начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

как да обявя че ставам наследник като нямам нотариален акт?

Казуси за недвижими имоти

как да обявя че ставам наследник като нямам нотариален акт?

Мнениеот bat_izo » 16 Апр 2013, 21:22

Доколкото знам в срок от 6м. след смъртта на притежателя на имота трябва да обявя в общината, където е имота, че го наследявам и ставам негов собственик. какво принципно би станало, ако не го направя, но продължа да плащам данък сгради и такса смет от името на починалото лице чрез пощенски записи?
а не ми се занимава, защото нямам нотариален акт (откъде да го взема?), а купчина съдебни решения (май в някое пишеше и № на нотариален акт). освен удостоверението за наследници какво е достатъчно да покажа в общината, че да не ме върнат - последно съдебно решение, което отхвърля жалба срещу предходно или ключовото решение срещу което после идват жалбите или някоя справка от платените онлайн от А-цията по вписванията напр. "Справка за собствениците и носителите на други вещни права за един имот от КРНИ"??? а не трябва ли да им е достатъчно, че имам удостоверение за наследници и имам писмо до починалото лице от НАП за съответната част от данъците?
bat_izo
Нов потребител

Re: как да обявя че ставам наследник като нямам нотариален а

Мнениеот esthetique » 18 Апр 2013, 14:57

Можете да се сдобиете с нотариален акт за имота, на базата на всички документи от нотариус, но най-добре се консултирайте с адвокат, който може да ви съдейства за изготвянето на необходимите документи и плащането на съитветните такси. Относно данъците - достатъчно е в общината да представите удостоверението за наследници, като те ще прехвърлят партидата на починалото лице на ваше име.
esthetique
Младши потребител

Re: как да обявя че ставам наследник като нямам нотариален а

Мнениеот scorpia » 25 Апр 2013, 23:27

Аз не разбрах има ли разкрита данъчна партида или няма. Ако има значи вече правото на собственост би следвало да е установена и само удостоверение за наследници ще ви свърши работа. Ако обаче за първи път ще декларирате имота - ще трябват и тези съдебни решения.
scorpia
Младши потребител

Назад към Имотни казуси