Здравейте,
Има ли възможност при покупко продажба на имот да се окаже в договора доживотно право на позване на трето лице.
Наоример А продава имот на Б, където В получава право на доживотно ползване.
Какви са вариянтите да се избегнат допълнителни(или повторни) такси ако В, така или иначе иска Б да получи имота след неговата смърт, но в същото време за свое спокойствие В иска да запази правата си за ползване пожизнено върху новият имот, които ще се закупи?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Договор за покупко продажба
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Договор за покупко продажба
А продава на Б. Б и В свързани ли са по някакъв начин и съгласен ли е Б този В да живее до края на живота си в неговия имот?
Това е първият въпрос, на който следва да си отговорите. Ако отговорът е "Да", няма пречка обстоятелството, че В ще има право на ползване на имота до края на живота си да бъде вписано в нотариалния акт за покупко-продажба между А и Б. Таксата не се увеличава от това.
Дайте конкретен пример какво искате да постигнете, за да ви насочим по-добре.
Това е първият въпрос, на който следва да си отговорите. Ако отговорът е "Да", няма пречка обстоятелството, че В ще има право на ползване на имота до края на живота си да бъде вписано в нотариалния акт за покупко-продажба между А и Б. Таксата не се увеличава от това.
Дайте конкретен пример какво искате да постигнете, за да ви насочим по-добре.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Чичо ми, които е вдовец, но има осиновено дете с психични отклонения, за което е пуснато дело по разсиновяване иска да закупи имот. По принцип неговото желание е племенницата му (аз) да наследи имуществото му, а не други роднини (майка, брат или осиновеното дете). След като е описал саморъчно завещание изцяло в полза на племенницата си, което обаче до колкото разбирам не може да се изпълни, тъй като има други роднини по възходяща линия с запазена част. Реално това завещание до колко и каква стойност има в мои интерес? Как при покупката на 4-тия вече имот да се постъпи за да мога поне на нещо сигурно да разчитам в бъдеще? Ситуацията в семейните ни отношения е усложнена. Реално не се лакомя, тъй като продължавам да си живея под наем от години, при наличието на 3 апартамента собственост на баща ми в същия град, но той дори за миг не помисля за моето настояще и бъдеще. Преди 9 години ме изгони от вкъщи. Освен това, изобщо не съм сигурна, че реално от баща ми ще остане да наследя нещичко някога, тъй като за съжаление поради липса на доходи, той вероятно ще преживява продавайки собствеността си, от доста време започна да иска пари от мен и от баба ми. Аз не мога финансово да го издържам, баба ми обаче си му дава пари. Баба ми е на 87г.(майката на чичо ми и баща ми) има апартамент, който е прехвърлила срещу доглеждане с право на пожизнено ползване имота си в полза на баща ми.
Аз съм на възраст, в която е нормално вече да имам дете, но как бих могла при условие, че плащането на наем и несигурността в бъдеще ме безпокоят. Кредит за имот не мога да си позволя. За момента поне имам спокойствието, че успявам да живея нормално макар и под наем. Незнам как да постъпя. Реално собствените ми роднини до момента всячески ми усложняват живота, но все пак се справям добре сама засега. Понякога се ядосвам на себе си, че за момент се надявам някои от тях ще се размърда и да се сполотим за да ни е добре на всички, но уви осъзнах че всичко е от тях е използване на момента в тяхна полза и толкова. Всички грижи които съм полагала, когато някои от тях има нужда е използване и след като отново са добре, следват унижение и присмех.
Чичо ми, по негово предложение както той прецени написа това завещание. Категорично заявява, че за него съм доказала че градя и се развивам и иска каквото е постигнал от живота някой ден да остане за такъв човек. Но... Как да вярвам като в това семейство днес е едно утре друго, и дали това не е отново прах в очите и търсене на опора докато тече това дело по разсиновяване? Не че съм недоверчива, но на тях наистина не може да се вярва. Подчертавам и другата причина поради която написа завещанието, тъй като иска да лиши осинвеното дете от наследство от което ще се възползват трети лица. Днес, чичо ми каза че ако платя таксите по прехвърляне чрез доглеждане с право на ползване е съгласен да раздвижи някой имот или всичко, но при условие че приживе всичко си е негово. Възможно ли е и как става?...
Как да постъпя в тази оплетена ситуация?
Аз съм на възраст, в която е нормално вече да имам дете, но как бих могла при условие, че плащането на наем и несигурността в бъдеще ме безпокоят. Кредит за имот не мога да си позволя. За момента поне имам спокойствието, че успявам да живея нормално макар и под наем. Незнам как да постъпя. Реално собствените ми роднини до момента всячески ми усложняват живота, но все пак се справям добре сама засега. Понякога се ядосвам на себе си, че за момент се надявам някои от тях ще се размърда и да се сполотим за да ни е добре на всички, но уви осъзнах че всичко е от тях е използване на момента в тяхна полза и толкова. Всички грижи които съм полагала, когато някои от тях има нужда е използване и след като отново са добре, следват унижение и присмех.
Чичо ми, по негово предложение както той прецени написа това завещание. Категорично заявява, че за него съм доказала че градя и се развивам и иска каквото е постигнал от живота някой ден да остане за такъв човек. Но... Как да вярвам като в това семейство днес е едно утре друго, и дали това не е отново прах в очите и търсене на опора докато тече това дело по разсиновяване? Не че съм недоверчива, но на тях наистина не може да се вярва. Подчертавам и другата причина поради която написа завещанието, тъй като иска да лиши осинвеното дете от наследство от което ще се възползват трети лица. Днес, чичо ми каза че ако платя таксите по прехвърляне чрез доглеждане с право на ползване е съгласен да раздвижи някой имот или всичко, но при условие че приживе всичко си е негово. Възможно ли е и как става?...
