начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ХОНОРАР

Казуси за недвижими имоти

ХОНОРАР

Мнениеот visentebulgari » 08 Авг 2013, 14:07

здравейте,искам да помоля юристите да ми погнат с това как се формира хонорара на един адвокат,ако например се касае за имот с оценка 60 000 лева,единият брат притежава нотариален акт за имота на 100 процента,но срещу него са заведени две дела от останалите братя за по една трета съответно,интересуваме как се формира хонорара за всяко едно от двете дела,и има ли значение на коя инстанция е.Благодаря предварително.P.S. Също така бих искал контакт с юрист,сериозен и отговорен,за когото не е единствено важно да вземе парите.Още веднъж Благодаря!
visentebulgari
Нов потребител

Re: ХОНОРАР

Мнениеот bebitor » 08 Авг 2013, 15:01

Хонорарът се формира чрез договаряне. Адвокатът, след запознаване с конкретния казус, преценява какво развитие може да се очаква, отделено време, правна сложност, съдебни заседания и т.н., след което Ви предлага определена цена, но не по малка от предвиденото в Наредба №1 за минималните адвокатски възнаграждения. Вие, от своя страна, преценявате дали да се доверите на този адвокат, личните му качества, знания, умения, и дали предложената цена Ви устройва. Ако се споразумеете, се сключва договор за правна защита и съдействие.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот rts » 08 Авг 2013, 15:06

Всеки адвокат сам договаря хонорара си с клента. Има Тарифа за МИНИМАЛНИТЕ адвоктски възнаграждения, но не всеки адвокат работи на този минимум.
Пишете в кое населено място (съответно към кой Областен център) се намира имота, към кой Съд са образуваните вече дела, на коя инстация са, Вие кой от тримата братя сте - с нотариалния акт на 100 % или от другите, има ли вече решение на някоя инстанция и какво пише в решението (ако има такова). Включете си личните съобщения.
rts
Активен потребител

Мнениеот visentebulgari » 08 Авг 2013, 15:29

разбирам,че е въпрос на договореност,но мен ме интересува именно как се изчислява според тези минимални тарифи,относно въпросният имот и има ли разлика и значение от инстанцията? Питам защото ми направиха изчисление именно спрямо минималните възнаграждения,но на мен математиката ми показва друго.
visentebulgari
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 08 Авг 2013, 16:04

Огромна част от имотните дела не са елементарни, за да се водят на минимум. Адвокатът може да е ползвал мин. хонорар като база и го е увеличил до някакъв размер с оглед на очакваната сложност и продължителност. Защо не отидете и не попитате там, където колегите са Ви изчислили хонорара? Проверки ли им правите? Отговорете ми, според Вас как следва да се оцени, тарифира или изчислява адвокатския труд и наистина ли очаквате един начинаещ адвокат и такъв с 15-20г. практика, знания, умения и възможности в дадена област еднакво да оценят качествата си по мин. тарифа?
Ако не Ви устройва цената, не се договаряйте. Може пък това, което са Ви посочили, да е техния минимум, под който не биха поели делото. Инстанциите нямат значение по наредбата, но за мен имат- в първа инстанция се върши най-много работа, всеки пропуск може да бъде фатален, въззивът, от своя страна е по-важен, а пробивът във ВКС (т.нар. допустимост) е истинско изпитание.
Защо не изложите казуса в пълнота? Така, както сте го описал, могат да се правят само догадки и предположения за същността на делото:
Може братът- ответник:
-да е бил надарен от наследодател и другите двама да искат намаляване размера на дарението,
-да е придобил имота от родител чрез договор гледане и издръжка, другите двама да търсят разваляне поради неизпълнение,
-да е придобил имота от родител чрез продажба, а ищците да се съмняват в действителното плащане на цената,
-да се е снабдил с нотариален акт за придобиване по давност въз основа на обстоятелствена проверка и т.н.
Изброяването не е изчерпателно, само примерно.
В различните хипотези линията на защита е различна, съответно, обстоятелствата и фактите, които имат значение са различни, а това се отразява и на хонорарите.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот visentebulgari » 08 Авг 2013, 19:55

не оспорвам това което казвате,и не разбирам защо така се ядосвате когато се коментират възнагражданията?..просто това което искам да знам е как се изчислява,например като всяко дело е за една трета дали следната сметка е правилна или не е:една трета е 20 000,което е 650+2% от горницата над 10 000 правилно ли е или не е?Това ме интересува защото в конкретния случаи познати ме изпращат при тези адвокати,и те твърдят ,че ми изчисляват по тази схема без налагане на усложняващи "суми" т.е. таксуват ме единствено по тази минимална тарифа.Не оспорвам труда и възнаграждението на никого,а се интересувам колко и как от парите ми се харчат,нима всички не сме така?
visentebulgari
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 08 Авг 2013, 20:09

Съвсем не се ядосвам, по-скоро се възмущавам, когато се подценява ситуацията. Сметките Ви са правилни. Хайде, успех!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Авг 2013, 20:43

Да сме съвсем конкретни- това :roll: е сума за един иск. До тук си мисля, че няма да се разминете само с един- повече трябва да са.
А, инак- все ми е тази как се тълкува мнението ми по темата с хонорарите. Всеки има право да си цени труда.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 08 Авг 2013, 21:07

Съвсем вярно.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот visentebulgari » 09 Авг 2013, 15:02

благодаря за инфото и пожеланията,зная че това е за един иск,а те ще са два:)...въпросните адвокати ме убеждават ,че всеки един от тези два иска е за 2/3 или поне те върху това си правят изчислението........това е разминавато,разбран човек съм и обичам точните неща,затова ако някои ми каже : "виж според таблицата изчисляваме и е толкова,обаче има усложнение и затова добавяме още толкова" ....няма как да кажа не,но на мен ми казват ще ти вземем според тази тарифа,дори извадиха книжката с въпросните......и как получиха 1500 лева за всеки иск и незивисимо на коя инстанция???....желая успехи и здраве на всички!
visentebulgari
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Авг 2013, 15:15

Никой, като да не може да ви угоди.
Колко ще вземе адвокатът, по едно дело, зависи от това, което се договорите. Запише ли се определена сума в договора за правна помощ- закон е между вас и дължите плащане на уговореното.

Един ви казал по-малко, друг повече, а вие гледате Наредба 1 и не знаете кой е крив и кой е прав- не може да бъде коректна тема, защото наредбата има минимум, няма таван, но и този минимум се нарушава- ако примерно трябва да ви взема 100, но се договорим за 50 ( под минимума в наредбата)- проблема си е мой, защото само аз нося отговорност пред дисциплинарната комисия, че се явявам нелоялна конкуренция на колегите, които спазват норматива.
В тази криза никой вече не се учудва на размер на хонорарите- нито, когато са далеч под, нито когато са далеч над. Всяко едно от тези обстоятелства влече след себе си различни действия от страна на ответната страна, респективно различни последици. Ако е над- възразяваш за прекомерност, ако е под- не се интересувам колегата като как е ценообразувал( дали по причина да не е съобразил, колко иска са, дали заради кризата е нелоялен към останалите, дали защото не пуска договор от кочан, а ползва А4, което не влече данъчен налог- това не са мои грижи).
Разнообразие..
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси