начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Отказ от договор за ваканционен продукт

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от договор за ваканционен продукт

Мнениеот doroti85 » 04 Юли 2013, 09:29

Здравейте, моля за помощ! Със съпруга ми подписахме "споразумение" с фирма HMS (рекламна агенция, както се представиха) на една тяхна презентация. Споразумението е за 7 дневна почивка на о. Тенерифе, която може да ползваме в следващите 18 месеца, на стойност 880 лв., при подписването ние платихме на ръка цялата сума, за което получихме касова бележка. На следващият ден се усъмнихме в офертата, тъй като се оказа, че има много недоволни от фирмата. Свързахме се с тях по телефона, определихме си среща в офиса им. Междувременно изпратихме писмо за отказ по закона за защита на потребителите по куриер с обратна разписка, както и е-mail за отказ в предвидения в закона 14 дневен срок. На срещата с мениджъра им в офиса ни отказаха връщане на цялата платена сума, тъй като вече (за 1 ден и то неделя) са успели да ни направят регистрация в хотела на о.Тенерифе (при положение, че не сме фиксирали дати) и за да се откажем, е необходимо да прехвърлят нашата регистрация на друго семейство, за целта ще си задържат 200 лв. Ние им обяснихме, че това не ни устройва, искаме си цялата сума и няма причина да ни задържат тези пари. От офиси казаха, че сме подписали "споразумение", а не "договор" и нямаме право на отказ, не попадаме в хипотезите на закона за защита на потребителите, нямаме право на никаква защита от страна на закон, съд и комисията за защита на потребителите, а единствено трябва да разчитам на тяхната добра воля, за да си получим парите. Подадох жалба до Комисията за защита на потребителите и Активни потребители, за сега чакам отговор. Моля, кажете ми, ако не се разреши извънсъдебно спора, мога ли да заведа иск за връщане на парите или да се примиря със загубата на 200 лв. и да внимавам повече от тук нататък? Благодаря за отделеното време :)
doroti85
Младши потребител

Re: Отказ от договор за ваканционен продукт

Мнениеот borovinka » 04 Юли 2013, 09:57

Действията на туристическата агенция са в разрез с всякакви законови норми, така че, каквото и да ви обяснява управителя, имате право да искате разваляне на договора (защото дали се казва "споразумение", "договор", "спогодба" и т.н., все за едно и също става въпрос и това е договор) и връщане на платеното, както и обезщетение за забавата (след като сте ги поканили да ви върнат парите).
Добре е, че сте се обърнали към КЗК, потърсете и съдействие от адвокат, който да ви изготви документи за съдебно дело, което ще се наложи да водите, за да си вземете парите (и обезщетенията, евентуално).
Ако не се занимавате, губите не само 200 лева, а цялата сума, която сте платили за "услугата" (как изчислявате, че загубата ви ще е само 200 лв. не разбрах).
И накрая нещо важно - какво пише в касовата бележка, която ви издадоха за платената сума? Имате ли фактура към нея??
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот doroti85 » 04 Юли 2013, 10:07

Благодаря Ви за отговора! Казах, че ще загубим само 200 лв, защото от фирмата са съгласни да ни върнат останалата сума и да си задържат 200 лв. Фактура нямаме, но мога да се опитам да им потърся такава! Ето я и касовата бележка!
doroti85
Младши потребител

Мнениеот doroti85 » 04 Юли 2013, 10:11

Извинявайте мислех, че съм я прикачила, а не е станало! Както и да е пише сумата само, няма информация за какво е платена, но датата съвпада с датата на споразумението и сумата е същата като тази в споразумението и се надявам да е достатъчно :(
doroti85
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 04 Юли 2013, 10:32

Както си и мислех - в бележката сигурно пише само "услуга" и цена 880 лева. Това обаче по никакъв начин не я обвързва със споразумението (случайно съвпадение на сумите нищо не означава :roll: )
Значи фирмата, като коректен търговец, ви предложи да намерите Вие други 2-ма балъци, които да натресете на свое място, за да ви върнат сумата, но с 200 лв. по-малко? И вие се съгласихте на това положение?? Изумително. :wink:
Опитайте да ги попитате дали ще ви дадат фактура, а междувременно с всички налични документчета и при адвокат. Не губете време, защото както днес са "съгласни да ви върнат част от парите доброволно", така и утре може да са на друг акъл, особено ако и вие се намесите в "схемата" им да им търсите други балъци.
Успех.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот doroti85 » 04 Юли 2013, 11:18

Не не не не сте ме разбрали правилно, в никакъв случай няма да препоръчвам на никого да ходи при тях за услуга или каквото е там, те си имат доста разраснала се схема и си имат много други семейства. Напротив аз пиша из всички възможни форуми и се оплаквам от тази фирма с надеждата да се прецакат възможно най-малко хора! Те сами ще си намерят, и всъщност като гледам колко много хора се оплакват от тях, най-вероятно са си намерили други семейства! На касовата бележка не пише дори и услуга, а "Дпт 01" и срещу него сумата. Ще се опитам да си взема фактура :) Благодаря за съвета!
doroti85
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 05 Юли 2013, 10:27

Според мен, при този фактически състав, и намесата на КЗП ще има положителен ефект за потребителя, в смисъл, може и да не се наложи да водите дело.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот doroti85 » 05 Юли 2013, 12:24

Много Ви благодаря за компетентния и положителен коментар :) И ние много се надяваме да не се стига до съд!
doroti85
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 05 Юли 2013, 15:34

Щом "ефектът" от дейността на тази фирма са повече пострадали, имайте предвид и възможността вие и др. пострадали да повдигнете колективен иск. От ваше име това може да направи и някаква потребителска организация (като тази, с която сте се свързали).
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот tania_76 » 09 Юли 2013, 19:18

Здравейте, ние също сме от ужилените семейства. До момента нямаме обаче предложение за връщане на част от сумата. Изпратили сме писмено становище по е-майл и с куриер. Пуснала съм жалба и в КЗП. Надявам се, че може заедно с Вас и с други семейства може да заведем колективен иск, ако се стигне до това.
tania_76
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 10 Юли 2013, 08:21

Колективен иск се предявява само чрез КЗП или друга потребителска организация. Сами събрали се 5 семейства не правят колективен иск. Намерете още ужилени от туроператора и сигнализирайте, имате реален шанс, ако тези не са някакви фантоми, да си върнете поне част от платеното.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 10 Юли 2013, 09:06

Колективен иск се предявява само чрез КЗП или друга потребителска организация. Сами събрали се 5 семейства не правят колективен иск.

Откровено НЕвярно, особено това "само". Увредено лице може да повдигне колективен иск от името И на други увредени лица.Това в същност е първата възможна опция, от 3те възможни посочени в чл. 379 ал 1 и 2 ГПК. Но лицето, което ще предяви иска от името на останалите ще трябва да докаже на съда, че може добросъвестно и сериозно да защити увредения интерес, както и да понесе тежестите от свързани с водене на делото, вкл. и разноските. Възможността за понасяне на тежестите се доказва напр. с извлечение от банковата сметка...абе трябва да си е видно, че ищеца има мангизи :evil:
borovinka, какви "семейства"?!? Нито Закона за защита на потребителите, нито ГПК в частта за колективните искове ползват понятие "семейство". Там се говори за "потребители" и "увредени"! Семейство Иван и Иванка Иванови= 2ма увредени, "5 сами събрали се семейства" = 10 увредени лица и т.н.
Към пострадалите - преценете възможностите си, с оглед горното (за тежестта и пр.) и ако ви се види твърде тежко, може да се обърнете към потребителска организация, която от ваше име да заведе иска.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот borovinka » 10 Юли 2013, 10:26

Евролинкер, казал(а) си точно това, което и аз, само че с други думи. За "семействата" - обяснила съм на хората на разбираем език, естествено, че законът не говори за семейства. Ти като ги насочи 2-ма потребителя (в случай съпрузи, ама това е без значение) да предявят колективен иск (и да понесат разноските! :wink: ) с какво точно им помогна? Не е ли по-добре да им се обясни направо да се обърнат към потребителска организация?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот tania_76 » 10 Юли 2013, 11:37

Благодаря за съветите, разбрах Ви правилно за КЗП или друга организация, но оставаме с надежда, да не се стига до съд, макар че в България и със съдебно решение пак не можеш да си вземеш дължимото. Приятен ден!
tania_76
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 10 Юли 2013, 13:37

Евролинкер, казал(а) си точно това, което и аз, само че с други думи.
Не съм казвал на питащите, че НЕ са процесуално легитимирани да предявят иск. А вие точно това твърдяхте:
Колективен иск се предявява само чрез КЗП или друга потребителска организация.
Да не говорим, че КЗП не е потребителска организация, а държавен орган...Между другото, на какво правно основание смятате, че КЗП е процесуално легитимирана да повдигне съдебно колективен иск от името на увредените?
Не е ли по-добре да им се обясни направо да се обърнат към потребителска организация?
Не знам от чия гледна точка преценявате "добре-то". Моята логика е: предоставям всички възможни опции с техните плюсове и минуси, след което питащия преценява, кое е добре за него.
Така отнапред да "превеждам" на "разбираем език", без да познавам хората :?:
Повече не ми се спори теоретично (освен ако решите да отговорите на горния ми въпрос вр. с КЗП), още повече, че питащите сякаш разбраха най-общо кое как...
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот doroti85 » 10 Юли 2013, 14:04

Благодаря ви за съвета! За съжаление си мисля, че скоро фирмата няма да съществува :( и няма да си върнем нищо, но това ще ни е за урок! Иначе чакаме отковор от КЗП, но доколкото знам те най-много да глобят фирмата, ако констатират нарушение! А докато се стигне до съд ... времето ще покаже! Аз се свързах с доста други семейства, но част от тях вече подписаха споразумения с фирмата за връщане на част от платената сума в срок от 30 работни дни! Ние се чудим дали дори и да подпишем такова споразумение и прежалим 200 лв някои ще задължи фирмата да си изпълни поетия ангажимент! Отново опираме до съда, като единствен възможен вариант! Но ние сме си виновни! Благодаря ви още веднъж и лек ден!
doroti85
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 10 Юли 2013, 14:20

Не, не трябва да приемате, че вие сте виновни и да се отказвате от правата си. Така само спомагате за поведението на некоректната фирма, която си е намерила перфектна нишичка да си смуче комисионни от по 200 лева за неизвършени никакви услуги.
Подписването на такова "споразумение" (а то се вижда колко стурват споразуменията с точно този търговец), дали ще ви гарантира връщането на сумата? Аз лично се съмнявам.
КЗП наистина най-много да ги глоби и то ако открие някакви нарушения. Чрез КЗП пари няма да ви се върнат, глобите, които тя събира, постъпват в бюджета.
Разбирам ви, че не ви се занимава с дело, но и некоректния търговец на това разчита и смуче пари за неща, които не е извършил (и явно не е имал намерение да извършва въобще). За да се прекратят подобни порочни практики на станали печално известни туроператорски фирми и фирмички, хората трябва не само да дават гласност на проблема, но и да търсят ефективни начини за разрешаването му. В случая, (Евролинкер да ме нарече както си иска, умишлено не му/й отговарям), според мен най-удачният и евтин вариант за всички вас, пострадалите, е да намерите начин да предявите колективен иск чрез потребителска организация.
Да, ще се чака доста дълго, за да получите решение по такъв иск, но пък има шанс да се създаде положителна практика. Другият вариант е всеки пострадал от нелоялната практика на търговеца да заведе иск по чл. 55 ЗЗД за неоснователно обогатяване и връщане на недължимо платеното.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот doroti85 » 10 Юли 2013, 14:37

Честно казано изобщо не искам да се отказвам! Наистина ще е перфектно, ако си върнем парите, но дори и да не си ги върнем за нас е много важно да покажем на този мошеник, че е крайно време да преустанови тази порочна практика! Даже, ако закрие фирмата и си се върне в Англия под натиск на всички опарени ще е още по-добре, пък макар и с нашите пари! Вече се свързахме и с някои медии и даваме гласност доколкото ни позволяват - и в интернет, и по телевизията, и във вестниците! Но просто искам да се наглася, че парички няма да видим, за да не се ядосвам излишно! На всичкото отгоре съм бременна с първото ни дете в 7-мия месец и вместо да ми е спокойно и да не мисля за глупости аз си скъсах нервите от разправии! За това се опитвам, пишейки така да се успокоя и аз самата, защото смисъл от ядосване няма! Но иначе не бихме се отказали! Ще се борим до край, ще видим кой път ще изберем :) Благодаря за подкрепата!!!
doroti85
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 10 Юли 2013, 20:06

doroti85 написа:На всичкото отгоре съм бременна с първото ни дете в 7-мия месец и вместо да ми е спокойно и да не мисля за глупости аз си скъсах нервите от разправии! За това се опитвам, пишейки така да се успокоя и аз самата, защото смисъл от ядосване няма!

Разбира се, че няма да се ядосвате! Във вашето състояние всичко останало е ГЛУ-ПО-СТИ.
Абе не придиряйте много нито на мене нито на боровинка... Ние гледаме да помогнем, никой не е писал с лоши намерения. Е, имаме теоретични различия, но...
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот votpuska » 10 Юли 2013, 21:56

Е можете разбира се! Можете и да го спечелите по всяка вероятност, както на мен ми се вижда. ;)
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