начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Давност върху общинска земя

Казуси за недвижими имоти

Давност върху общинска земя

Мнениеот danylily » 23 Май 2013, 07:53

Здравейте,
През 2003г. събориха къщата, в която живеех с баба ми и дядо ми, статута и беще за обществено жилищно строителство. През 2000-2003 е променен статутът с частна общинска собственост. Мотивите за събарянето на къщата бяха, че сме се водили самонастанени и къщата била санитарно вредна, самосрутваща се и сме я обитавали без правно основание, водихме дела, но къщата я събориха с цялата ни покъщнина. През 2005г. на Върховен административен съд отмениха заповедтта на кмета, с която е наредено изземването на общинси имот-часна общинска собственост. Към момента земята, на която бе имота я обработваме, като сме направили зеленчукова градина, насадили сме си овощни и др. дръвчета.
Въпросът ми е дали има по някакъв начин да добием въпросната земя по давност, тъй като разбрах, че имало някакъв мораториум, който може да ме възпрепядства.
Предварително Ви благодаря!
danylily
Младши потребител

Re: Давност върху общинска земя

Мнениеот borovinka » 23 Май 2013, 09:31

Зависи какъв е статутът на земята. Ако е общинска (независимо публична или частна) собственост, както пишете, тя не може да се придобива по давност. Чия е била земята под къщата ви, преди да я съборят?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот danylily » 23 Май 2013, 09:45

borovinka написа:Зависи какъв е статутът на земята. Ако е общинска (независимо публична или частна) собственост, както пишете, тя не може да се придобива по давност. Чия е била земята под къщата ви, преди да я съборят?

Била е отчуждена .
Тъй като юристи ме посаветваха да продължавам да я стопанисвам, защото можело да се придобие при статут ЧАСТНА общинска собственост, ме интересува реално ли е това? Също така доколкото разбрах има мораториум и в момента не можело да се придобиват по давност никакви имоти и земи.
danylily
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 23 Май 2013, 16:34

Така е, да. Действително за частната общинска и държавна собственост в момента действа мораториум, който е до края на 2014 година. За имотите публична държавна и общинска собственост въобще не може да става дума за придобиване по давност.
Стопанисвайте, щом смятате, но имайте предвид, че може да стопанисвате и за общината/държавата и никога да не успеете да придобиете имота. Мораториумът може и да бъде удължен. Удължаваха го вече 2-3 пъти.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот danylily » 23 Май 2013, 16:41

borovinka написа:Така е, да. Действително за частната общинска и държавна собственост в момента действа мораториум, който е до края на 2014 година. За имотите публична държавна и общинска собственост въобще не може да става дума за придобиване по давност.
Стопанисвайте, щом смятате, но имайте предвид, че може да стопанисвате и за общината/държавата и никога да не успеете да придобиете имота. Мораториумът може и да бъде удължен. Удължаваха го вече 2-3 пъти.

Интересува ме в такъв случай, зачитатли се годините преди да е приет този мораториом, при положение, че пак сме стопанисвали и обитавали имота преди да съществува този мораториум?
danylily
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 03 Юни 2013, 12:16

Не. Давността започва да тече след изтичането на срока на мораториума. Вече изтеклата давност се заличава.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 03 Юни 2013, 13:23

Не съм съгласен:

Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА

(ОБН. - ДВ, БР. 46 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.06.2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 105 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 113 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 31.12.2007 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 105 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 31.12.2011 Г.)

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 31.12.2007 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2011 г., в сила от 31.12.2011 г.) Давността за придобиване на държавни и общински имоти спира да тече до 31 декември 2014 г.

§ 2. Законът влиза в сила от 1 юни 2006 г.

До 01.06.2006г. давност е текла, а ще завърши, едва след като изтече остатъка - до 10г. срок, след отмяна на мораториума, което според мен едва ли ще бъде скоро...и при условие, че собствеността продължава да бъде общинска частна.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 03 Юни 2013, 20:54

Реално, на повечето недобросъвестни владелци им липсва един, единствен ден... ( ако трябва да сме съвсем прецизни).

За питащата този срок от един ден, с оглед фактологията, е неотносим. Там доста повече време ще е нужно( ch3oh е съвсем прав).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Юни 2013, 06:08

ch3oh написа:...................................
До 01.06.2006г. давност е текла, а ще завърши, едва след като изтече остатъка - до 10г. срок, след отмяна на мораториума, което според мен едва ли ще бъде скоро...и при условие, че собствеността продължава да бъде общинска частна.

Освен ако на г-дата народни представители не им щукне светлата идея, с обратна сила да отменят тестовете на посочените върху придобивната давност баражи - нещо което е "мечтата на дивака". :D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси