начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Въпрос относно съучастничество (НК)

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно съучастничество (НК)

Мнениеот salset » 24 Фев 2013, 21:58

В училище получихме казуси със съответните въпроси по тях.
Ето го и него:
Изображение

Отдолу на листа е предоставен и кой нормативен материал следва да се ползва. Въпроса ми е какъв е отговорът на 7-ми въпрос? Според учителката приятелите / работниците на А.А. са наказателноотговорни лица и по-точно помагачи (чл. 20) .
Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.

(2) Извършител е този, който участвува в самото изпълнение на престъплението.

(3) Подбудител е този, който умишлено е склонил другиго да извърши престъплението.

(4) Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин.

Дали наистина могат да носят наказателна отговорност за това, че са говорили за В.В без да са знаели нищо за престъплението?
salset
Нов потребител

Re: Въпрос относно съучастничество (НК)

Мнениеот svettoslav » 25 Фев 2013, 11:06

Не зная каква е тази "учителка" и по какво преподава.В смисъл-по физическо или по трудово обучение? :oops:

В казуса няма данни за хората,дали информация, да са знаели,че ще отнема нещо от нея.Още по-малко пък има данни,че са съзнавали ,че го подпомагат в отнемането,което е едно от условията за съучастие.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот salset » 25 Фев 2013, 15:15

Благодаря :) ! Моят довод беше същия, но ми сподели, че съм в грешка. Докато сме върху казуса може ли да попитам дали има помагачество от страна на А.А, а ако има от какъв вид в извършеното престъпление? Планиран е грабеж, извършена е кражба ако правилно разбирам, но дали може да се приеме А.А за подбудител / помагач?
salset
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Фев 2013, 17:16

salset написа:Докато сме върху казуса може ли да попитам дали има помагачество от страна на А.А, а ако има от какъв вид в извършеното престъпление? Планиран е грабеж, извършена е кражба ако правилно разбирам, но дали може да се приеме А.А за подбудител / помагач?

Учителката по музика не ви ли съобщи (не)верния отговор? :) Каква е тази учителка в края на краищата??? :shock: .Това е по-интересния въпрос за аудиторията тук, смятам.

Казусът е доста лаконичен.Може да се направи извод за подбудителство от страна на А.А,но пък той в последна сметка извършва престъплението,с оглед което е извършител.Онзи е помагач,независимо от степента на подпомагането(тоест без оглед кой повече идеи е дал при състояването на плана).

Въпросът е че имаме приготовление за грабеж(чл.200),но пък такова престъпление може да има само доколкото няма довършен такъв.Особеното в случая е,че ББ по една случайност не върши грабеж,а кражба.Няма данни казуса да е извършил грабежа.
Доста сложен е въпроса за съвкупността от кражбата е деянието по чл.200 НК.
Аз считам че има съвкупност от двете престъпления.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот salset » 25 Фев 2013, 18:24

Следователно А.А. и Б.Б са виновни за приготовление на грабеж и извършване на кражба? Дано съм разбрал правилно :oops: В крайна сметка аз, без почти никакви знания, си го обясних така - А.А. и Б.Б виновни за приготовление на грабеж, Б.Б виновен за извършване на кражба и А.А подбудител за извършването ѝ. Или всъщност си вадя грешни изводи и кражбата на Б.Б се разглежда отделно, като там А.А. няма роля и се наказва само за първото деяние ( приготовление за грабеж )?
salset
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Фев 2013, 18:48

Аз този А.А. съм го малко объркал.Той си седи в парка.Значи не е извършител,а е подбудител и помагач.По-горе го писах извършител,като го обърках с другия-Б.Б.

Смятам ,че А.А. е съучастник и в кражбата.Като помагач,доколкото подбудителстването му се обхваща от чл.200 НК.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Фев 2013, 18:50

Но това, че Ви давам такъв отговор,ни най.малко значи,че другарката по рисуване не може да е на друго мнение :!:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот salset » 25 Фев 2013, 18:52

Благодаря Ви много! :D Дано и другарката да е на мнението, до което стигнахме и ние :)
salset
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Фев 2013, 19:04

salset написа: Дано и другарката да е на мнението, до което стигнахме и ние :)

Напротив,най-малкото нещо пък,от което трябва да се притеснявате или смущавате, е другарката на какво мнение е по въпросите,които решават.Казвате й просто,че сте разговаряли със съдия от Върховния съд и той Вие казал това-точка по въпроса.Ако вземе много да любопитства-давате ми телефона й-аз хубаво ще я подредя.

Но ще видя вероятно много зор,където ще ми трябва и помощ,ако недай си Боже се включат и възпитателките от занималнята в махалата и готвачката от детска градина "Зайо байо".... :twisted:
svettoslav
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