начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Заплащане на паркоместа.

Казуси за недвижими имоти

Заплащане на паркоместа.

Мнениеот icemans » 09 Сеп 2013, 11:01

Здравейте. Прочетох доста теми свързани с моя проблем, но не намерих точния отговор и за това се извинявам, ако за някой ставам банален. Казусът е следния - нова кооперация с няколко паркоместа отзад, които според мен не са обособени като самостоятелни имоти. Понеже строителя имал още някакви проценти земя които искал да продаде реши да постави бариера за достъп до тези ПМ като желяещите трябва да му заплатят 2500лв., като по този начин ще си закупят някакъв допълнителен процент от земята, но според мен, няма как да си закупят и точно определено ПМ, след като същите не са обособени като самостоятелни обекти. Прочетох и голяма част от ЗУТ. Моля Ви дайте ми точния текст който мога да цитирам на него а и на съседите, когато се наложи да му обясня защо няма право да прави това и на съседите защо да не се хващат на тази въдица. Благодаря Ви предварително!
icemans
Нов потребител

Re: Заплащане на паркоместа.

Мнениеот borovinka » 09 Сеп 2013, 11:06

Ако земята си е негова (на строителя) напълно законно може да ви ограничи достъпа до паркиране там. (Нямате право да ползвате чужд имот без съгласието на собственика).
Ако се продават идеални части от парцела, може да ги закупите по договорени със собственика им цени, но както правилно сте се ориентирал, няма да придобиете собствеността върху точно конкретно петно "паркомясто" (такова понятие в ЗУТ не съществува - има гараж). Ако закупите идеални части от терена, ща трябва да сключите договор за разпределение на ползването с останалите съсобственици и едва тогава може да си обособите нещо като собствени места за паркиране.

Строителят няма как да ви го продаде това "паркомясто", няма валиден правен акт, с който да ви прехвърли собствеността на подобно нещо.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот icemans » 09 Сеп 2013, 11:14

Мисля, че самата земя на която са паркоместата не е негова, т.е. не е отделен имот, а е към общите части на блока ( или поне аз така си го обяснявам). Т.е. нали всички имаме някакъв процент от идеалните части?! А той имал в повече и искал един вид да се отърве от тях - някой да му ги закупи, но това не знам на кой ще даде основание да слага бариера след като няма абсолютно съгласие на всички а това няма как да стане. Има ли някакво изискване към всяка жилищна сграда да съществуват и съответните ПМ?
icemans
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 09 Сеп 2013, 13:13

Общите части на блока не са общи части от земята (парцела), в който е построен блока, освен ако с нотариалния акт не ви продават и съответен % общи части от дворното място (земя), но това трябва да го пише в нотариалния ви акт. Иначе общи части на блока са стълбища, коридори, площадки, партер, покрив, преградни и външни стени и др. Земята е отделен обект на вещно право и ако притежавате ид. ч. от нея, трябва да го пише в нотариалния ви акт.
Иначе си е собственост на строителя ви и той има право да ви я предлага за продажба при условия, каквито реши.
Можете да проверите чия собственост е парцела, като направите справка в Имотен регистър към Агенция по вписванията.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот icemans » 09 Сеп 2013, 15:43

Значи в моя НА пише, че притежавам 1.997% ид.части от общите части на сградата и 1.997% ид.части от отстъпеното право на строеж. Това какво означава? Имам ли част от земята или не?
icemans
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 09 Сеп 2013, 16:00

icemans написа:в моя НА пише, че притежавам 1.997% ид.части от общите части на сградата и 1.997% ид.части от отстъпеното право на строеж. Това какво означава? Имам ли част от земята или не?

НЕ!
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот icemans » 09 Сеп 2013, 16:09

Хм! И сега ако си купя земя за цената която предлага той, на какво онсование ще имам паркомясто? На никакво, нали. Аз няма да си купя де, но ме е яд, защото всичко го прави на инат.
icemans
Нов потребител

Мнениеот windlove » 09 Сеп 2013, 16:26

icemans написа:Хм! И сега ако си купя земя за цената която предлага той, на какво онсование ще имам паркомясто? На никакво, нали. Аз няма да си купя де, но ме е яд, защото всичко го прави на инат.

Защо да го прави на инат? След като земята е негова собственост на какво основание да ви е дава безплатно за ползване? Вие ако бяхте собственик не бихте ли искали същото :arrow:

Относно въпроса Ви - ако си купите земя ще имате идеални части от този недвижим имот /е освен ако не ги изкупите всичките/, но не и обособено паркомясто.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот borovinka » 09 Сеп 2013, 17:00

Въпросителят е само писател, но не и читател, защото не е прочел това:

borovinka написа:Ако закупите идеални части от терена, ща трябва да сключите договор за разпределение на ползването с останалите съсобственици и едва тогава може да си обособите нещо като собствени места за паркиране.

