начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Възможна ли е сделка с НИ

Казуси за недвижими имоти

Възможна ли е сделка с НИ

Мнениеот REVOLUTION » 20 Сеп 2013, 09:53

Колеги ще ми е интересно да чуя мненията Ви по следния казус.
Имам заповед на изпълнителния директор на Агенцията по кадастър за одобрение на кадастрална карта за землището на село У в Н-ская губерния.
В предвидения срок съсед на доверителя ми Гунчо подава жалба , че границите между имотите 125 и 126 е грешно заснета.С влязло в сила решение жалбата е уважена и заповедта е отменена като частично незаконосъобразна досежно имотната граница между 125 и 126.Връща преписката на Агенцията за отразяване на вярната граница.
Агенцията си трае и не предприема нищо.Съседа ни също.
Клиента ми Гунчо има примамливо предложение за продажба на имота си и след спорове с Агенцията решава за по-бързо да ангажира правоспособно лице, което да изпълни СР и да нанесе границата според решението на съда и приложената към делото съдебна експертиза.Следва нова заповед на изпълнителния директор и разбира се нова жалба от съседа, въпреки съгласуването на действията ни с него. :mrgreen:
Изправени сме пред ново дело , което както знаете ще отнеме доста време, а купувачът не е склонен да чака.
Чуденката ми е следната.След като заповедта на изпълнителния директор е отменена досежно границите между двата имота, то следователно за 125 и 126 няма влезнала в сила кадастрална карта-арг. от чл.49 ал.5 от ЗКИР.
Следователно би следвало разпоредителна сделка да е възможна със скица издадена от общината на основание пар.4 ал.1, т.1 от ЗКИР. Нотариусите не са много склони да се съгласят с мен, въпреки че не дават ясни аргументи защо.Тъй като най-вероятно ако внеса писмено документи ще ми се наложа да жаля отказ/било на нот. или съдията по вписванията/ ще ми е интересно да сондирам аргументи против разсъжденията ми.
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Възможна ли е сделка с НИ

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Сеп 2013, 10:56

Няма да ти напиша нищо ново, защото съм абсолютно съгласна с теб- в конкретната хипотеза решението е в § 4.
REVOLUTION написа:След като заповедта на изпълнителния директор е отменена досежно границите между двата имота, то следователно за 125 и 126 няма влезнала в сила кадастрална карта-арг. от чл.49 ал.5 от ЗКИР.
Съвсем правилно.
Следователно би следвало разпоредителна сделка да е възможна със скица издадена от общината на основание пар.4 ал.1, т.1 от ЗКИР.

Съгласна съм- до влизане в сила на Заповедта общинската администрация е длъжна да поддържа актуални данни и единствено те имат правомощията да издават скици.
За сделката от АГКК бих се снабдила и с удостоверение, че за процесните два имота няма влязла в сила заповед.

п.п. не е сигурно, че ще имаш отказ :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 20 Сеп 2013, 11:06

Докато по-сведущ се включи с мнение, да надраскам нещо за раздвижване на темата...
Без да съм в час с материята, мисля като теб - решението би трябвало да е като за имот в населено място без одобрена кадастрална карта. Иначе сделките с имота стават практически невъзможни за неопределено и не много кратко време, а това е малко налудничаво, един вид имотът излиза от гражданския оборот изобщо.
Аргумент против, евентуално - ситуацията прилича и на случай с влязла в сила карта и поправка на грешка в нея. Само че няма как по аналогия да се ползва същото решение.
Но си говоря наизуст. От материята не разбирам твърде.
П.П. Защо съседът обжалва? Новонанесената граница отново се разминава с неговото мнение по въпроса, или как?
А агенцията явно по обичай винаги си трае - неясно защо не смята, че има задължение да предприеме действия по съобразяване на картата със съдебното решение служебно. :oops:
От 10+ години майка ми, тоест отчасти аз вместо нея, заедно с други наследници се мъчи да влезе във владение на един реституиран имот. Първо общината не го даваше, защото наш е наистина, обаче в не знам коя наредба нямало уредена процедура за предаване на имот, ненанесен в кадастралната основа (не знам така ли е). Докато с години се мотаха с нанасянето, беше одобрена кадастралната карта - в нея резната една доста дебеличка ивица от имота ни и "придадена" към съседния имот. След влизане в сила на решението за частична отмяна чакаме нова заповед - нищо. Накрая се сетих да питам какво става и ми обясниха, че първо собственикът трябвало да подаде молба за издаване на нова заповед, към която да приложи всички необходими документи, вкл. препис от решението.
Поне служителките на АГКК бяха любезни, не ти се карат, не те мотаят, казват ти какво се иска да направиш, та не им се сърдя специално за бездействието след решението, може такива да са техническите им възможности в момента.
Последна промяна portokal на 20 Сеп 2013, 11:16, променена общо 2 пъти
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 20 Сеп 2013, 11:14

Все някой, трябва да е наопаки :D . Ако сме буквояди и ЗКИР /49б/ и ПВ /чл.6/3// обвързва изискването с одобряване на КК за територия/район, а не за отделен имот....предполагам това може да бъде мотивЪт за отказ.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Сеп 2013, 11:24

n_ikito написа:Все някой, трябва да е наопаки :D . Ако сме буквояди и ЗКИР /49б/ и ПВ /чл.6/3// обвързва изискването с одобряване на КК за територия/район, а не за отделен имот....предполагам това може да бъде мотивЪт за отказ.

Това е вярно, както ще бъде вярно ако кажа, че от АГКК няма да издадат скица ( навярно ще мълчат). Отказът ( писмен или мълчалив) дори да се обжалва пред АС ще бъде потвърден, заради съдебния спор, като се изложат аргументите, които революцията изтъкна за компетентността на общинска администрация.
И, докато се въртят едни дела излиза, че тези имоти са извадени от гражданския оборот, както уместно написа и портокал, а това е невъзможно ( вадят се, ама само със закон, нали така).

Обаче, наистина защо обжалва съседа този път?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 20 Сеп 2013, 11:53

REVOLUTION написа:Тъй като най-вероятно ако внеса писмено документи ще ми се наложа да жаля отказ/било на нот. или съдията по вписванията/ ще ми е интересно да сондирам аргументи против разсъжденията ми.

[10:43:35]nick: нещо интересно http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=55741
[10:52:24] Цвет: След като за конкретния имот няма одобрена кад. карта, не се прилага чл. 6, ал. 3 ПВ. Но според мен следва да се приложи удостоверение от съответната СГКК /тъй като там се подават жалбите срещу кад. карта/ или съдебно удост., че е налице спор и кад. карта не е влязла в сила за този конкретен имот. Това удостоверение е необходимо, защото все пак одобряването на кад. карта се обнар. в ДВ, но влизането в сила е след изтичането на 30-дневен срок от обнар./чл. 49, ал. 2 ЗКИР/ и то ако няма подадена жалба, а това вече служебно не ни е известно...
[10:52:53]nick: защо?
[10:53:59] Цвет: ами може да се приеме, че след като издават скица от общината, то вероятно кад. карта не е вл. в сила...
[10:54:10]nick: според мен ако не е в кадастъра и не е заснет /предполагам, че законодателя не е допуснал тази хипотеза/ е проблем за сделка
[10:54:40]nick: 6/3/ ПВ не визира кад.карта за имота , а за района....
[10:55:30]nick: нямам възможност да се ровя в ЗКИР, но по ПВ е ...по-възможен отказа
[10:55:33] Цвет: ?!
[10:55:54] Цвет: изваждаме от оборота сделки с недвижими имоти
[10:56:16]nick: ако не е заснет...не ги ли изваждаме? не е мотив
[10:58:28]nick: пропуск у закона е....бях попадал на мотиви или нещо такова, че са умували да вкарат презумция, щом нешо го няма у КК, значи го няма....и има логика ако искаме КК да е карта, а не регистър
[10:59:21] Цвет: този имот не, че не е заснет /доколкото разбирам от писаното има заснемане в рег. план/, а просто кад. карта не е вярна по отношение на границите му.
[10:59:50]nick: така или иначе...скица йок
[11:00:13]nick: не знам може и да не съм прав....
[11:00:51] Гео: КК е един нов план, нищо повече, а след като новия план не е влязъл в сила за конкретния имот остава да си действа стария план
[11:01:39]nick: никакъв план не е и не следва да е, а състояние....това е разлика между устройствените планове в общините и КК
[11:04:04] Ем: аз лично бих поискала удостоверение, че не е заснет
[11:04:25]Karanedeff: <<< никакъв план не е и не следва да е, а състояние....това е разлика между устройствените планове в общините и КК
[11:04:43] Гео: разлика има щото е по-подробен, но като не е влязъл в сила си действа стария план, тук нямаме новообразувани имоти, имотите си съществуват в стария план и ако представят у-ние, че КК не е влязла в сила, могат да си минат сделката по стария план
[11:05:29] Цвет: Ник, наистина не съм имала такъв случай, защото кад. карта в общ. А. догодина става на 10 годинки :) и ако е имало дела за влизането в сила, не сме ги засекли.
[11:06:38] Цвет: тогава да зададем въпроса по друг начин: ако има вл. в сила кад. карта само за отделни имоти, а самият район не е с одобрена и вл. в сила кад. карта, то искаш ли да се спази чл. 6, ал. 3 ПВ?
[11:07:34] Цвет: в хипотезата когато кад. карта се създава по инициатива на молител
[11:08:09] nick: не знам и ЗКИР /49б/ и ПВчл.6/3/ обвързва изискването с одобряване за територия/район..........не за имот
[11:08:57] nick: там не ме уведомяват....ако общината издава скици /неспазвайки/ закона....даже мога да не разбера
[11:09:21] Цвет: нали има такива имоти в райони без одобрена кад. карта...при нас са край жп линии
[11:09:21] Захар: не съм чувал и аз за кадастър влязъл в сила само за няколко имота - Заповедтта на областния е за определен район а вътре може да има дела относно някой от имотите ...
[11:10:39]nick: <<< нали има такива имоти в райони без одобрена кад. карта...при нас са край жп линиии при мен има голям инвеститор, сам си е организирал/финансирал заснемането.....чак при една сделка разбрах....ако може да си взема скици от общината няма как да го спра.....
[11:11:02] nick: и разбера въобще......
[11:11:28] Цвет: това е заснемането по чл. 35а ЗКИР
[11:32:43] Karanedeff: на колегата какво ще му отговорим все пак
[11:36:39] Гео: че може да си извърши сделката със скица от стария план
[11:36:55] Karanedeff: издадена от общината естествено
[11:38:39] Гео: да, но трябвя и у-ние от кадастъра, че за имота няма влязла в сила КК
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 21 Сеп 2013, 08:32

Колеги благодаря за мненията , вдъхнахте ми кураж! :D
Съседът е търговец "собственост" на държавата.Бяхме консултирали всичко с тях, но се смени правителството и съответно и ръководството.Новите обжалваха.Жалбата е бланкетна и е подадена по-скоро със съображения-"Ние сме длъжни да обжалваме , да не ни търсят отговорност после". :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 21 Сеп 2013, 16:15

Мен обаче малко ме смущава това, че за останалите граници на имота одобрената КК е влязла в сила.
Две скици - една от общината и една от АГКК? :lol: :oops: Вярно, че в чл. 49, ал. 5 пише "за имотите", но по-скоро би трябвало да се отнася до съответните части.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 21 Сеп 2013, 16:43

portokal написа:Мен обаче малко ме смущава това, че за останалите граници на имота одобрената КК е влязла в сила.
Две скици - една от общината и една от АГКК? :lol: :oops:

Според мен няма как одобрената КК да е влязла в сила за останалите граници.Не е възможно да съществува имота с едни одобрени , а с други липсващи граници.АГКК не издава скица , защото според тях няма влязла в сила КК за имотите.
Напрактика като се правеше заснемането пак се прави изцяло и за двата имота, последните получиха и нови номера и т.н.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 21 Сеп 2013, 20:03

Напрактика като се правеше заснемането пак се прави изцяло и за двата имота...

Сега ще покажа, че не съм в час, но - такова заснемане няма ли да значи, че след чисто новото одобряване на картата за целите имоти заповедта трябва да може да се обжалва изцяло, тоест и относно останалите граници на двата имота с околните? :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 21 Сеп 2013, 20:19

Да възможно е!
Не мога технически да се изразя, но няма как другите граници да са точни, ако една от тях не е вярна.Като се промени грешната , по необходимост ще се променят някои и от другите , защото площа на имотите се променят.
Със скица по-лесно се вижда. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Сеп 2013, 02:18

REVOLUTION написа:.......
Имам заповед на изпълнителния директор на Агенцията по кадастър за одобрение на кадастрална карта за землището на село У в Н-ская губерния.
В предвидения срок съсед на доверителя ми Гунчо подава жалба , че границите между имотите 125 и 126 е грешно заснета.С влязло в сила решение жалбата е уважена и заповедта е отменена като частично незаконосъобразна досежно имотната граница между 125 и 126.Връща преписката на Агенцията за отразяване на вярната граница.
Агенцията си трае и не предприема нищо.Съседа ни също.
Клиента ми Гунчо има примамливо предложение за продажба на имота си и след спорове с Агенцията решава за по-бързо да ангажира правоспособно лице, което да изпълни СР и да нанесе границата според решението на съда и приложената към делото съдебна експертиза.Следва нова заповед на изпълнителния директор и разбира се нова жалба от съседа, въпреки съгласуването на действията ни с него. :mrgreen:
Изправени сме пред ново дело , което както знаете ще отнеме доста време, а купувачът не е склонен да чака.
Чуденката ми е следната.След като заповедта на изпълнителния директор е отменена досежно границите между двата имота, то следователно за 125 и 126 няма влезнала в сила кадастрална карта-арг. от чл.49 ал.5 от ЗКИР.
Следователно би следвало разпоредителна сделка да е възможна със скица издадена от общината на основание пар.4 ал.1, т.1 от ЗКИР. Нотариусите не са много склони да се съгласят с мен, въпреки че не дават ясни аргументи защо.Тъй като най-вероятно ако внеса писмено документи ще ми се наложа да жаля отказ/било на нот. или съдията по вписванията/ ще ми е интересно да сондирам аргументи против разсъжденията ми.

Както и да го въртят и сучат колегите съдии по вписвания, вероятно и нотариуси участвали в дискусията посочена от Каранедев, имаме влязло в сила Р на граждански съд, което подлежи на безапелационно изпълнение за отразяване на вярна граница между два имота 125 и 126 в съответствие с правата на собствениците-съседи - чл.297 ГПК, което е и сторено. Втората жалейка срещу Заповедта за изменение на КК за района в тази й част отнасяща се до имоти 125 126 е недопустима поради липса на процесуален ред за оспорването й. На първо място, поради обстоятелството, че втората Заповед не е влязла в сила, за да може недоволната страна :D да инициира производство по изменението й, и на второ място, запретата на чл. 299 ГПК.
В конкретния случай следва да бъде приета постановката на §4, ал.1, т.1 ЗКИР и за имота на Гунчо да бъде издадена скица от Общината, тъй като за тези имоти няма влязла в сила КК и КР, все още.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Сеп 2013, 05:52

REVOLUTION написа:..............
Не мога технически да се изразя, но няма как другите граници да са точни, ако една от тях не е вярна.
.......... :D

Твърдението Ви е невярно. Пи малко повече спомени за Евклидовата геометрия която сте учил от 8 до 11 клас, ще се уверите сам. Изхождам от постановката: Никой не е казал, че границите на произволен имот непременно са прави отсечки.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Сеп 2013, 08:24

julyanvonemona написа:
REVOLUTION написа:..............
Не мога технически да се изразя, но няма как другите граници да са точни, ако една от тях не е вярна.
.......... :D

Твърдението Ви е невярно. Пи малко повече спомени за Евклидовата геометрия която сте учил от 8 до 11 клас, ще се уверите сам. Изхождам от постановката: Никой не е казал, че границите на произволен имот непременно са прави отсечки.

:lol: В случая са прави отсечки , какво казва геометрията в тази хипотеза? :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 22 Сеп 2013, 08:39

Втората жалейка срещу Заповедта за изменение на КК за района в тази й част отнасяща се до имоти 125 126 е недопустима поради липса на процесуален ред за оспорването й. На първо място, поради обстоятелството, че втората Заповед не е влязла в сила, за да може недоволната страна :D да инициира производство по изменението й, и на второ място, запретата на чл. 299 ГПК.

Няма пречка за ново обжалване според мен. Новата заповед си е нов АА, а и нищо не гарантира, че АГКК след отмяната ще нанесе границата на вярното място.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Сеп 2013, 08:51

portokal написа:
Втората жалейка срещу Заповедта за изменение на КК за района в тази й част отнасяща се до имоти 125 126 е недопустима поради липса на процесуален ред за оспорването й. На първо място, поради обстоятелството, че втората Заповед не е влязла в сила, за да може недоволната страна :D да инициира производство по изменението й, и на второ място, запретата на чл. 299 ГПК.

Няма пречка за ново обжалване според мен. Новата заповед си е нов АА, а и нищо не гарантира, че АГКК след отмяната ще нанесе границата на вярното място.

+1
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Сеп 2013, 14:25

REVOLUTION написа: :lol: В случая са прави отсечки , какво казва геометрията в тази хипотеза? :lol:

Че сте прав, но само относно този частеен за геометрията случай
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси