- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус за получаване на рента
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Казус за получаване на рента
Здравейте. Моля за съвет. Казуса е следният- На 15.05.2013 г. е извършена покупко - продажба на земеделска земя. Има сключен договор за рента със старият собственик /майка ми/. За изминалата стопанска година 2012-2013 новият или старият собственик по закон получава рентата. В случая новият отива с нотариалният акт и арендатора му дава рентата. Имам ли законно основание да подам иск в съда за да си получа рентата при положение че става въпрос за старата стопанска година в която имаме 8 месечна собственост върху нея. Продажбата е по време на прибирането на реколтата.
- fishmaster
- Нов потребител
Re: Казус за получаване на рента
Как ги изчислявате тези 8 месеца?
За мен това от всякъде си е 15 май 2013 година. До тази дата вие сте собственици (майка ви) на нея се дължи неплатена рента за земеделската 2012-2013 год. (до датата на продажбата 15.май 2013). След тази дата рентата е за новия собственик, при положение, че договорът за наем на земеделска земя е преминал и към него и не е прекратен.
fishmaster написа:На 15.05.2013 г. е извършена покупко - продажба на земеделска земя. Има сключен договор за рента със старият собственик /майка ми/.
За мен това от всякъде си е 15 май 2013 година. До тази дата вие сте собственици (майка ви) на нея се дължи неплатена рента за земеделската 2012-2013 год. (до датата на продажбата 15.май 2013). След тази дата рентата е за новия собственик, при положение, че договорът за наем на земеделска земя е преминал и към него и не е прекратен.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Дайте да уточним първо- наем или аренда, че нещата са различни.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Уточнявам-става въпрос за рента, а сумата е 500 лв. за зърното което се полага кооперацията го плаща на собствениците. Новият собственик /от 15.05.2013г./ на земята отива в кооперацията показва нот. акт и му дават парите. Аз мога ли да претендирам за тази сума или част от нея като бивш собственик на земята и какво да направя.
- fishmaster
- Нов потребител
Преди да пуснете тема тук не сте прочел нормата на чл. 17 от ЗАЗ.
Договорът ви е вписан ( след като говорим за аренда), новият собственик замества предишния ( по силата на чл. 17 ЗАЗ), падежа за плащане е след сключване на разпоредителната сделка ( дата на възникване на задължение за плащане от страна на арендатора)- какви пари тогава за предходния собственик, като по силата на заместването новия има правото да получи арендната цена?! Когато сте сключили договора за продажба не сте обърнали внимание на този дребен на вид детайл, който ще ви струва едни пари сега. Освен ако, ама надали, нямате изрична писмена противна уговорка.
Класика.
п.п. ако е уговорено изпълнение на части и падежа на вземането е бил преди 15.05( за каквото тук данни не излагате)- дължимата до тогава сума е за продавача. Всичко останало след тази дата, без значение уговорките за плащане, е за купувача по сделката и мисля правилно арендаторът е изпълнил на новия собственик.
Договорът ви е вписан ( след като говорим за аренда), новият собственик замества предишния ( по силата на чл. 17 ЗАЗ), падежа за плащане е след сключване на разпоредителната сделка ( дата на възникване на задължение за плащане от страна на арендатора)- какви пари тогава за предходния собственик, като по силата на заместването новия има правото да получи арендната цена?! Когато сте сключили договора за продажба не сте обърнали внимание на този дребен на вид детайл, който ще ви струва едни пари сега. Освен ако, ама надали, нямате изрична писмена противна уговорка.
Класика.
п.п. ако е уговорено изпълнение на части и падежа на вземането е бил преди 15.05( за каквото тук данни не излагате)- дължимата до тогава сума е за продавача. Всичко останало след тази дата, без значение уговорките за плащане, е за купувача по сделката и мисля правилно арендаторът е изпълнил на новия собственик.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря за отговорите. Четох и ЗАЗ и ЗС. Убедих се че който изпревари натовари както е поговорката. След като не е изрично упоменато в договора.
- fishmaster
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|