Строителят няма как да ви го продаде това "паркомясто", няма валиден правен акт, с който да ви прехвърли собствеността на подобно нещо.

Да бе го прочел, не би написал това:
icemans написа:Хм! И сега ако си купя земя за цената която предлага той, на какво онсование ще имам паркомясто? На никакво, нали. Аз няма да си купя де, но ме е яд, защото всичко го прави на инат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот icemans » 09 Сеп 2013, 17:16

Приемам критиката, но в свое оправдание ще кажа, че не са ми ясни правните норми, актове, тълкования и т.н. По тази причина и не ми се изясни много по-горе цитираното. ОК! Разбирам, че няма как да продава паркоместа щом не са обособени като гаражи, а само земя. Добре, но според закона, той не е ли длъжен по проект да осигури на тази сграда и необходимите паркоместа? И ако отговорът е "Да", то какво се разбира под "необходимите"?

П.П. Извинявам се на всички компетентни за моите невежи въпроси.
icemans
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 09 Сеп 2013, 22:37

Съгласно ЗУТ е длъжен "да осигури достатъчно паркоместа, колкото са апартаментите в сградата", но ако сградата вече е с Разрешение за ползване (заветния Акт 16) и на практика е минала пред РДНСК така, без посочени паркоместа, инвеститорът не е длъжен да ви осигурява паркоместа. Още по-малко е длъжен да ви прави гаражи, а най-малко е длъжен да ви позволява да му ползвате собствения имот като паркинг.
Явно има желанието (и намерението) да ви предложи да изкупите ид. ч. от земята, която е негова и след като ви е продал права на строеж и ви е построил сграда в нея, значи вече не може да ползва за друго. По какви цени ще ви предложи да изкупите ид. части от земята си е негов въпрос - вие може да се съгласите или да не се съгласите с предложената от него цена - ваше право си е. Негово право пък е да сложи бариера и да не ви дава да паркирате в неговия имот.
Според мен предложението да ви продаде пространството зад блока (т.нар."дворно място") под формата на идеални части от терена, които да се разпределят между съсобственици на апартаменти в сградата не е лошо - от вас си зависи дали искате да купите тази земя.
След това закупилите идеални части от земята могат да правят с нея каквото решат, вкл. да си паркират колите там - така ще се обособят и желаните от вас паркоместа. И понеже принципа "ей-тука съм си начертал с тебешир къде ще си спирам колата" не важи, щото и комшиите може да си начертаят, най-добре е след като закупите ид. ч. от земята да сключите един договор за разпределение на ползването на въпросните общи ид. части от земята с другите съсобственици на земята. Договорът не е нещо сложно, в него пише просто: Иван, собственик на ап. 1 ще ползва най-източния край на парцела с площ от 20 кв.м (означен като ид.част-паркомясто "1"), Драган, собственик на ап. 2 ще ползва съседната на Иван част от парцела с площ 20 кв.м (означен като ид.част-паркомясто "2") и т.н. до изчерпване на собствениците и местата. Тогава за удобство даже може да теглите по една боя, за да си очертаете "паркоместата" (или да боднете колчета, зависи ;) )

Успех и недейте да скачате толкова срещу нещо, което по принцип е умно и има резон в него. Гледайте да се договорите със собственика на земята за хубава цена. Смятам, че такава ще постигнете, ако повече хора проявят интерес и искат да си купят от земята.;)
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот icemans » 10 Сеп 2013, 09:37

Аз, разбира се, че бих си закупил земя стига да имам възможност - финансова. Тука е парадокса, че уж трябва да осигури паркоместа, а пък не ги осигурява. Акт 16 мина и аз нямам никаква идея как е минал пред комисията - дали с паркоместа или без. И сега както става в повечето случаи, хората с повече финансови възможности ще си паркират, ако платят, разбира се, а хърбите на които по ЗУТ трябва да им се полагат ПМ, ще се спасяват по единично. Благодаря Ви за разясненията!
icemans
Нов потребител

Мнениеот windlove » 10 Сеп 2013, 10:48

icemans написа:Аз, разбира се, че бих си закупил земя стига да имам възможност - финансова. Тука е парадокса, че уж трябва да осигури паркоместа, а пък не ги осигурява. Акт 16 мина и аз нямам никаква идея как е минал пред комисията - дали с паркоместа или без. И сега както става в повечето случаи, хората с повече финансови възможности ще си паркират, ако платят, разбира се, а хърбите на които по ЗУТ трябва да им се полагат ПМ, ще се спасяват по единично. Благодаря Ви за разясненията!

