Здравейте,
През 2003г. събориха къщата, в която живеех с баба ми и дядо ми, статута и беще за обществено жилищно строителство. През 2000-2003 е променен статутът с частна общинска собственост. Мотивите за събарянето на къщата бяха, че сме се водили самонастанени и къщата била санитарно вредна, самосрутваща се и сме я обитавали без правно основание, водихме дела, но къщата я събориха с цялата ни покъщнина. През 2005г. на Върховен административен съд отмениха заповедтта на кмета, с която е наредено изземването на общинси имот-часна общинска собственост. Към момента земята, на която бе имота я обработваме, като сме направили зеленчукова градина, насадили сме си овощни и др. дръвчета.
Въпросът ми е дали има по някакъв начин да добием въпросната земя по давност, тъй като разбрах, че имало някакъв мораториум, който може да ме възпрепядства.
Предварително Ви благодаря!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 15:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давност върху общинска земя
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Давност върху общинска земя
Зависи какъв е статутът на земята. Ако е общинска (независимо публична или частна) собственост, както пишете, тя не може да се придобива по давност. Чия е била земята под къщата ви, преди да я съборят?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Зависи какъв е статутът на земята. Ако е общинска (независимо публична или частна) собственост, както пишете, тя не може да се придобива по давност. Чия е била земята под къщата ви, преди да я съборят?
Била е отчуждена .
Тъй като юристи ме посаветваха да продължавам да я стопанисвам, защото можело да се придобие при статут ЧАСТНА общинска собственост, ме интересува реално ли е това? Също така доколкото разбрах има мораториум и в момента не можело да се придобиват по давност никакви имоти и земи.
- danylily
- Младши потребител
Така е, да. Действително за частната общинска и държавна собственост в момента действа мораториум, който е до края на 2014 година. За имотите публична държавна и общинска собственост въобще не може да става дума за придобиване по давност.
Стопанисвайте, щом смятате, но имайте предвид, че може да стопанисвате и за общината/държавата и никога да не успеете да придобиете имота. Мораториумът може и да бъде удължен. Удължаваха го вече 2-3 пъти.
Стопанисвайте, щом смятате, но имайте предвид, че може да стопанисвате и за общината/държавата и никога да не успеете да придобиете имота. Мораториумът може и да бъде удължен. Удължаваха го вече 2-3 пъти.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Така е, да. Действително за частната общинска и държавна собственост в момента действа мораториум, който е до края на 2014 година. За имотите публична държавна и общинска собственост въобще не може да става дума за придобиване по давност.
Интересува ме в такъв случай, зачитатли се годините преди да е приет този мораториом, при положение, че пак сме стопанисвали и обитавали имота преди да съществува този мораториум?
- danylily
- Младши потребител
Не. Давността започва да тече след изтичането на срока на мораториума. Вече изтеклата давност се заличава.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Не съм съгласен:
Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА
(ОБН. - ДВ, БР. 46 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.06.2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 105 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 113 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 31.12.2007 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 105 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 31.12.2011 Г.)
§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 31.12.2007 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2011 г., в сила от 31.12.2011 г.) Давността за придобиване на държавни и общински имоти спира да тече до 31 декември 2014 г.
§ 2. Законът влиза в сила от 1 юни 2006 г.
До 01.06.2006г. давност е текла, а ще завърши, едва след като изтече остатъка - до 10г. срок, след отмяна на мораториума, което според мен едва ли ще бъде скоро...и при условие, че собствеността продължава да бъде общинска частна.
Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА
(ОБН. - ДВ, БР. 46 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.06.2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 105 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 113 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 31.12.2007 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 105 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 31.12.2011 Г.)
§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 31.12.2007 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2011 г., в сила от 31.12.2011 г.) Давността за придобиване на държавни и общински имоти спира да тече до 31 декември 2014 г.
§ 2. Законът влиза в сила от 1 юни 2006 г.
До 01.06.2006г. давност е текла, а ще завърши, едва след като изтече остатъка - до 10г. срок, след отмяна на мораториума, което според мен едва ли ще бъде скоро...и при условие, че собствеността продължава да бъде общинска частна.
- ch3oh
- Активен потребител
Реално, на повечето недобросъвестни владелци им липсва един, единствен ден... ( ако трябва да сме съвсем прецизни).
За питащата този срок от един ден, с оглед фактологията, е неотносим. Там доста повече време ще е нужно( ch3oh е съвсем прав).
За питащата този срок от един ден, с оглед фактологията, е неотносим. Там доста повече време ще е нужно( ch3oh е съвсем прав).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
ch3oh написа:...................................
Освен ако на г-дата народни представители не им щукне светлата идея, с обратна сила да отменят тестовете на посочените върху придобивната давност баражи - нещо което е "мечтата на дивака".
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|