Здравейте ,
Собственик съм на дарен имот от 1978 г. . Притежавам скица и нотариален акт на имота в който е записано : .................... Дворно място от 340 квадратни метра с построена в него масивна жилищна сграда , два навеса и подобрение в същото дворно място , находящо се в гр. К , съставляващо имот планоснимачен N XXXX в квартал N YYY при съседи : И.Иванов и от двете страни улици . .....
Имота се намира в центъра на града .
През 1994 г. е изготвен проект на ЗРП според , който имота ми става парцел XI – 0000 (примерно ) и се проектира нова улица , която трябва да мине през моя парцел XI – 0000 . Това налага от имота да се отчуждят 80 кв.м. за тази улица.
Странното е , че в моята скица от 1978 г. тази улица съществува ( новопроектираната ) , но явно е по тясна ( в нотариалния акт също е описана тази улица : и от двете страни улици ) .
До този момент не бяха предприемани никакви действия от общината за оправяне на парцела , имота си е със нотариалния акт и скица от 1978 г.
Сега искат да стартират процедура по отчуждаване , като приложат чл. 16 от ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА .
В който е записано , че могат да ми вземат тези 80 кв.м. без обезщетение .
Аз съм си плащал данъците през всички тези години за имота според нотариалния акт от 1978 г.
Въпроса ми е какво мога да направя за да получа обезщетение за тези 80 кв.м. ?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отчуждаване на имот
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отчуждаване на имот
Чл.16 от ЗУТ въобще, ама въобще е неприложим във вашия случай. При стартиране на отчуждителната процедура Общинарите не могат да минат без да заплатят обещетение за частта от имота, която е отредена за улица. Така че... внимавайте. Срещнете се с адвокат когато ви представят оценката за отчуждената част! Там има едни срокове, които зорко трябва да се съблюдават!
-
Melly - Старши потребител
neviarvam написа:Здравейте ,
Собственик съм на дарен имот от 1978 г. . Притежавам скица и нотариален акт на имота в който е записано : .................... Дворно място от 340 квадратни метра с построена в него масивна жилищна сграда , два навеса и подобрение в същото дворно място , находящо се в гр. К , съставляващо имот планоснимачен N XXXX в квартал N YYY при съседи : И.Иванов и от двете страни улици . .....
Имота се намира в центъра на града .
През 1994 г. е изготвен проект на ЗРП според , който имота ми става парцел XI – 0000 (примерно ) и се проектира нова улица , която трябва да мине през моя парцел XI – 0000 . Това налага от имота да се отчуждят 80 кв.м. за тази улица.
Странното е , че в моята скица от 1978 г. тази улица съществува ( новопроектираната ) , но явно е по тясна ( в нотариалния акт също е описана тази улица : и от двете страни улици ) .
До този момент не бяха предприемани никакви действия от общината за оправяне на парцела , имота си е със нотариалния акт и скица от 1978 г.
Сега искат да стартират процедура по отчуждаване , като приложат чл. 16 от ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА .
В който е записано , че могат да ми вземат тези 80 кв.м. без обезщетение .
Аз съм си плащал данъците през всички тези години за имота според нотариалния акт от 1978 г.
Въпроса ми е какво мога да направя за да получа обезщетение за тези 80 кв.м. ?
Според мен, в това подчертаното в червено е ключа. Не знам, дали в село или град е имота, ама с тези 80 кв.м. минавате под площта посочен в чл.19 .В този случай, извършеното от общината ще противоречи на чл.206,ал.2 ЗУТ. Освен ако няма да обединят вашия имот със съседен. От друга страна, съществува и чл.208, който Ви дава възможност да искате промяна в плана, щом са минали 10 г.от влизане в сила на плана и не са започнали отчуждителни процедури. Свържете се с колега адвокат, който се занимава със ЗУТ.
- sunrise
- Активен потребител
Melly написа:Чл.16 от ЗУТ въобще, ама въобще е неприложим във вашия случай......
+1
Не е изключено обаче, общинарите които по дефиниция са негодници, да решат да изменят действащия план поради наличие на едно от условията по чл.134 ЗУТ, при което заради "неприложена първа регулация" да стане възможно използването на чл.16 ЗУТ.
Добрата новина е че има процедура при която следва да Ви уведомят- лошата новина е че ако са хитри нарочно ще обхванат повече от 1 квартал и тогава обявлението не се прави персонално а в ДВ. Отваряйте си очите на 14.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Здравейте ,
Благодаря на всички писали по моя казус .
Четейки ЗУТ , попаднах на чл. 209 : (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2008 г.) Условията и редът за принудително отчуждаване по Закона за държавната собственост не се прилагат, когато се отчуждават части от поземлени имоти за разширяване елементите на транспортната инфраструктура - автомагистрали и пътища от републиканската пътна мрежа, железопътни линии и гари, летища, пристанища, при което имотите могат да се ползват по предназначението си, което са имали преди отчуждаването.
Може ли да се приложи този член в моя случай ?
Благодаря на всички писали по моя казус .
Четейки ЗУТ , попаднах на чл. 209 : (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2008 г.) Условията и редът за принудително отчуждаване по Закона за държавната собственост не се прилагат, когато се отчуждават части от поземлени имоти за разширяване елементите на транспортната инфраструктура - автомагистрали и пътища от републиканската пътна мрежа, железопътни линии и гари, летища, пристанища, при което имотите могат да се ползват по предназначението си, което са имали преди отчуждаването.
- neviarvam
- Нов потребител
neviarvam написа:.........................................
Не!
-
Може ли да ми обясниш защо е неприложим ?
Благодаря ти предварително !
- neviarvam
- Нов потребител
neviarvam написа:Може ли да ми обясниш защо е неприложим ?
Чети внимателно цитираната от тебе разпоредба съпостави написаното в нея с фактите които излагаш и сам ще разбереш
-
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|