Паркоместата са ви осигурени ... акт 16 е минал защото просто ги има.
Ако това бяха гаражи - самостоятелни обекти по вашата логика след като сте си купили апартамент трябва да ви се полага безплатен гараж ли?

Чл. 43. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) За нови сгради необходимите гаражи и места за паркиране задължително се осигуряват в границите на урегулирания поземлен имот.

Някъде тук да прочетохте, че се осигуряват безплатно?
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот n_ikito » 10 Сеп 2013, 11:02

Мога да добавя само, че не е задължително местата за паркиране да се ползват от живеещи в сградата. Според мен 'лек' парадокс, но реалност.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Сеп 2013, 11:25

Болна тема. Приемайки една от хипотезите, напълно възможно е тези "паркоместа" да са обща част към сградата, защото има едни правила, дето указват на инвеститора, че с проекта си задъжително трябва да обезпечи с гараж/паркомясто всеки един жилищен обект в тази сграда. :wink:
Та, този отворко, гордият собственик на земята извън застроената й част, може да се окаже накрая с "пръст в устата".

П.П. .... И всички тези упражнения развити по-горе да са извън обсега на темата.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 10 Сеп 2013, 12:41

Някъде де е казано, че тези паркоместа трябва да се осигурят безплатно :!: 8)
Предлага им човека - паркирайте, но си плащайте, а те не щат искат без пари. Купили са си само жилище с % от общите части и % от правото на строеж - ами като са купували да са искали да си купят и % от собствеността на земята.
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот icemans » 10 Сеп 2013, 12:45

Въпрос на тълкование според мен. Въпросния член 43 го прочетох, но според мен всеки може да си го тълкува както иска. А да не говорим, че абсурд да има за всеки апартамент парко-място, пък било то и платено. Другия факт е, че дори и да си бях закупил някаква земя в началото или пък сега, това също няма да ми даде право пред останалите съседи да паркирам там. Така мисля аз.
icemans
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 10 Сеп 2013, 12:50

icemans написа: Другия факт е, че дори и да си бях закупил някаква земя в началото или пък сега, това също няма да ми даде право пред останалите съседи да паркирам там. Така мисля аз.

Вече ти се каза по горе - чети внимателно - ако притежаваш някакъв % от собствеността на земята, може да поискаш разпределението на ползването с останалите съсобственици - ако не стане доброволно, става по съдебен ред

borovinka написа: най-добре е след като закупите ид. ч. от земята да сключите един договор за разпределение на ползването на въпросните общи ид. части от земята с другите съсобственици на земята. Договорът не е нещо сложно, в него пише просто: Иван, собственик на ап. 1 ще ползва най-източния край на парцела с площ от 20 кв.м (означен като ид.част-паркомясто "1"), Драган, собственик на ап. 2 ще ползва съседната на Иван част от парцела с площ 20 кв.м (означен като ид.част-паркомясто "2") и т.н. до изчерпване на собствениците и местата. Тогава за удобство даже може да теглите по една боя, за да си очертаете "паркоместата" (или да боднете колчета, зависи )
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Сеп 2013, 13:35

karanedeff написа:Някъде де е казано, че тези паркоместа трябва да се осигурят безплатно :!: 8)
Предлага им човека - паркирайте, но си плащайте, а те не щат искат без пари. Купили са си само жилище с % от общите части и % от правото на строеж - ами като са купували да са искали да си купят и % от собствеността на земята.

Не ми се спори с теб. Изразих мнение по една от възможните хипотези. А добре ти е известно, че дори и да не са вписани общите части в титула за собственост, то по силата на закона принадлежат на всеки един собственик пропорционално на притежаваната част като площ, представляващ самост. обект спрямо общата РЗП на сградата.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 10 Сеп 2013, 13:57

Мели, ако двора е 3000 кв.м. и е застроен само на 300 кв.м. - какво собствениците на апартаменти ще имат право да ползват останалите 2700 кв.м. - това ли твърдиш :?:
В закона е записано, че могат да ползват незастроената част от двора доколкото да се обслужва сградата - нали така?
Друг е въпроса ако ОПС-то е върху всичките 3000 кв.м но е реализирано само върху 300.

Не се бъркай със старите текстове в ЗС, кога общината отстъпваше право на строеж за индивидуални жилищни сгради и в това право се включваше и правото да се ползва незастроената част от терена
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси