт е само на мое име? А ако все пак е и на двамата и не дай си боже наистина нещо му се случи, какво би станало? Неговите деца наследяват само собствеността му или и задълженията към банката?
vinasd
Нов потребител

Мнениеот thebeast » 13 Окт 2013, 16:30

Наследяват всичко (и собственост и задължения) или нищо (ако се откажат от наследство). Направете застраховка живот - няма кой знае колко да оскъпи работата! Защото не се знае кого ще натиснат за погасяване на кредита - съдлъжника или наследниците (по-вероятно е първия), а така малко да се изръсят застрахователите при нужда!
thebeast
Потребител

Мнениеот onzitam4 » 16 Окт 2013, 20:39

Това с децата е кофти. Не дай си боже след като изплатите кредита, мъжът ви да почине - сбогувайте се с половината апартамент :!:
onzitam4
Младши потребител

Мнениеот marit » 18 Окт 2013, 13:11

Здравейте,
Принципно може в договора за кредит и ипотеката да фигурирате двамата, а нотариалния акт да е само на Ваше име, стига той да е съгласен. Зависи кой основно ще изплаща жилището и какво ще се договорите вие 2-мата.
Повечето банки задължително изискват застраховка Живот в полза на банката, с изкл. на 2 - ПИБ и Прокредит мисля, така че ако не дай си Боже нещо се случи с него, не би трябвало тежестта да пада в/у децата му или Вас.
Друго, което се сещам за Ваша защита, ако той откаже нот. акт да е само на Ваше име е родителите Ви също да придобият имота и да притежават 1/3 от него, което е равносилно на самоучастието им.
Ако и това не стане просто нотариуса да вкара клауза в нотариалния акт за 30-те %
Поздрави и успех!
marit
Нов потребител

Мнениеот vinasd » 27 Окт 2013, 15:37

Благодаря ви много за насоките и мненията. Принципно той сам предложи апартаментът да се води на мое име, а и се оказва, че банките междувременно по-щедро отпускат кредити :), та може и кредита да бъде само на мое име ... ще видим как ще го решим.
vinasd
Нов потребител

Назад към Имотни казуси