Как да постъпя в тази оплетена ситуация?
- silverflame
- Нов потребител
Както го описвате, най-чист вариант за вас и за чичо ви ми се струва сключването на договор между вас за издръжка и гледане срещу прехвърляне на недвижим(и) имот(и) с правото чичото пожизнено да ги ползва.
ДГИ се правят под формата на нотариален акт (ще платите такси за нотариално изповядване на сделките, но е по-добър вариант от завещанието), чичо ви прехвърля имотите срещу ваше задължение да го гледате и издържате докато е жив - може да се запише да се дават определени грижи, да се купуват храна и лекарства и т.н. всичко е въпрос на уговаряне. С ДГИ на практика имуществото получава гледащият - т.е. вие. Ще имате задължение реално да давате издръжка и гледане на чичото, в противен случай той има правото да развали договорите приживе, а след неговата смърт - наследниците да оспорват придобиването на имотите от вас, поради липса на гледане/издръжка. Няма за какво да се притеснявате, ако сключите договор за конкретни имоти и реално полагате грижи и давате издръжка на чичото.
Горещ съвет - намерете си адвокат и нека той да ви прегледа документите преди да сключвате каквито и да било договори. Задължително ДГИ да бъдат изготвени от адвокат и да ви ги разясни подробно преди да пристъпите към нотариалното изповядване. Има много тънкости, които не са за подценяване и не са за творческа самодейност.
ДГИ се правят под формата на нотариален акт (ще платите такси за нотариално изповядване на сделките, но е по-добър вариант от завещанието), чичо ви прехвърля имотите срещу ваше задължение да го гледате и издържате докато е жив - може да се запише да се дават определени грижи, да се купуват храна и лекарства и т.н. всичко е въпрос на уговаряне. С ДГИ на практика имуществото получава гледащият - т.е. вие. Ще имате задължение реално да давате издръжка и гледане на чичото, в противен случай той има правото да развали договорите приживе, а след неговата смърт - наследниците да оспорват придобиването на имотите от вас, поради липса на гледане/издръжка. Няма за какво да се притеснявате, ако сключите договор за конкретни имоти и реално полагате грижи и давате издръжка на чичото.
Горещ съвет - намерете си адвокат и нека той да ви прегледа документите преди да сключвате каквито и да било договори. Задължително ДГИ да бъдат изготвени от адвокат и да ви ги разясни подробно преди да пристъпите към нотариалното изповядване. Има много тънкости, които не са за подценяване и не са за творческа самодейност.
Значи баща ви има апартамент, а не баба ви - това ви насочвам да направите и вие, но с чичото. Баба ви има право да търси издръжка и гледане от баща ви, като си е запазила правото да живее в имота, който му е прехвърлила срещу това гледане. (silverflame написа: Баба ми е на 87г.(майката на чичо ми и баща ми) има апартамент, който е прехвърлила срещу доглеждане с право на пожизнено ползване имота си в полза на баща ми.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
"раздвижи някой имот" идеално звучи
- emstoianova_
- Младши потребител
emstoianova_ написа:"раздвижи някой имот" идеално звучи
А най-добре е, човек сам да се раздвижи и се опита да си осигури живота,а не да чака на роднини и бъдещи несигурни събития: разсиновяване или нечия смърт.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:emstoianova_ написа:"раздвижи някой имот" идеално звучи
А най-добре е, човек сам да се раздвижи и се опита да си осигури живота,а не да чака на роднини и бъдещи несигурни събития: разсиновяване или нечия смърт.
И аз така мисля, но не е лошо, ако човек се е раздвижил, а разни роднини искат само да се ползват от неговото раздвижване, да вземе да си уреди взаимоотношенията с тях. Отделно не знаем чичото какво мисли по въпроса - може да се опасява от изхода на "разсиновяването" и да иска хем да си уреди имуществените въпроси изцяло изключвайки осиновения, хем да си осигури грижи и подкрепа за старини още от сега.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Както го описвате, най-чист вариант за вас и за чичо ви ми се струва сключването на договор между вас за издръжка и гледане срещу прехвърляне на недвижим(и) имот(и) с правото чичото пожизнено да ги ползва.
Горещ съвет - намерете си адвокат и нека той да ви прегледа документите преди да сключвате каквито и да било договори. Задължително ДГИ да бъдат изготвени от адвокат и да ви ги разясни подробно преди да пристъпите към нотариалното изповядване. Има много тънкости, които не са за подценяване и не са за творческа самодейност.Значи баща ви има апартамент, а не баба ви - това ви насочвам да направите и вие, но с чичото. Баба ви има право да търси издръжка и гледане от баща ви, като си е запазила правото да живее в имота, който му е прехвърлила срещу това гледане. (silverflame написа: Баба ми е на 87г.(майката на чичо ми и баща ми) има апартамент, който е прехвърлила срещу доглеждане с право на пожизнено ползване имота си в полза на баща ми.
Много благодаря за вашият отговор! За мен този вариянт е коректен и към мен и към чичо. Задължително ще се консултирам и с адвокат. След като при такъв вариянт ще има спокойствие и за двете страни, остава само да се ориентирам в сумата по разноските и съответно чичо да даде окончателното си съгласие.
Аз така или иначе с или без обещание за наследство винаги при нужда съм се грижела за него и съм помагала с необходимото. Сега просто искам продължавайки да се грижа да знам, че и за моето бъдеще са се погрижили, а облагодетелстването на трети лица е изключено.
Понякога се чудя кое е по- сапунено - венецуелски сериял или реалния живот?!
- silverflame
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|